Історик розповів, чому сто років тому Україні не дали Томос

Історик розповів, чому сто років тому Україні не дали Томос
Світлина з відкритих джерел

Сто років тому Україна зверталася до Вселенського патріархату з проханням надати автокефалію церкві. Але дві причини – відсутність патріарха та нестабільна політична ситуація - стали на заваді цьому процесу. Про це розповів історик, асоційований експерт Інституту світової політики Ярослав Коцюба під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

Україна 300 років була підпорядкована Москві.

«Лише у кінці 19 століття почали виникати поняття православних церков на національній основі – сербська, грецька і так далі. Ці процеси були болючими. Україна тривалий час підпадала повністю під юрисдикцію Москви. Тільки в 1917 році  після розпаду Російської імперії, виник Радянський Союз і почалися визвольні змагання на колишніх територіях Росії. У 1918 році радянська вдала позбавила російську православну церкву будь-яких привілеїв, забравши в неї майно, і , позбавивши права на ведення церковного шлюбу», - розповідає Коцюба.

Історик зауважує, що у 1918 році тодішні урядовці Директорії зверталися до Константинополя з проханням надати автокефалію українській церкви.

«У 1918 році тодішні урядовці зверталися до Константинополя з проханням, щоб Україні було надано автокефалію. Тобто ще сто років назад Україна звернулася. Але тоді була складна ситуація в самому Константинополі. Там умер патріарх, нікого ще не обрали. І для України в той час також була складна ситуація. Коли Директорія зверталася до Вселенського патріархату надати автокефалію, то одна з тих умов, яка до речі є і сьогодні, була чітко озвучена,  що в Україні складна політична ситуація, ненадійна. Україна не може гарантувати збереження своєї держави», - сказав Коцюба.

Нагадаємо, що уряд УНР через окупацію більшовиками  українських територій виїхав за кордон і протягом усього часу існування СРСР працював в екзилі ( у вигнанні). З відновленням незалежності України останній президент УНР Микола Плав’юк передав 22 серпня 1992 року Леоніду Кравчуку клейноди і склав повноваження Державного Центру (ДЦ) УНР, проголосивши незалежну Україну правонаступницею УНР

Переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: