На чолі миротворчої місії на Донбасі має стояти міжнародна перехідна адміністрація - МінТОТ

На чолі миротворчої місії на Донбасі має стояти міжнародна перехідна адміністрація - МінТОТ
Світлина з відкритих джерел

У резолюції, яку готує Радбез ООН щодо міжнародної миротворчої місії на Донбасі потрібно прописати створення перехідної адміністрації на чолі цієї місії. А також положення, що місія сприятиме виконанню Мінських домовленостей. Про це розповів радник міністра з питань тимчасово окупованих територій, дипломат Олександр Левченко під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

«Нам уже відомо, що така пропозиція щодо міжнародної миротворчої місії на Донбасі уже готується українською стороною разом з країнами Нормандської четвірки – Францією та Німеччиною, які дуже добре розуміють та знають ситуацію на Донбасі, разом зі США, які включені в регулювання ситуації на Донбасі через формат Волкер - Сурков. Також Великобританія висловила бажання включитися до підготовки альтернативного проекту резолюції Ради Безпеки ООН щодо надсилання миротворців. Міністерство з питань тимчасово окупованих територій ще раз дослідило ситуації застосування миротворчих місій у світі. Таких місій було десятки. І на доручення прем’єр-міністра ми дослідили досвід Хорватії, і дійшли висновку, що хорватський досвід для нас був би найближчий з усіх тих, що ми бачили», - говорить Левченко.

Події на Донбасі схожі на хорватські.

«По-перше, сценарій розвитку подій на Донбасі і в Хорватії дуже схожі. По-друге, сама місія могла б застосуватися в той спосіб, який був на території Хорватії. Ми як міністерство висловили своє бачення щодо варіанту, коли на чолі міжнародної місії має стояти міжнародна перехідна адміністрація. Це важливий і вирішальний компонент», - продовжує Левченко.

Якщо місія направляється в Україну, то вона складатиметься з військового, поліцейського, цивільного компоненту.

«Військова складова буде умовно 70%, поліцейська – 15%, цивільна – 10%. На чолі цієї місії повинна стояти перехідна адміністрація, яка з моменту повної дислокації всіх військових і поліцейських підрозділів перебирає всю в ладу в свої руки. Тобто вона є перехідною в сенсі передачі влади на підмандатній території для майбутнього власника цієї території, тобто українській державі», - Левченко

На думку радника міністра з питань тимчасово окупованих територій, це положення про перехідну адміністрацію на чолі миротворчих місії повинно бути прописано в резолюції радбезу ООН.

Мирний план по Донбасу – Мінські угоди.

«Інших документів, які розглядалися міжнародними партнерами, Нормандським форматом, Радбезом ООН немає. Тому виконання мінських пунктів є фіналом того, щоб ці тимчасово-окуповані території були у мирний спосіб повернуті. Російська Федерація та представники «лднр» є підписантами Мінських угод. Таким чином ми вважаємо, якщо в майбутній текст резолюції Радбезу треба вносити положення про важливість виконання цією місією надання допомоги у виконанні сторонами мінських документів своїх обов’язків.

Є побоювання, що може бути все заблоковано в Радбезі ООН. Один постійний член Радбезу може заблокувати весь миротворчий процес. Росія – один із таких членів. Враховуючи, що РФ підписала мінські домовленості, то було б нелогічно, щоб Росія виступала чи аргументувала якимось чином незрозуміло те, що майбутня місія не має допомагати виконанню мінського процесу і положень мінських документів.

Читайте також книгу прес-центру «Главком» за авторства Наталії Малиновської «Україна: 20.03.2014», в якій зачіпаються питання розгортання міжнародних миротворчих місій в зонах конфліктів. 

Переглянути запис прес-конференції:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: