На п’ятому році реформ бізнес не відчуває позитивних зрушень, зокрема податкових - експерт

На п’ятому році реформ бізнес не відчуває позитивних зрушень, зокрема податкових - експерт
Світлина з відкритих джерел

За останні 5 років Податковий кодекс України змінювався більше 70 разів. Постійні зміни податкового законодавства та форм звітності, неоднозначне трактування податковий норм і високі штрафи за помилки - реалії в яких працюють українські бухгалтери. Про це розповіла Ольга Таранова, бізнес-лідер онлайн-сервісу Liga:REPORT, під час прес-конференції в прес-центрі «Главком», представляючи Всеукраїнське дослідження «Індекс легкості роботи бухгалтерів».

В опитуванні взяло участь більше 1000 бухгалтерів з усієї України.

Хоча 62,1% бухгалтерів вважають податкове навантаження на бізнес високими або надмірним, ця проблема посідає лише 7 місце за актуальністю, її відзначили 30% опитаних. Згідно з результатами опитування найбільшими проблемами податкової системи в Україні є постійні норми ПКУ – 63,4% опитаних; різночитання законодавчих норм – 54,9%; некомпетентність співробітників і корупційність системи – 42,8%; погане впровадження законодавства на практиці – 33,5%; непередбачуваність і перебої в роботі електронних сервісів та високі штрафи за несвоєчасне подання звітності – 33,2%. При цьому 17,2% опитаних стикалися з ситуаціями, коли їм не вдалося відстояти інтереси бізнесу за наявності розбіжностей з податковими органами.

«Щоденна робота бухгалтера – лакмусовий папірець, який визначає податкове навантаження на бізнес, бюрократичність процесів та ефективність реформ держави в цьому напрямі. Сьогодні бухгалтери працюють в умовах правової турбулентності. За останніх п’ять років Податковий кодекс змінювався понад 70 разів, я вже не кажу про зміни регуляторних актах і в формах звітності. Маємо надію, що це дослідження налагодить комунікацію бізнесу й держави та прискорить трансформацію податкової системи від фіскальної до сервісної», - говорить Таранова.

Дослідження показало, що понад 54% опитаних не відчувають позитивних зрушень від змін податкового законодавства, а 34% вважають, що проблему у податковій сфері лише посилилися. Для того, щоб покращити взаємодію з податковими органами, на думку опитаних, насамперед потрібно враховувати думку бухгалтерів-практиків до ухвалення податкових змін – 60,8%; зменшити кількість дозволів, звітів – 39,9%.

«На думку опитаних, форми звітності, яку компанії мають подавати до держорганів, змінюються надто часто, а інформація в них для різних інстанцій дублюється. У переліку форм звітів, які бухгалтери вважають зайвими, безумовними лідерами стали звіти до статистики – 40%; звіт про пільги – 12%; 1 ДФ – 9,1%; 20-ОПП – 5,3%», - розповідає Таранова.

Дослідження «Індекс легкості роботи бухгалтерів» проводилося з 26 червня по 11 липня 2018 року. В опитуванні взяло участь 1043 бухгалтери з усієї України. Ініціатор дослідження: онлайн-сервіс звітності Liga:REPORT. Партнери: ВГО «Асоціація платників податків», ФПБАУ, Європейська бізнес асоціація, Unlimit Ukraine, ІА «Главком».

Переглянути запис прес-конференції:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: