Скандал з «анонімною» формою легкоатлетів. Як в уряді шукають крайнього

Спорт і бізнес
Скандал з «анонімною» формою легкоатлетів. Як в уряді шукають крайнього
Міністр спорту Ігор Жданов
За вказівкою прем'єра міністр молоді і спорту Ігор Жданов дав доручення
про проведення розслідування (фото: 1tv.com.ua)

Гучний спортивний скандал з бізнесовим присмаком отримав продовження

Публікація «Главкома» «Як міністр спорту Жданов та його заступник Гоцул позбавили всю українську збірну Батьківщини» спричинила неабиякий ґвалт в уряді. У матеріалі йшла мова про те, як національна збірна України з легкої атлетики на Чемпіонаті світу у Бірмінгемі виступала у формі без національних символів, і хто з чиновників «доклав руку» до цієї ганьби.

Спочатку глава уряду Володимир Гройсман доручив першому заступнику міністра з питань молоді та спорту Ігорю Гоцулу (він же – очільник Федерації легкої атлетики України, - «Главком») офіційно проінформувати Кабмін та «Главком» щодо того, чому українська збірна з легкої атлетики на Чемпіонаті світу у Бірмінгемі виступала у формі без національної символіки. А вже за кілька днів 20 народних депутатів підписали запит до Гройсмана та голови Верховної Ради із вимогою провести службове розслідування дій керівництва міністерства молоді та спорту щодо інциденту з формою.

Заступник міністра Ігор Гоцул не забарився і знайшов «винних» у найгучнішому спортивному скандалі 2018 року. Такої «честі» удостоїлися підприємство «Укрспортзабезпечення» та… «Главком». Мовляв, «Укрспортзабезпечення» придбало «не підходящу» форму, а ЗМІ роблять «непрофесійні розслідування». У зв’язку з таким звинувачення «Главком» вирішив розібратися у ситуації ще докладніше і дізнався нові цікаві деталі гучного спортивного скандалу з бізнесовим присмаком.

Обурення Федерації

Скандал з формою українських спортсменів має і політичний підтекст. Особливої гіркоти ситуації додає той факт, що без розпізнавальних елементів на формі останній рік доводилось виступати багатьом російським спортсменам. Але для них це було покарання за допінг-скандали. Представники країни-агресора, яких не підозрюють у вживанні заборонених препаратів, отримали так званий «нейтральний» статут ANA (Authorised Neutral Athlete), тобто їм заборонили виступати під своїм прапором. Українці ж виступають в «анонімній» формі лише через недолугість дій чиновників.

Втім, у Федерації легкої атлетики інше бачення ситуації. У спеціальному повідомленні на своєму офіційному сайті Федерація обурилась порівнянню з росіянами і підкреслила: «Атлети національної збірної України виступали під державним прапором України, презентувалися під час усіх заходів як атлети України».

Далі – історія, яку Гоцул вже розказував «Главкому»: компанія Nike оголосила про припинення контракту з Федерацією у серпні минулого року, укласти угоду з новою компанією-виробником чиновники не встигли, і «спасибі» - фірма Asics надала хоч і анонімну, але якісну форму «на пробу»…

На колір і смак

На своєму офіційному сайті Федерація пояснила причини скандалу так. Начебто форма з національними ознаками таки була у наявності, але вона чимось не влаштувала чи то керівників Федерації, чи то спортсменів. Тут же оприлюднені фотографії забракованого екіпірування фірми Lotto, закупленого «Укрспортзабезпеченням».


Федерація легкої атлетики вважає, що виступ у такій формі на змаганнях рівня Чемпіонату світу є неприпустимим.

Оцінити спортивний одяг, знімки якого оприлюднила Федерація, можна візуально. Та до самих фотографій є запитання. Складається враження, немов Федерація зробила усе, щоб одяг здався непривабливим: світлини неякісні, колір викривлений, форма  неохайно розкладена на якихось ковдрах біля старих меблів. Якщо таким чином сфотографувати будь-які речі, враження вони справлять теж, м’яко кажучи, не найкраще. До того ж, якщо нині йдеться лише про естетику, то форму, в якій врешті виступили наші легкоатлети і якою так вихваляється Гоцул, також важко назвати вершиною смаку. Принаймні, у користувачів соцмереж склалася саме така думка.

Українські легкоатлетки в «анонімній» формі

 

Реакція соцмереж

 

Цікаво і те, що раніше Ігор Гоцул розказував «Главкому», що закуплена державою форма «не відповідала легкоатлетичним стандартам». Справедливості заради, фірма Lotto, на відміну від Asics, дійсно не спеціалізується на пошиві змагальної форми для легкоатлетів. Але ж це точно повинні були знати чиновники з Міністерства, які виписували технічні характеристики до форми, чи не так?

Нині ж вже йдеться про суто естетичні критерії (хтозна, чи прописані вони)?

А от начальник державної установи «Управління збірних команд та забезпечення спортивних заходів «Укрспортзабезпечення» Тарас Сириця, саме цю структуру хочуть зробити крайньою у скандалі, стверджує, що до закупленої форми виникли інші претензії: до пружності, еластичності тканини.

Чому ж українські легкоатлети вийшли без національних позначок? У заступника міністра спорту кілька версій.

Перша – для ЗМІ, яку Гоцул озвучив «Главкому»: «Asics погодилася в процесі підготовки до можливого контракту дати нашим спортсменам випробувати форму… Умовою було те, що ми поки що не використовуємо позначення на цій формі, бо ж не маємо офіційного контракту з цією компанією».

Друга – для голови профільного комітету парламенту Артура Палатного. Її нардеп переказав «Главкому» у коментарі: «Гоцул запевнив, що це був такий перехідний період, і вони не встигли нанести логотип».

Третя – у повідомленні-роз’ясненні на сайті федерації, яку очолює заступник міністра. «…виступ в такій формі (закупленої державою, - «Главком») на змаганнях рівня Чемпіонату світу є неприпустимим. І тому ФЛАУ звернулася у терміновому порядку до корпорації Asics з проханням надати спортивну форму для атлетів збірної команди України для виступу на чемпіонаті світу у Бірмінгемі».

«Укрспортзабезпечення» тримає удар

Тарас Сириця переконаний у своїй правоті. В інтерв’ю «Главкому» він наголосив, що його установа виконує суто технічну функцію: оголошує тендери, умови до яких прописує міністерство. Ба більше, за його словами, Гоцул навмисно не скористався наявною у «Укрспортзабезпечення» формою для виступу спортсменів на міжнародних змаганнях, віддавши перевагу «анонімному» екіпіруванню Asics!


Тарас Сириця

Тарас Сириця

Що не подобається Федерації у формі, закупленій державою?

У тренера були претензії до тканини. Він казав, що вона погано розтягується. Форма була закуплена у кількості 159 комплектів, 130 з яких спортсмени забрали. Я так розумію, якщо вони її взяли, значить, вона їх влаштовувала. Раніше їм підходила ця форма для різних змагань. І раптом для Бірмінгема стала не така.

З точки зору якості, є технічні вимоги, які затверджуються міністерством. Вони були підписані державним тренером національної збірної з легкої атлетики В'ячеславом Тертишником і направлені нам. Ми у своїй роботі використовуємо наказ міністерства про закупівлю форми і технічні вимоги, які нам надає Олімпійський департамент. Тобто форма була замовлена відповідно до тих вимог, які були подані. «Укрспортзабезпечення» виконує суто технічну функцію.

Крім того, цінову політику знову ж таки визначає міністерство. Звісно ж, Nike на такі ціни не погодиться. Відбулись відкриті торги, у яких кожен охочий міг взяти участь.

Якщо ця форма не підійшла, чи буде «Укрспортзабезпечення» оголошувати тендер на закупівлю нової?

Поки що у цьому році наказів від міністерства на закупівлю не було. Але хочу звернути увагу на те, що нині у нас в залишках близько 1500 комплектів форми загального користування. Тобто це форма, яка зазвичай використовується в офіційних заходах – при нагородженнях у тому числі. Це форма, яка видається команді, коли вона виїжджає на міжнародні змаганнях. Для того, щоб спортсмени її отримали, має бути сформована заявка, її погоджує міністерство. Я так розумію, що легка атлетика (мова про Федерацію, - «Главком») за цими заявками не зверталася вже рік точно. Вона отримувала лише так звану змагальну форму.

В історії з «анонімною формою» легкоатлетів нині Федерація легкої атлетики намагається зробити крайнім «Укрспортзабезпечення». Чи будете ви якось відстоювати свою правоту?

Гоцул зараз намагається створити мені проблеми – аж до звільнення. Я за всіх нагод вказую на конфлікт інтересів щодо посад Гоцула, але поки що чомусь особливої реакції нема, хоча я знаю, що НАЗК зацікавилось цією ситуацією.

Цікаво, що мені не надходило жодних вказівок щодо інциденту з легкоатлетами. Я думаю, що Гоцул і компанія розробили якийсь план дій. На останній апаратній нараді міністра (минулого понеділка) я чув, що він (Ігор Жданов, міністр молоді та спорту України, - «Главком») дав доручення про створення комісії з розслідування оцієї ситуації. Разом із тим, в усному порядку працівники міністерства вимагали доповідну про те, які закупівлі ми здійснили. Але ж їм це чудово відомо, бо ми здійснюємо закупівлі лише на підставі наказів самого міністерства і технічних вимог, яке воно надає в особі департаменту олімпійського спорту!

На вашу думку, наскільки доречне тестування форми, про що говорить Гоцул, саме під час найвідповідальніших змагань – Чемпіонату світу ?

Я не можу бути повністю компетентним у цьому питанні, але логіка підказує, що не може бути тестування під час змагання – це доречно на навчально-тренувальних зборах. Навіщо цю апробацію здійснювати на серйозному офіційному заході? І звісно, на змаганнях збірна повинна мати символіку, вона представляє нашу країну і нашу честь. Виходить, що бізнес-інтереси беруть верх над національними.

І насамкінець, «Главком» радий повідомити про маленьку, але нашу першу перемогу.

Роман Романенко

На чемпіонаті світу з півмарафону представник України Роман Романенко вийшов у тій же «експерементальній» формі від Asics, але на майці вже з'явилась хоч і не зовсім помітна, але позначка UKR. На змагання у Валенсії, крім Романенка Україну також представляє Софія Яремчук.

Наталія Сокирчук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: