Іноземні ЗМІ про допінг у російському футболі: «Ми просто ідіоти, якщо віримо, що цього разу все не так, як було в Сочі...»

Іноземні ЗМІ про допінг у російському футболі: «Ми просто ідіоти, якщо віримо, що цього разу все не так, як було в Сочі...»
Фото championat.com

Видання USA Today оприлюднило резонансну статтю, переклад якої публікує «Главком»

Чемпіонат світу в країні, яка спробувала вставити ніж в спину нашій державі, потроху наближається до свого завершення. Серед інших тем, зі сторінок іноземних ЗМІ не сходить інформація про нові й нові випадки фіксації небувалої зухвалості мордорської державної машини в бажанні досягти успіху на міжнародній спортивній арені. Футболістів збірної цього утворення на карті світу продовжують звинувачувати у вживанні заборонених препаратів для перевтілення в життя нечестивих планів щодо уникнення чесної спортивної боротьби.

Все це відбувається під мовчазну згоду, чи пак, у кращому випадку, ліниве «сопіння» більшості чиновників ФІФА, керівництво якої осточортілу проблему продовжує не помічати…

«Главком» звертається до резонансної статті видання USA Today, яке залишається одним із авторитетів у світі спортивних ЗМІ, й пропонує читачам переклад публікації:

4e17ac5690114f3c8c1fb9ddec719ee5

Фото The Associated Press

Наразі на звання історії чи не з найбільшою інтригою на Мундіалі з футболу претендує дивовижний виступ збірної Росії. Коли росіяни перемогли Іспанію, чи не весь футбольний світ, включно зі ЗМІ, в один голос закричав: «Та це ж справжня історія Попелюшки!»

Нехай так. Проте є один важливий нюанс – в такому разі скляна туфелька наповнена гормоном росту...

Навдивовижу несподіваний прояв довіри ми спостерігаємо в тих, хто повинен розбиратися в таких речах краще: мережі, корпоративні спонсори, проникливі вболівальники й немала частина ЗМІ, які спеціалізуються на новинах.

Росія – це найбільша допінгова спортивна держава планети.

Хтось намагався її карати, проте посадові особи цієї країни йдуть далі, незважаючи ні на що, брешуть, спростовують і заплутують. Це масова, загальнонаціональна машина обману, яка затвердила на Олімпіаді й чемпіонатах світу таку безсовісну зневагу до принципів чесної гри й верховенства закону, яке востаннє доводилося бачити у НДР – Східній Німеччині.

І тепер ми думаємо, що всі вони «чисті»? Бачимо цю історію казковою? Тобто вони, наче позбавлені розуму, обманюють з легкоатлетами, плавцями й багатьма іншими, проте не з футболістами?

Це ганьба всьому міжнародному спорту й спортивним ЗМІ по всьому світу.

«Це фарс, - сказав Тревіс Тейгарт, глава Антидопінгового агентства США, людина, яка викрила Ленса Армстронга. - Ми точно знаємо, що уряд Росії, отримавши можливість провести Олімпійські ігри 2014 року в Сочі, побачив у цьому можливість проявити національну гордість і силу на міжнародній арені й став «накачувати» спортсменів допінгом і підміняти їхні проби, щоб досягти поставленої мети – виграти медальний залік і досягти вершин на домашній Олімпіаді. Це було викрито. Безсумнівно...»

«…Тепер вони проводять ще один великий турнір. Ми знаємо, що допінгова система існувала, навіть коли це спростовували, й ми також знаємо про наявність прямого зв’язку між цією системою й футболом у Росії. Вони вже довели, що підуть на все заради перемоги, й результати тестів, які ми бачили, просто огидні. Ми просто ідіоти, якщо віримо, що цього разу все не так, як було в Сочі. Вони просто сміються за нашими спинами…» - додав Тейгарт.

913411

У докладі Макларена (мова про доклад канадського професора права Річарда Макларена, який присвячений розслідуванню показів колишнього керівника московської антидопінгової лабораторії Григорія Родченкова – примітка «Главкома») у 2016 році вказано, що з 2011 по 2015  рік російськими посадовими особами було приховано більше 600 позитивних допінг-тестів, включно зі 139-ма в легкій атлетиці, 18-ма в плаванні й 11-ма в футболі.

Іншими словами, футбол не був відділений від такої собі державної програми допінгу. Він був її невід'ємною частиною.

Заступник прем’єр-міністра Росії Віталій Мутко був міністром спорту цієї країни з 2008  по 2016 рік і «вів» заявку по чемпіонату світу з футболу в 2018-му як очільник. У грудні 2017 року Міжнародний олімпійський комітет дискваліфікував його назавжди за участь у допінговій змові.

І що ФІФА? Тут нема про що говорити. Жодних санкцій не було взагалі. Це вражає ще більше, оскільки колишній керівник російської лабораторії до 2016 року Григорій Родченков повідомив Associated Press про те, що Мутко наказав йому приховати будь-яке використання допінгу в російському футболі, щоб «уникнути будь-якого скандалу». Ба, навіть більше – тестування на допінг на чемпіонаті світу не таке жорстке, як на Олімпійських іграх.

Випадкових спортсменів обирають для тестування після кожної гри, проте, на відміну від Олімпіади, тут немає незалежних спостерігачів WADA, лише люди з ФІФА. Не так давно Денис Черишев, російська зірка на чемпіонаті світу, спростовував застосування заборонених препаратів після того, як його батько, виходячи з отриманої інформації, сказав, що перед турніром його сину вводили «гормон росту».

Втім, все продовжується. Звісно, це ж росіяни. Це те, що вони робили завжди й усюди. Незважаючи на те, що Мутко пішов у відставку з посади голови організаційного комітету чемпіонату світу й Російського футбольного союзу, він десь поряд.

«З перемогою! - сказав він російським ЗМІ після перемоги Росії над Іспанією в серії пенальті. - Все добре. Вітаю всіх і дякую всім, хто був поряд з командою, хто в неї вірив».

Коли Мутко щасливий, треба бути насторожі. Це один з найбільш успішних шахраїв, пройдисвітів у світі спорту у XXI столітті. Не важливо, скільки щасливих спортивних історій ви прочитаєте про російський футбол у найближчі дні й у подальшому, поставте собі питання: чому він та його друзі повинні зупинитися зараз?..

Переклав Максим Салівон, спеціально для «Главкома»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

У ФІФА заявили, що на ЧС-2018 не виявлено жодного позитивного допінг-тесту
У ФІФА заявили, що на ЧС-2018 не виявлено жодного позитивного допінг-тесту
Жозе Моурінью. Фото RT
Російський пропагандистський телеканал заплатить Моурінью мільйон фунтів
Олександр Кокорін (праворуч) і Георгій Джикія. Фото «СЭ»
Двох футболістів збірної Росії взято під посилений допінг-контроль перед ЧС-2018
Фото AFP
ФІФА може отримати нові дані про допінг у російських футболістів
Футболісти збірної Росії. Фото: Getty Images
ЗМІ: Росія планувала використовувати допінг під час ЧС-2018
Віталій Мутко. Фото championat.com
У РФ запевняють, що квитки на ЧС-2018 найбільше купують уболівальники із США, Німеччини й Аргентини
ФІФА не влаштовує у Росії громадське харчування з часів Радянського Союзу
ФІФА не влаштовує у Росії громадське харчування з часів Радянського Союзу
Український художник показав, яким бачить Чемпіонат світу з футболу у Росії. Фото
Український художник показав, яким бачить Чемпіонат світу з футболу у Росії. Фото
Фото fifa.com
На Чемпіонаті світу у Росії ФІФА використовуватиме відеоасистентів рефері
Дата публікації новини: