Десять найуспішніших українських спортсменів 2018 року

підсумки
Десять найуспішніших українських спортсменів 2018 року
найкращі українські спортсмени

Вони добилися найбільш значущих перемог

2018 рік от-от перетне фінальну стрічку. Саме тому час підбити спортивні підсумки, згадати хто з українців у 2018-му здобув найвизначніші нагороди, медалі, чемпіонські пояси.

Рік, що минає, запам'ятається українським прихильникам спорту тріумфом у фристайлі на Олімпійських іграх у корейському Пхьончхані, успішним виступом одного з боксерів на території країни-агресора, шаленим дебютом юної дзюдоїстки на дорослій першості світу.

Також було здобуто чимало золотих медалей на різноманітних чемпіонатах світу та Європи, а лідерка українського тенісу продовжує встановлювати нові рекорди та перебувати у когорті найсильніших.

Загалом же редакцією «Главкома» було обрано 10 спортсменів, які представляють сім видів спорту. Найбільше представництво, що не дивно, має бокс.

Отож, ТОП-10 українських спортсменів, які, на думку «Главкома», мають можуть претендувати на звання найкращих у році, що минає, виглядає так. Також кожен читач може обрати з цього переліку того, хто, на його думку, добився найбільш значущих перемог.

Олександр Абраменко

фристайл

Першою спортивною секцією, куди віддали Олександра Абраменка, був... футбол. Але там він не затримався, зайнявшись стрибками на батуті, що і стало трампліном у фристайл
Фото: Reuters

2018 рік почався для України зимовою Олімпіадою, яка проходила в Пхьончхані. На жаль, в доробку нашої збірної була лише одна медаль, але вона – найвищого ґатунку. Нагороду виборов саме фристайліст Олександр Абраменко. 18 лютого у суперфіналі змагань з лижної акробатики Олександр виконав стрибок Back Full-Full-Double Full і набрав найбільшу суму балів – 128,51. Таким чином, Абраменко став першим олімпійським чемпіоном у фристайлі в історії України. Трохи згодом він отримав звання заслуженого майстра спорту України, а переможний стрибок українця потрапив у топ-100 кращих фото року за версією американського журналу Time.

16 листопада на «Площі зірок» у столиці України, свою іменну зірку відкрив і Олександр Абраменко.

Зазначимо, що для Абраменка Ігри в Пхьончхані стали вже четвертими за кар'єру. До Олімпіади-2018 українець брав участь у трьох Олімпіадах: у Турині в 2006 рік (24 місце), у Ванкувері в 2010 році (27 місце) та на Іграх-2014, що проходили в Сочі. Тоді український спортсмен зайняв шосту сходинку.

Дар'я Білодід

дзюдо

Дар'я Білодід стала чемпіонкою світу у віці 17 років і 11 місяців, чим побила попередній рекорд, що належав японці Рійоко Тамурі, яка у 1993 році тріумфувала на світовій першості, коли їй було 18 років та 1 місяць
Фото з відкритих джерел

20 вересня 2018 року надовго увійде в історію світового дзюдо. Адже саме в цей день 17-річна українка Дар'я Білодід завоювала золото чемпіонату світу з дзюдо на татамі в Баку у ваговій категорії до 48 кг. Зазначимо, що у півфіналі турніру вона перемогла олімпійську чемпіонку Паулу Парето з Аргентини завдяки одному «ваза-арі». А у вирішальному поєдинку змагань вона зустрілася із Фуною Тонакі з Японії, яку також здолала. Та ще й зробила це іппоном.

Це – перше золото в історії українського жіночого дзюдо. І друге загалом, після перемоги Георгія Зантараї у Роттердамі у 2009 році. Крім того, Дар'я, якій тільки у жовтні виповнилося 18 років, стала наймолодшою чемпіонкою світу в історії дзюдо.

Уже після закінчення чемпіонату світу Білодід очолила світовий рейтинг дзюдоїстів у своїй ваговій категорії. А в жовтні Білодід виграла золото і на молодіжному чемпіонаті світу, який проходив на Багамських островах.

Перемогою на чемпіонаті світу серед молоді вона доповнила титули на аналогічних змаганнях серед дорослих і юніорів. У 2015 році у віці 15 років вона вперше виграла чемпіонат світу U-18, в 2006-му захистила титул. У 2017 році виграла чемпіонат Європи серед дорослих. Вже у цьому році Білодід стала чемпіонкою світу серед дорослих, а вже у віці 18 років виграла золото на чемпіонаті світу серед молоді.

Таким чином, у свої 18-ть українка виграла титули чемпіонатів світу з дзюдо у всіх вікових категоріях. І справедливо була визнана найкращою дзюдоїсткою світу у ваговій категорії до 48 кг.

Олександр Гвоздик

бокс

Олександр Гвоздик (по центру) ніколи не був чемпіоном світу серед аматорів, а на Олімпіаді-2012 у півфіналі поступився казаху Адільбеку Ніязимбетову, який досі виступає у любителях
Фото з відкритих джерел

Бронзовий призер Олімпійських ігор 2012 року у Лондоні Олександр Гвоздик завжди перебував у тіні відоміших боксерів з України – обох Кличків, Ломаченка з Усиком. На авансцену 31-річний харків’янин вийшов тільки у нинішньому році.

Гвоздик довго володів малозначущими титулами на кшталт WBO-NABO та NABF у напівважкій вазі, і всі останні роки він цілеспрямовано йшов до свого найголовнішого бою на даний момент. У березні 2018-го Олександр завоював титул тимчасового чемпіона світу за версією WBC, що відкривало йому дорогу до ще більше серйознішого пояса.

Своїм шансом Гвоздик скористався зовсім недавно, у перший день зими, відправивши у нокаут непереможного до цього канадця Адоніса Стівенсона. І відправив так, що досі є побоювання за життя суперника, адже того ввели у медикаментозну кому, побоюючись крововиливу у мозок.

Отож, Гвоздик, якого деякі експерти не брали у розрахунок, здобув титул чемпіона світу, змусивши всіх заговорити про себе. Вдалі чемпіонські поєдинки дозволили Олександру потрапити до десятки найуспішніших спортсменів України 2018 року.

Павло Коростильов

стрільба кульова

Павло Коростильов у свій 21 рік уже є чемпіоном світу, дворазовим чемпіоном Європи та переможцем Юнацьких Олімпійських ігор. На черзі – «доросла» Олімпіада-2020
Фото: НОК України

Так уже виходить, що стрілки першими розігрують ліцензії на Олімпійські ігри. І розігрують вони їх ще за два роки до самих Олімпіад. Саме на чемпіонатах світу по парних роках перші з українців, як правило, і завойовують перепустки на Ігри. Не став винятком і цей рік.

У стрільбі з пневматичного пістолету з 10 метрів Коростильов посів високе четверте місце. Разом з цим він забезпечив собі заповітну перепустку на Ігри ХХХІІ Олімпіади 2020 року.

Але на цьому Павло не зупинився. Наступні виступи на турнірі у Кореї у вересні цього року принесли йому бронзу у командних змаганнях, а також титул чемпіона у стрільбі зі швидкісного пістолета з 25 метрів. Він виграв золото, набравши 581 очко із 600 можливих.

21-річний Коростильов тільки починає свій великий шлях у кульовій стрільбі, проте вже є дворазовим чемпіоном Європи, переможцем Юнацьких Олімпійських ігор. І відтепер – чемпіоном світу.

Олена Костевич

стрільба кульова

Олена Костевич у 2017 році вийшла заміж, після чого вперше стала мамою. Її обранцем став давній шанувальник спортсменки Ігор Рильов, який проживає в Австрії
Фото: Сегодня

Продовжила успішний виступ Коростильова у Кореї Олена Костевич. Українка здобула 37 балів і стала найкращою у стрільбі з пістолета на дистанції 25 метрів. І, що найголовніше, у перестрілці вона випередила представницю Росії. На першій і другій перестрілках спортсменки показали однаковий результат, а от на третій Олена була точнішою.

Окрім того, Костевич та Олег Омельчук виграли бронзові нагороди у змаганнях змішаних команд на звітному чемпіонаті світу у Кореї. У стрільбі з пістолета з дистанції 10 м вони набрали 416,7 очка.

Зазначимо, що Костевич є олімпійською чемпіонкою 2004 року, також вона двічі ставала бронзовою призеркою на найпрестижнішим змаганнях у світі (двічі у 2012-му). Також 33-річна Олена неодноразово була чемпіонкою світу та Європи.

Василь Ломаченко

бокс

Василь Ломаченко після кожної вагомої своєї перемоги робить татуювання на своєму тілі. На животі під серцем боксер набив портрет свого батька, Анатолія, який є його тренером
Фото: RingSide24

Попри те, що Василь у 2018 році піднявся у нову для себе вагову категорію, він і надалі продовжив перемагати всіх своїх суперників. Ломаченко у травні виграв титули чемпіона світу за версією WBA (Super) та The Ring, нокаутувавши Хорхе Лінареса. А на початку грудня наш боксер пройшов усі 12 раундів бою з Хосе Педрасою, додавши до своєї колекції ще й титул WBO.

Ломаченко вже довгий час є одним з найкращих боксерів світу не тільки у своїй категорії. Наприклад, за версією видання Sports Illustrated, українець очолив грудневий рейтинг кращих боксерів незалежно від вагової категорії (Олександр Усик зайняв у цьому рейтингу четверте місце). Погодилися з цим твердження і фахівці з іншого вагомого видання – ESPN.

Усе це робить з 30-річного Василя одного з головних фаворитів на перемогу в опитуванні «Главкома». Ломаченко не програє на рингу вже протягом майже п’яти років, а єдина поразка від Орландо Салідо є нещасливим збігом обставин.

Михайло Романчук

плавання

c516099c-6518-41fa-ad11-c9112a7281b2_cx0_cy1_cw0_w1023_r1_s

Михайло Романчук зізнався, що в Італії його впізнають набагато частіше, ніж в Україні. І плавець не знає, чому так відбувається
Фото: AFP

У серпні 2018-го Михайло Романчук став чемпіоном Європи з плавання на короткій воді. Сталося це на першості, яка проходила в Глазго. Талановитий спортсмен здобув три медалі – він двічі підіймався на найвищу сходинку п'єдесталу на дистанціях 400 і 800 метрів вільним стилем і посів друге місце на дистанції 1500 метрів.

До титулу чемпіона Європи Романчук додав і титул чемпіона світу. Це сталося на першості, яка в грудні поточного року проходила у китайському Ханчжоу. Спортсмен подолав заплив на 1500 метрів вільним стилем на короткій воді (довжина басейну – 25 метрів) за 14 хвилин 9,14 секунди. На останніх метрах дистанції українець випередив титулованого італійського Грегоріо Палтріньєрі та своїм результатом встановив новий рекорд чемпіонату.

Також в активі українця перемоги на етапах Кубку світу в Японії та Китаї. У серпні Романчука було визнано найкращим спортсменом місяця в Україні.

Еліна Світоліна

теніс

Еліна Світоліна свого часу займалася у школі акторської майстерності, а також дуже полюбляє ювелірні вироби
Фото з відкритих джерел

Українська тенісистка Еліна Світоліна ще у 2017 році увірвалася в світову тенісну еліту і переписала всі можливі національні рекорди. Еліна опинилась на третій сходинці світового рейтингу і в цьому році продовжила вдало виступати. За підсумками сезону Еліна посіла друге місце за виграними трофеями в жіночому турі.

Українка тріумфувала на турнірах в Брісбені, Римі та Дубаї, але головна її перемога була в Сінгапурі на Підсумковому турнірі WTA. Вперше в історії українська тенісистка виграла настільки значущий турнір.

На шляху до фіналу вона обіграла у групі Петру Квітову, Кароліну Плішкову та Каролін Возняцкі, а у півфіналі здобула перемогу над Кікі Бертенс. У фінальному матчі Світоліна не без проблем здолала опір американки Слоун Стівенс, вигравши у підсумку п'ять матчів з п'яти. Перемога на Підсумковому турнірі дозволила Еліні завершити сезон на четвертій сходинці світового рейтингу.

Олександр Усик

бокс

e55cbabd-591f-4732-bcd0-fec130426a82

Олександр Усик є дуже віруючою людиною. Боксер навіть вважає, що це Бог дав йому все, чого він досягнув
Фото взяте з сайту sportinglife.com

Цього року Олександр Усик заявив про себе на весь світ. У липні він завоював титул абсолютного чемпіона світу в першій важкій вазі, перемігши в Москві одноголосним рішенням суддів російського боксера Мурата Гассієва. Таким чином, український боксер захистив пояси WBC, WBO та The Ring і відібрав у Гассієва пояси WBA і IBF. Українець став абсолютним чемпіоном світу і чемпіоном WBSS.

На цьому наш боксер не зупинився. У листопаді Усик захистив всі свої титули (пояси за версіями WBC, IBF, WBO, WBA і The Ring) в бою з британцем Тоні Беллью, здобувши перемогу нокаутом у восьмому раунді. Ця перемога стала для Олександра 16-ю, у професійній кар'єрі він ще не програвав.

Після цієї перемоги про Усика заговорив весь світ. Вже навіть пророкують, що свій наступний бій Олександр проведе проти кривдника Володимира Кличка Ентоні Джошуа. Але поки все це на рівні чуток, офіційної інформації з цього приводу поки немає. Втім, промоутер британця Едді Хірн вже дав зрозуміти, що хоче організувати бій Джошуа – Усик вже у 2019 році.

Алла Черкасова

боротьба жіноча

Алла Черкасова зізналася, що золота нагорода чемпіонату світу виплакала кров'ю і потом, адже вона повернулася у боротьбу після народження дитини та численних травм
Фото з відкритих джерел

Новоспечену чемпіонку світу з жіночої боротьби Аллу Черкасову було визнано найкращою спортсменкою жовтня-2018 в Україні. Тому не дивно, що вона потрапила й у підсумковий перелік атлетів, які претендують на  визнання за версією «Главкома».

Високу нагороду 29-річна борчиня, яка повернулася у великий спорт після народження дитини, отримала за блискучий виступ на чемпіонаті світу, що відбувся у жовтні у Будапешті (Угорщина). У ваговій категорії до 68 кг Алла здобула медаль найвищого ґатунку, ставши найсильнішою борчинею планети. При цьому, українка навіть поступалась у фіналі молодій суперниці з Франції, однак проявила справжній чемпіонський характер і вирвала яскраву перемогу.

Це вже друга медаль Черкасової на чемпіонатах світу, після бронзи у 2010 році у Москві. На рахунку українки також срібло (2012-й рік) та дві бронзи (2016 і 2017) на чемпіонатах Європи. Крім того, в її активі є золото (2010) і срібло (2009) Кубків світу з жіночої боротьби.

Зазначимо, що востаннє, до Черкасової, золото чемпіонату світу з боротьбу під українським прапором здобували Жан Беленюк та Оксана Гергель ще у 2015 році. І саме Аллі вдалося перерватися українську «золоту засуху» на світових першостях.

Проголосувати за найкращих українських спортсменів 2018 року можна тут

«Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: