Міжнародний сезон українського дзюдо: перша сходинка Білодід та інші підсумки року

Міжнародний сезон українського дзюдо: перша сходинка Білодід та інші підсумки року
Найкраща дзюдоїстка у категорії до 48 кг Дар'я Білодід

Завершився міжнародний змагальний сезон 2018 року

За результатами рейтингу країн, складеному Міжнародною федерацією дзюдо (IJF) за системою підрахунку очок усіх спортсменів країни, що входять світовий рейтинг, Україна зайняла 14-те місце.

У медальному рейтингу, що враховує досягнення українців у всіх вікових групах на всіх змаганнях, і що входять у календар IJF, Україна знаходиться на 18-й позиції, другий рік поспіль потрапляючи у топ-20 кращих країн у світі.

У нашому активі 29 золотих, 28 срібних і 69 бронзових медалей, завойованих на чемпіонатах світу і Європи, турнірах Гран-прі та Grand Slam, відкритих Континентальних кубках, Кубках Європи серед кадетів, юніорів і дорослих.

Таким чином, у порівнянні з попереднім сезоном Україна піднялася на один пункт в ієрархії найсильніших країн світу та на шість – у порівнянні з 2016-м: два роки тому за нами був 24-й рядок у рейтингу IJF.

Зазначається, що найбільша кількість найцінніших нагород – сім – принесла команді Дар'я Білодід (48 кг), не програвши у цьому році жодної зустрічі. У її активі перемоги на двох чемпіонатах світу серед юніорів і дорослих, турнірах Grand Slam у Парижі та Дюссельдорфі, Гран-прі у Тунісі та Загребі, Кубку Європи у Словенії.

І навіть неучасть в елітному «Мастерсі» не завадило їй очолити заключний рейтинг IJF 2018 року, що до цього вдавалося зробити тільки лише Георгію Зантараї.

Останній на чемпіонаті світу в Баку здобув бронзову медаль у категорії до 66 кг, яка стала шостою за рахунком медаллю з чемпіонатів світу в його колекції. Також зауважується про бронзові нагороди Марини Черняк (48 кг) і Єлизавети Каланіною (+78 кг) на чемпіонаті Європи, перемоги на юніорському чемпіонаті Європи Дільшота Халматова (55 кг) і Геворга Манукяна (73 кг).

84_02

Георгій Зантарая

Найбільш вдалими для наших дзюдоїстів у минулому сезоні були турніри з серії Гран-прі. Це – великі старти з призовим фондом в 100 000 $, на яких розігрується солідна кількість рейтингових балів, які йдуть з 25 травня та в актив олімпійського рейтингу.

На турнірах Гран-прі українці виграли 20 нагород: двічі піднімалася на подіум за золотом Дар’я Білодід, компанію їй склали Олександр Гордієнко, Єлизавета Каланіна, Марина Черняк і Яків Хаммо; Георгій Зантарая та Анастасія Турчин (тричі) ставали срібними призерами, а бронзу приміряли на себе Галина Тарасова, Єлизавета Каланіна, Марина Черняк, Александор Гордієнко, Кеджау Ньябалі, Сергій Крівчач, Яків Хаммо, Богдан Ядов, причому Тарасовій і Каланіній вдалися бронзові дублі.

hague_5

За підсумками світового рейтингу спортсменів року, що минає, шістьом українцям вдалося потрапити у 20-ку кращих у своїй ваговій категорії:

чоловіки
7. Георгій Зантарая – 66 кг

жінки
1. Дар’я Білодід – 48 кг
10. Єлизавета Каланіна – +78 кг
14. Марина Черняк – 48 кг
14. Анастасія Турчин – 78 кг
17. Галина Тарасова – +78 кг

За матеріалами сайту Федерації дзюдо України

Беріть також участь в опитуванні «Хто є спортсменом 2018 року в Україні?», адже у перелік номінантів потрапила Дар'я Білодід.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: