Війна в октагоні та поза ним. Чого чекати від бою Нурмагомедова та МакГрегора?

Війна в октагоні та поза ним. Чого чекати від бою Нурмагомедова та МакГрегора?

На кону стоїть титул чемпіона Абсолютного бійцівського чемпіонату (UFC) у легкій вазі, який належить росіянину

Поєдинок російського бійця змішаного стилю Хабіба Нурмагомедова й ірландця Конора МакГрегора, який пройде у Лас-Вегасі у ніч на 7 жовтня, буде головною подією турніру UFC 229.

По-іншому і бути не може, коли мова йде про зіткнення найпопулярнішого бійця в історії змішаних єдиноборств і чинного чемпіона, який на даний момент не програв жодного поєдинку.

У середовищі недосвідчених уболівальників існує думка, що хороший бій – це бій, що завершився достроково. І не можна ж сказати, що це твердження позбавлене будь-якого сенсу. Нокаути, больові та задушливі прийоми – прикраса боксу та змішаних єдиноборств, саме ці моменти потрапляють у «хайлайти» і залишаються в пам'яті глядачів на довгий час.

Втім, більш досвідчений глядач у відповідь на це згадає прекрасний поєдинок великого чемпіона UFC американця Даніеля Корм’є зі шведом Александром Густафссоном. Або, наприклад, останній бій американки Роуз Намаюнас і польки Йоанни Єджейчик, який поставив крапку у боротьбі за титул чемпіонки у мінімальній вазі. Або ж протистояння американця Тоні Фергюсона та бразильця Рафаеля Дос Аньоса. Всі зазначені поєдинки тривали всі заявлені п'ять раундів, і лише один з них не отримав приз за найкращий бій вечора.

Можливий розвиток бою

Не варто побоюватися затяжних боїв, адже у них теж є своя родзинка. Тим більше, що стилі деяких бійців практично виключають ймовірність завершення поєдинку у ранніх раундах. Одним з найяскравіших прикладів таких бійців якраз є Нурмагомедов.

З величезною часткою ймовірності російський боєць не буде форсувати події. МакГрегор давно не бився (у UFC – аж з 2016 року), але його руки не стали повільніше, а лівий боковий як і раніше має серйозну загрозу, тому битися з ним у стійці – заняття вкрай невдячне. При цьому ірландець розуміє, що його шанс – швидкий нокаут у перших двох-трьох раундах, і кине всі сили на реалізацію цього задуму. Але навряд чи це сильно здивує Нурмагомедова; росіянин вже стикався із сильними «ударниками» протягом кар'єри.

Багато боротьби

Те, без чого неможливо уявити бої за участю Нурмагомедова. Він один з найкращих борців в UFC незалежно від вагової категорії, і не використовувати свій головний козир у найважливішому поєдинку у кар'єрі просто не має права. При цьому відразу слід зазначити, що борцівський стиль Нурмагомедова (і за це його неодноразово критикували, а UFC відмовлялося давати йому титульний бій) далекий від понять «видовищність», «захопливість» і так далі.

Стиль Нурмагомедова ближчий до слова «практичність». Росіянин – енергетичний вампір практично у прямому сенсі слова, він переводить бій у партер не для того, щоб раніше піти додому, а з метою вимотати суперника, висмоктати з нього всі сили до останньої краплі. Контролюючи опонента у партері, Нурмагомедов робить все, щоб суперникові було банально важко дихати – це досягається за рахунок маніпуляцій з вагою (Нурмагомедов укладається у межі легкої ваги на офіційній церемонії зважування, після чого безпосередньо перед поєдинками добирає кілограми), а також навичок ведення бою у партері. Раннє переведення бою у боротьбу з боку росіянина дозволяє йому вести поєдинок так, як йому зручно, а у суперника просто не залишається сил для подальших маніпуляцій.

Після підписання контракту з UFC, Нурмагомедов практично не змінює такий сценарій. Про це говорить і статистика – з 10 поєдинків в межах організації за участю росіянина лише чотири завершилися достроково, а приз за найкращий виступ вечора (традиційний бонус від UFC за видовищний перфоманс) Нурмагомедов отримував лише одного разу.

МакГрегор у цьому плані є повною протилежністю Нурмагомедова. Ірландець виступає в UFC з 2013 року, і за цей час суддям лише двічі доводилося визначати переможця поєдинків за його участю (а їх у нього в UFC було також 10). За час виступу в UFC МакГрегор жодного разу не перемагав за допомогою больових або задушливих прийомів – усі сім його дострокових перемог були досягнуті за допомогою нищівних ударів. У керівництві UFC дуже цінують МакГрегора – лише одного разу його бій не був удостоєний премії за видовищність.

Що ж до його борцівських навичок, то вони практично на нулі. До приходу в UFC він періодично розправлявся з не найвідомішими суперниками за допомогою больових і задушливих, але це було дуже давно. Рівень опозиції у престижній організації з проведення боїв за змішаними правилами незрівнянно вище, і саме тут виявилися значні недоліки у його борцівський техніці.

Безумовно, Нурмагомедов знає це і зробить все, щоб у МакГрегора не було шансів задіяти свій коронний лівий боковий удар у стійці. Тому не варто дивуватися, якщо весь поєдинок (за рідкісним винятком) пройде у партері.

Максимум подій у клітці та поза нею

Однак не варто заздалегідь розчаровуватися в якості (або, вірніше сказати, у видовищності) майбутнього поєдинку. Все ж нас чекає справжнє свято, найзірковіша вивіска в UFC за останні років 10, зіткнення бійців, які по-справжньому ненавидять один одного. І хоча б один з них намагатиметься вичавити з події максимум не тільки у клітці.

Звичайно, основним генератором глядацької зацікавленості до цього бою є МакГрегор. Ірландець вміє робити шоу буквально з усього, починаючи від виходу в октагон і закінчуючи прес-конференціями, і навряд чи він відмовиться від ідеї підігріти і без того вже розпечену атмосферу безпосередньо перед боєм. Безумовно, Нурмагомедову далеко до рівня майстерності МакГрегора у частині «треш-струму».

А безпосередньо в октагоні буде війна двох непримиренних суперників. На кону не просто титул чемпіона UFC у легкій вазі, але і звання короля даної вагової категорії; Нурмагомедов, у разі перемоги, додасть найцінніший скальп у свою колекцію та зробить, мабуть, найважливіший крок на шляху до формування великої спадщини, а Макгрегор (якщо справи у Хабіба підуть не дуже) отримає ще один привід назвати себе найвеличнішим ірландцем, бійцем, боксером, шоуменом, ким завгодно. І вже ніхто не посміє йому у цьому заперечити.

За матеріалами ТАСС

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: