«Виявляє ціль за секунди»: Китай зробив прорив у радіолокаційних технологіях

«Виявляє ціль за секунди»: Китай зробив прорив у радіолокаційних технологіях
Китайські науковці кажуть, що розробили нову технологію чіпа
фото: South China Morning Post

China Morning Post: Новий надшвидкий чіп Китаю може подвоїти швидкість війни

Китайські вчені розробили найшвидший аналого-цифровий перетворювач (АЦП) для військового використання, що може покращити системи радіоелектронної боротьби (РЕБ). Китайська «новаторська» технологія мікросхем може дати військовим критичну перевагу в реальних боях. Про це пише South China Morning Post.

«Китай розробив чіп, який може виявляти радіолокаційний сигнал та реагувати на 91,46% швидше за аналоги», – пише видання. 

Аналого-цифрові перетворювачі (АЦП, Analogue Digital Converter) вбудовані в багато сучасних пристроїв, наприклад, смартфони та фотоапарати. Але там вони не відіграють вирішальної ролі – пристрої також використовують і в радіоелектронній боротьбі, оскільки вони є елементарним компонентом радіолокаційних систем. Їхнє завдання просте: вони повинні перетворити аналогові вхідні сигнали, такі як електромагнітні хвилі, в цифровий потік даних. На полі бою важливо, щоб пристрої працювали особливо швидко. Частка секунди може бути вирішальною в тому, чи вдасться захистити ракету чи ні.

Як повідомляє газета South China Morning Post, китайські дослідники добилися прориву в цій галузі. Їм вдалося скоротити затримку таких перетворювачів з наносекунд до пікосекунд (одиниця виміру часу, що є однією трильйонною частиною секунди, – «Главком»).

Ця розробка дозволить зробити весь процес виявлення радіолокаційних сигналів та реагування на них удвічі швидше, ніж раніше. Це означатиме величезну перевагу для армії КНР.

АЦП в радіолокаційних системах обробляють мільярди даних за секунду і генерують величезні обсяги даних. Це призводить до високого енергоспоживання пристроїв та великого виділення тепла у сучасних приймачах РЕБ, пишуть дослідники.

 АЦП військового призначення перетворює сигнали на повну потужність тільки після підтвердження, що отриманий сигнал є сигналом радара. Це може скоротити споживання електроенергії на понад 30%, що, за словами дослідницької групи, є «новаторським». Самі чіпи АЦП виробляються за 28-нанометровим техпроцесом – стандартом, який вже давно застосовується, і чіпи легко виробляти у великих кількостях у Китаї.

До слова, безпілотники і комп'ютерні чіпи американського виробництва все частіше надходять до Росії з Китаю торговими шляхами Центральної Азії, що свідчить про складність обмеження поставок для військових дій Москви.

Читайте також: Перетворює дощ на електрику: вчені з Китаю здивували новим приладом

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: