Кремль обирає Telegram. Чи варто довіряти вашим улюбленим каналам?

Інформаційний фронт
Кремль обирає Telegram. Чи варто довіряти вашим улюбленим каналам?
Telegram – це зручно: тут тобі і інформація, і чати. Та чи безпечна ця соцмережа?
фото з відкритих джерел

Експерти радять переглянути своє ставлення до Telegram –  і як до джерела інформації, і як до засобу спілкування

Перед ними зачиняєш двері – вони у вікно лізуть. Російських пропагандистів женуть з екранів телевізорів в Україні та у інших європейських країнах, а вони знаходять альтернативний спосіб проникнення у мізки людей. Зручною платформою для розповсюдження кремлівських наративів став Telegram – з низки причин.

Згідно з результатами дослідження Internews, яке було проведено в листопаді минулого року, соцмережі як джерела новин використовували 74% українців. Найпопулярнішою мережею, як для отримання інформації, так і для спілкування, став саме Telegram: споживанню його контенту віддали перевагу 60% респондентів. Це не єдине опитування, яке утверджує лідерство Telegram: раніше, у липні-2022 про виключну популярність серед наших співгромадян цієї соцмережі поінформували соціологи Київського міжнародного інституту соціології.

Джерела інформації за результатами опитування
Джерела інформації за результатами опитування

Основними причинами любові до Telegram  користувачі називають зручність у користуванні та оперативність.

Дослідження VoxCheck

За словами керівниці проекту VoxCheck Світлани Сліпченко, за кілька місяців до початку повномасштабного вторгнення РФ вони з колегами звернули увагу, що Telegram-каналами почали поширюватися відео із переміщенням військової техніки на Донбасі.

«Першоджерелами таких роликів були російські чи проросійські канали. Саме з них ці відео попадали у локальні пабліки, звідки продовжували поширення по всій мережі. Відтак з 59 російських (ті, що прямо заявляють і про своє походження з РФ і як свою цільову аудиторію визначають саме росіян) та проросійських (ті, що мімікрують під українські медіа чи блоги) каналів ми зібрали понад 5,5 тис. кейсів дезінформації, в яких звучали наративи ворожої пропаганди. Є канали, які мімікрують під цілком українські ресурси. Вони намагаються писати в українському контексті, доносячи своєрідну альтернативну інформацію», – зазначає Сліпченко і додає, що на перший погляд такі пабліки не викликають жодних підозр.

Серед напопулярніших кремлівських наративів, які поширюють такі канали, – історії про біолабораторії США на території України. Багато з них також спрямовані на виправдання російської агресії в Україні: про причини нападу, про начебто зовнішнє управління нашою країною, звинувачення українських військових у скоєнні злочинів,  а також про те, що українці начебто прагнуть приєднання до РФ.

 «Єдина реальна різниця між російськими і проросійськими пабліками – це те, що останні намагаються просувати ці наративи м’якше, сіють сумнів у читачів, намагаютьсяя підірвати довіру до офіційних українських джерел, а також розмивають межі між правдою і неправдою», – зазначає  аналітикиня VoxCheck Мирослава Маркова.

Пропаганда обирає Telegram 

На думку Вадима Міського, програмного директора ГО «Детектор медіа», для України фактор впливу Telegram, на відміну від західних країн, є дуже значним.

«Західний світ, на мій погляд, більш захищений від такого тупого методу впливу просто тому, що там Telegram значно менш популярний, ніж у нас. Керівництво ж тих соцмереж, які там користуються популярністю, більш налаштоване на діалог щодо захисту від дезінформації. Так, у тому ж Twitter нині є свої складнощі щодо правил розміщення контенту через нового власника, але цей діалог все одно триває. Власників Facebook і Twitter тягають у Сенат, у Конгрес, Єврокомісія з ними комунікує… Водночас Telegram   уникає цієї дискусії, і всі пропагандисти дуже охоче туди лізуть», – зазначає він.

Ще один фактор, який дозволяє Telegram впливати на свідомість читачів, вимикаючи критичне мислення – це відсутність будь-яких маркувань контенту. Експерт Школи цифрової безпеки DSS380 Павло Бєлоусов наводить приклад: у Facebook під час пандемії біля кожного допису щодо Covid-19 була плашка із закликом вірити офіційним джерелам інформації щодо захворювання та лінком на одне з таких джерел.

«Такі речі впливають на читача. Хтось після прочитання допису щодо «чіпування» вакцинами перейде на офіційний ресурс і прочитає науково підтверджену інформацію. У Telegram такого немає», – додає він.

Міський висловив жаль з приводу того, що у критичний момент, коли відбувається злам звичок медіаспоживання українців, коли телебачення втрачає популярність, Telegram виліз на перше місце.

За його словами, від початку війни Росія дуже багато ресурсів інвестувала у Telegram, пропагандисти створили мережу локальних Telegram-каналів для територій, які РФ планувала окупувати. Наприклад, це паблік «Підслухано в Бучі».

«І так по всій Україні. У деяких місцях ці канали досі лишаються фактором впливу», – додав він.

Назвати остаточне число таких каналів неможливо, адже над їхнім створенням та розгоном працює дуже багато людей, а також штучний інтелект.

«Ми фіксуємо що значна кількість російських пропагандистських каналів перемістилися в інформаційну нішу, тобто вони перепрофілювалися у новинні канали. Коли ви підписуєтеся на такий канал, у перші дні, тижні і навіть місяці вам може здаватися, ніби це звичайний проукраїнський канал, який дублює ті самі новини, що й купа інших. Але у якийсь момент ви починаєте там помічати геть інший контент», – зазначає Марина Воротинцева, старший аналітик Центру протидії дезінформації при РНБО. За її словами, на початку війни, у 2014 році, Росія працювала на інформаційному полі у соцмережах у «Вконтакті» та в «Однокласниках». Тоді Україна не могла надати адекватної відповіді на ці інформатики, і тоді наша сторона програла інформаційний бій – ми фактично навіть у нього не вступили. Станом на сьогодні значний сегмент українського Telegram спирається на інформацію з офіційних джерел, проукраїнських каналів багато.

«Зараз ми моніторимо, у тому числі в автоматизованому вигляді, інформаційні процеси в Telegram, спостерігаємо за усім, що відбувається і в українських каналах, і в російських. І зараз можу сказати, що в окремих битвах наративів ми не те що виходимо в нічию з Росією, а виграємо ці зіткнення. Звісно, є теми, де ми пасемо задніх, однак загальна тенденція дуже хороша. Це при тому, що врахуйте: у Росії працює на це все ціла машина, тоді як Україні це практично нічого не коштує», – додала Воротинцева.

Безпека спілкування

Ще один сумнівний момент у користуванні Telegram – це дотримання конфіденційності переписок.

«У популярних месенджерах, якими ми користуємося, за замовчуванням стоїть шифрування повідомлень, які зберігаються у цьому зашифрованому вигляді тільки на смартфонах. У Telegram така функція теж є, але вона працює на за замовчуванням. Тобто наші чати у якомусь вигляді зберігаються на серверах Telegram. У якому вигляді – ніхто не знає», – розказує Павло Бєлоусов.

Експерт додає, що сам Telegram позиціонує себе як прозорий продукт, однак керівництво компанії готове розказати тільки про механізм роботи додатку на смартфоні чи у браузері,  водночас відмовляється розкривати деталі того, як побудований механізм роботи на сервері.

«Вони посилаються на комерційну таємницю. Можна провести наступну аналогію. Уявіть, що ви купуєте у магазині консервований горошок. Вас запевняють у якості продукту. Ви берете банку і читаєте: банка складається з жесті, паперу. Що всередині – неясно. Так і з Telegram. Згадайте історії, коли росіяни спочатку блокувати Telegram, потім не блокували, потім російська влада заявляла, що не має претензій до Telegram – це ознаки, які дозволяють припустити наявність певної співпраці», – пояснює Бєлоусов.

До слова, саме у Telegram регулярно плюється отрутою експрезидент, заступник голови Радбезу РФ Дмитро Мєдвєдєв, відомий своїми неадекватними дописами.

Експерт резюмує: як канал комунікацій Telegram  – не надто надійний, існують й інші месенджери, яким можна більше довіряти.

Наталія Сокирчук, «Главком»

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: