Порошенко подякував Ющенку, який почав діалог з Константинополем

Порошенко подякував Ющенку, який почав діалог з Константинополем
Віктор та Петро Ющенки перед Об’єднавчим собором у Києві
Фото: Главком / Станіслав Груздєв

Об’єднавчий собор: Порошенко подякував Ющенку за «інтенсивний діалог із Церквою-матір’ю»

Президент України Петро Порошенко подякував одному зі своїх попередників на посаді Віктору Ющенку за початок діалогу із Вселенським патріархатом з питання про автокефалію православної церкви в Україні. Про це глава держави заявляє 15 грудня під час Об’єднавчого собору українського православ’я.

«Хочу нагадати, що сьогоднішньому Об’єднавчому собору вже в нашій новітній історії передували тривалі зусилля духовної та світської влади, мільйонів українського православного люду. Хотів би зазначити роль Віктора Ющенка, який започаткував інтенсивний діалог з Церквою-матір’ю», – заявив Порошенко.

«Константинопольська Матір-Церква реалізовує приналежну їй згідно з канонами місію – ввести автокефальну помісну православну церкву України як рівну серед рівних до родини помісних православних церков. Україна не була, не є і не буде канонічною територією російської церкви!» – вказав президент України.

Нагадаємо, Об'єднавчий собор зі створення помісної Української православної церкви відбувається сьогодні в соборі Святої Софії в Києві.

Речник президента Святослав Цеголко оприлюднив перше фото з середини Софійського собору.

За словами предстоятеля УПЦ КП, патріарха Філарета, в Об’єднавчому соборі візьмуть участь понад 50 архієреїв.

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл вважає, що ієрархи УПЦ МП прийдуть на Об'єднавчий собор попри заборону Онуфрія. 

Як відомо, 13 грудня в Андріївській церкві у Києві відбулося перше служіння Вселенського патріархату. Літургія відбулася за участю митрополита Гальського Еммануїла.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: