Вкрадені на Вінниччині цінні артефакти з’явилися на інтернет-аукціоні

Вкрадені на Вінниччині цінні артефакти з’явилися на інтернет-аукціоні
Археологічні предмети з Вінниччини
Фото з Facebook

Після реакція соцмереж лот зник з сайту аукціону

На сторінці інтернет-аукціон Violity, який є найбільшим в світі майданчиком для нелегального продажу археологічних предметів, виставили артефакти із поховання 6–7 століття, вказавши, що знайшли їх у Вінницькій області.

Місцеві археологи забили на сполох, бо цілком ймовірно, що ці раритети походять з Бершадських курганів, які були пограбовані на початку грудня цього року.

«Зважаючи на предмети, найвірогідніше походження знахідок із східних районів області. Так що можливо їх походження із Бершадських курганів», – йдеться у дописі групи на сторінці у Facebook.

Інформацію одразу підхопили в соціальній мережі й на форумі інтернет-аукціон Violity. Через ажіотаж експонати зникли з переліку лотів, припускає завідувачка сектору археології Вінницького обласного краєзнавчого музею Ольга Грабовська.

«Відповідно до чинного законодавства в Україні забороняється продавати предмети, одержані в результаті археологічних розкопок, а також ордени, медалі, печатки, різноманітні види зброї через спеціалізовані комісійні магазини чи аукціони. Але на це мало хто зважав і зважає. Цього разу наша швидка реакція спровокувала резонанс і спрацювала в мінус для Violity, де продають як предмети, одержані в результаті нелегальних розкопок, – коментує Ольга. – Ми не можемо 100 % стверджувати, що це раритети з Бершадських курганів, але хронологічно співпадає і за ознаками вони відносяться до степових зон південних регіонів, характерні для поховань словʼянів чи гунів. Окрім цього, ми порівняли знімки з Google карти цієї місцевості і виявили, що ще один курган з цієї групи був пограбований, але у 2017 році. Тобто Бершадські кургани не перший раз потерпають від мародерів. Дуже шкода втрачених артефактів, бо подібного комплексу раритетів геральдичного типу в експозиції нашого музею немає, натомість вони є у приватних колекціях».

Як повідомлялось раніше, під час інвентаризації археологічних пам’яток співробітники Вінницького обласного краєзнавчого музею виявили факт пошкодження пам’ятки археології. Два могильники з курганної групи, що розташовані поблизу села Бирлівка Бершадського району, були нахабно розриті із застосуванням техніки.

За фактом злочину вже відкрите кримінальне провадження.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: