Українці в польському карантині. Свідчення очевидця

Українці в польському карантині. Свідчення очевидця
Сьогодні інфікованими коронавірусною інфекцією у Польщі є майже 2,5 тис. осіб, тож польська влада вводить суворі обмеження, щоб зберегти життя мешканців країни
Фото: antyradio.pl

Інтерв’ю з головною редакторкою загальнопольської газети «Наше слово»

Польща з 1 квітня ввела ще суворіші обмеження через поширення коронавірусної інфекції. Про це заявив прем’єрміністр країни Матеуш Моравецький. До попередніх заходів карантину тепер додаються жорсткі штрафи за порушення режиму, заборона відвідин парків, скверів, пляжів. Такою була реакція польської влади на стрімке зростання кількості хворих. Сьогодні інфікованими є майже 2,5 тис. осіб. 

Минулого тижня десятки тисяч українців штурмували кордон, намагаючись повернутися додому до повного перекриття кордону. Про погіршення ситуації з роботою заявляють 60% з опитаних заробітчан. Третина зізнається, що взагалі втратили роботу. Але, очевидно,  що у польському карантині залишилися тисячі наших громадян, які досі там працюють, або не встигли чи не мали змоги виїхати. 

В інтерв’ю «Главкому» головна редакторка газети для українців у Польщі «Наше слово» Христина Заник розповіла про умови життя в польському карантині, складнощі, які тепер навалились на українських заробітчан і специфіку місцевої медичної допомоги. 

Головна редакторка газети для українців у Польщі «Наше слово» Христина ЗаникГоловна редакторка газети для українців у Польщі «Наше слово» Христина Заник. Фото: medialab.online

Прем’єрміністр Польщі заявив про посилення карантинних заходів. Що це означає на практиці, як відобразиться на житті людей?

Тиждень тому були одні обмеження, зараз починатимуть діяти нові. Думаю, більшість людей ставиться до цього з розумінням. Нові обмеження пов’язані, перш за все, із закупівлею продуктів у магазинах. Тобто з 10 до 12 години магазини та аптеки будуть відчинені лише для тих, кому понад 65 років. Закривають салони краси, перукарні, косметичні салони. Думаю, це сильно не відіб’ється на житті пересічного мешканця Польщі. У магазині будуть обмеження щодо кількості людей — максимально три особи на одну касу. Раніше ще можна було гуляти в парках, поїхати до Вісли на пляж, це дозволяло підтримувати краще самопочуття, імунітет. Тепер парки закривають, пляжі теж. Вийти на двір можна буде лише до магазину, також на роботу, погуляти з собакою, якщо йдете до особи, якою опікуєтесь.

Влада анонсує великі штрафи за порушення режиму. Про які суми ідеться?

Штраф за недотримання самоізоляції – від 5 до 30 тисяч злотих. Поліція перевіряє постійно. Говорять про те, що запровадять алікацію (мобільний додаток) для моніторингу тих, хто на карантині. Але на разі точно знаю, що поліція приїжджає, спілкується через домофон, перевіряє, чи особа вдома. Буває, що телефонує і просить виглянути у вікно, помахати. Понад 160 тисяч осіб перебуває на домашній самоізоляції (дані на 31 березня). В медіа постійно є інформація про те, що люди за порушення правил карантину отримують штрафи.

Але такі високі суми штрафів саме за порушення режиму самоізоляції. Якщо ж порушено інші правила – то переважно це 500 злотих (110 євро). Наприклад, в машині їде 3-4 особи і вони – не одна сім’я і не їдуть на одне місце роботи. Тоді заплатять кожен штраф по 500 злотих. Те саме у інших випадках масових зібрань у групи більше двох осіб, або на дитячому майданчику, адже їх тепер теж закрили. Спочатку поліція може попередити, а наступного разу вам доведеться сплатити штраф. Залежить від ситуації.

Закриття салонів краси, перукарень, магазинів – це проблеми малого бізнесу. У країнах Балтії, країнах Західної Європи держава передбачила компенсації підприємцям. Яка ситуація у Польщі?

У Польщі збиралася Рада безпеки, яка підтримала виділення близько $50 млрд на боротьбу з економічними наслідками. Але до кінця не зрозуміло наразі, як саме це відбуватиметься. Кілька днів тому мер Варшави заявив, що підприємцям не нараховуватиметься пеня, якщо вони вчасно не заплатять за оренду. Також місцеве самоврядування пропонує полегшення для підприємців. Їм не нараховуватиметься пеня, якщо вони вчасно не заплатять за оренду. Це саме стосується пені за прострочення кредитів. Надаватиметься допомога малому і середньому бізнесу для того, аби підприємці утримали своїх працівників.

Кілька днів тому ми бачили величезний натовп людей на польсько-українському кордоні. Українці терміново поверталися до України через те, що працюють неофіційно і не мають соціальних гарантій?

Думаю, що головна причина цього скупчення людей полягає у провині нашого президента Володимира Зеленського. Адже це він заявив про те, що не буде впускати людей, що кордони закриють не лише для іноземців, а й для українців. Це була серйозна і фатальна помилка. Більшість людей перелякалися і зібралися виїжджати не тому, що вони мусили їхати, а тому, що боялися, що якщо у майбутньому втратять роботу, то не зможуть повернутися додому. Ви бачили ті черги. Тобто якщо хтось із цих людей був заражений і постояв у черзі, де всі скупчилися разом, було набагато більше шансів заразитися, ніж якби ці люди спокійно заїхали в Україну. Це не була турбота про своїх громадян, а радше навпаки. Найбільше наших громадян налякала невідомість, що буде на кордоні, як можна буде добратися, бо нині немає можливості спокійно і за нормальну ціну доїхати. Адже перевізники в кілька разів підвищили ціну за те, що довезуть до кордону. Люди змушені були погоджуватися і платити високу ціну, не знаючи, чи потім зможуть потрапити до України. 

Звісно, є ті, що втратили роботу: у готельному бізнесі, перукарнях, салонах краси. З іншого боку, не можна говорити, що геть немає роботи. Якщо людина готова братися за будь-яку роботу, то є багато різних оголошень про роботу в магазинах, на складах, на виробництві. Перш за все, маю на увазі фізичну роботу, яку більшість українців у Польщі зараз виконують. Багато українців відкрили свої бізнеси у Польщі і зараз також потрапили в дуже складну ситуацію. У складній ситуації опинилися і українські студенти, яких багато в Польщі.

Друга причина – умови, на яких українці перебувають у Польщі. Таких є кілька видів. Є трудова угода, за якою працедавець сплачує за працівника усі страхові внески на випадок хвороби, тоді державна медицина для такого працівника є доступною. Друга угода – це так звана сміттєва угода, коли працедавець хоч і тримає офіційно у себе на роботі працівника, але не сплачує за нього соціальні відрахування. У цьому випадку працівник не може звернутися до державної лікарні за безплатною допомогою. 

Якщо говорити про саме українських заробітчан. Загроза масового безробіття для них тепер реальна?

Ті, хто перебуває на договорі, який гарантує соціальний захист, залишатимуться у Польщі. Ті, які перебувають на так званих сміттєвих умовах, якщо не буде пролонговано можливість працювати, просто поїдуть. Велика проблема в тому, що зараз урядові структури, які займаються справами іноземців, на карантині. Тобто безпосередньо до них прийти не можна, можна тільки надіслати пакети документів поштою. Наприклад, це стосується  звернень про продовження дозволу на роботу. За звичайних обставин терміни очікування на рішення тривалі, а під час карантину вони можуть бути ще довшими. Якщо не буде змін, більшість українців повертатимуться (додому). Зараз польська влада заявила, що ті, хто легально перебував у Польщі до початку обмежень, продовжують легально перебувати і зараз, навіть якщо термін дії їхніх дозволів сплив. Але от мине цей місяць, людям же все одно потрібно робити пролонгацію, яка може тривати більше одного місяця цього пільгового. Як це буде далі відбуватися, ми не знаємо, адже поки немає механізмів спрощення отримання дозволу, наприклад. 

Навіть, якщо у вас найкращий договір, контракт на роботу, якщо ви змінюєте роботу, то протягом 30-ти днів ви повинні знайти іншу роботу і ваш роботодавець повинен подати прохання про дозвіл на працю для вас. Якщо за місяць ви цю роботу не знаходите, не знаходите роботодавця, який готовий займатися документами і робити для вас дозвіл, це означає, що ви повинні покинути територію Польщі. А в умовах кризи за місяць знайти роботу, якщо все затягнеться, буде складно. Зважте на той факт, що, думаю, поляки, які повертатимуться із заробітків з Німеччини, з Британії, можуть претендувати на ці вакансії, які нині мають українці. От тоді українці можуть втратити роботу. Які будуть тенденції стане зрозуміло за один-два місяці. 

На антикризову програму уряд виділив 212 млрд злотих (10% польського ВВП). Держава платить ZUS (соціальні відрахування) впродовж 3 місяців для мікрофірм, які мають до 9 працівників, якщо фірма була зареєстрована як платник податків до 1 лютого 2020 року.

Наскільки економічна скрута впливає на рівень зарплат, і як це позначається на рішенні залишитися в Польщі чи повертатися в Україну?

Наскільки я знаю, зараз Польщу покинули 10% від тих українців, які тут перебували. Все ж таки 90% вважають, що є сенс залишитися. Частина з них так вирішили тому, що в Польщі медицина на кращому рівні, можливо й тому, що мають стабільну роботу. У Польщі до 10-го числа кожного місяця людина, яка орендує житло, сплачує за квартиру. То будемо бачити після 10 квітня, скільки людей залишаться, а скільки виїжджатимуть, чи буде нова хвиля тих, хто повертається в Україну. Багато українців відкрили свої бізнеси у Польщі і зараз також потрапили в дуже складну ситуацію. Тобто в цьому випадку це не та ситуація, що закінчилася дія візи і людина з дня на день покидає країну. Адже близько 200 тисяч українців мають посвідки на проживання у Польщі. 

Чи є проблеми в діагностуванні і лікуванні Covid-19?

Польща заявила, що будь-яка людина, незалежно від того, чи сплачує вона соціальні відрахування, може звернутися в державну лікарню і отримати допомогу в лікуванні Covid-19, якщо такий виявлять. Але якщо інша хвороба ще є, тоді як бути? От це дуже слизький момент. Не зрозуміло, як це відбуватиметься на практиці, як лікар буде рахувати, які ліки він може дати, які не може. 

У США в умовах епідемії і дефіциту лікарів влада намагається залучити до роботи медичних працівників з усього світу. Чи є в Польщі дефіцит лікарів і чи запрошують на роботу українських фахівців?

Про нестачу лікарів є свіжий матеріал на нашому сайті, до речі. Матеріал про лікарів, які мають українське походження… Виглядає ситуація трохи небезпечно, адже у лікарів немає потрібного забезпечення. Є й такі лікарі, які розповідають, що вони не знають, як діятимуть, якщо раптом у них буде пацієнт з коронавірусом. Бракує масок. Лікарі виснажені, з цього зрозуміло, що їх бракує… 

Був у нас клич через медіа, що у разі підозри на коронавірус слід звертатися до санепідемстанції. У санепідемстанції розповідають, що отримують багато дзвінків від людей, до них майже нереально додзвонитися. Наприклад, моя колега, наша відповідальний секретар з редакції, тиждень тому мала температуру 39 градусів, головний біль і сильний кашель. Тобто вона мала всі ознаки, які могли б свідчити про підозру на коронавірус. Вона весь час пробувала добитися медичної допомоги, але так і не отримала її. По-перше, їй давали зовсім різні поради. Її сімейний лікар говорив одне, швидка допомога – інше, санепідемстанція – щось третє. Зважте ще й на складність додзвонитися. У якийсь момент, коли вона описала свої ознаки, їй сказали збиратися, ми вас госпіталізуємо, бо у вас є підозра. А потім вона сказала, що має неповнолітню дитину, яка з нею живе, мовляв, а що робити з дитиною? На тому кінці дроту сказали, що перетелефонують. Перетелефонували і сказали залишатися, сидіти вдома. Тобто вона чотири дні не могла збити температуру понад 39, мала кашель і навіть не могла отримати антибіотиків, ніхто до неї не прийшов, ніхто не подивився. Не було передбачено, що робити з дитиною, якщо дитина живе удвох з дорослим, який захворів.

В розмові з «Главкомом» мешканці Польщі нарікають на велику складність в отриманні медичної допомоги навіть на першій ланці. Мовляв, складно додзвонитися до свого лікаря. А якщо і вийде це зробити, немає гарантії, що вдасться потрапити на прийом наступного ранку.

У Польщі є державна медицина і є приватна. Людина, яка оформлена офіційно, роботодавець сплачує соціальні відрахування за неї, може користуватися державною медициною. Наприклад, я користуюся: наша фірма не може собі дозволити послуги приватних закладів. Як це відбувається на практиці? Якщо я хвора, а сьогодні місць немає, потрібно прийти завтра вранці, будуть відкриватися черги, запишемо, коли буде місце. Це означає, що ви сьогодні з температурою прийшли, вам відмовили, завтра ви приходите на 7 ранку, запишетеся на 15-ту годину. Тобто з моменту звернення стільки часу ви не отримали допомогу, хоч можете почуватися дуже погано. Викликати лікаря можна в  ситуації, коли людина реально помирає. Якщо ви викличете лікаря чи швидку, а виявиться, що ви, на думку лікаря, могли б справитися самі, то ви заплатите величезну суму за послугу цього лікаря. Саме тому ніхто не викликає лікарів додому в нас. Потрапити до сімейного лікаря, до звичайного терапевта, не легко, треба чекати кілька днів, допоки дійде ваша черга. А буває так, що ви чекаєте в черзі, а вам кажуть, що прийом закінчено, приходьте завтра. Так працює державна медицина. Якщо ви хочете потрапити до вузького спеціаліста, то слід записуватися на місяць вперед, бо просто немає місць. Люди записуються за місяць, два, три, залежно від того, який це фахівець, у якій галузі. Так, завжди можна звернутися до приватної клініки, але це не дешево. Один візит до приватного лікаря може коштувати 200 злотих, це немалі гроші, і це тільки консультація.  

Наскільки змінилися ціни в магазинах і аптеках після запровадження карантину?

Ціни такі, як і були раніше здебільшого. Певний час не було дезінфікуючих засобів. Тобто десь їх і можна було купити, але дорожче – десь в інтернеті або в кіосках. На дезінфікуючі гелі ціна була завищена, по 30 злотих маленька баночка. Це в кілька разів більше, ніж раніше. На початку були проблеми з постачанням туалетного паперу або мила, було видно, що полиці порожні, але тепер все завезли. Маски наразі важко купити – в аптеках немає. Рукавичок теж. В аптеках кажуть, що не знають, коли будуть. Ми в редакції купили спирт і горілку, розвели, використовуємо як антисептик. Із введенням нових обмежень не можна буде зробити покупки без рукавичок, але ці рукавички можна собі взяти при вході до крамниці.

У Києві у великих супермаркетах запровадили обов’язковий масковий режим, хоча ВООЗ не радить надягати маски здоровим людям. Як з цим у Польщі?

Ні, такого зобов’язання у нас немає. Єдиний обов’язок, який тепер вводять, — це рукавички. Плюс буде впроваджений ліміт людей, які перебувають в магазині. Тиждень тому почали ставити пластикові перегородки між продавцем і покупцем, щоб вони не контактували так близько одне з одним. Клієнти не можуть підійти до продавця на менше ніж два метри, працює таке обмеження, щоб черга не була близько до продавця. На вулицях багато людей в масках, більше ніж раніше, але немає обов’язку їх носити.

У польських магазинах поки що не потрібно ходити в маскахУ польських магазинах поки що не запроваджували обов'язкового маскового режиму, Фото: Христина Заник

Наскільки бізнесмени у Польщі готові терпіти нинішні збитки, враховуючи, що  кінця карантину не видно? Наприклад, в Італії, за даними місцевих ЗМІ, зріє бунт.

Я б сказала, що люди в Польщі досить відповідально ставляться до обмежувальних заходів. Дуже мало людей їздять у громадському транспорті, у метро чи трамваї, всі розсідаються далеко одне від одного. Багато де роботу переведено на дистанційний режим.

У Польщі досить відповідально ставляться до обмежувальних заходів

Фото: Христина Заник

Відповідальна поведінка – наслідок запроваджених штрафі? 

Причина також в ментальності. Ми знаємо, що італійці більш соціальні, а поляки все ж не такі. Якщо порівнювати з українцями, то тут люди більше дотримуються правил, адже їх виконання серйозніше контролюють. Це стосується будь-якого обмеження. У Польщі, якщо перейти на червоне світло дорогу, то одразу може підійти поліцейський, який оштрафує, і люди змушені дотримуватися правил. Ніхто не буде гратися, якщо ви проїдете без квитка, доведеться заплатити штраф… 

Є багато оголошень всюди про прохання залишатися вдома, дотримуватися відстані. Люди також готові піти зробити покупки для літніх, принести їм до квартири. Є волонтерські групи, які допомагають тим, хто цього потребує, наприклад, прогулятися із собакою… 

Михайло Глуховський, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: