ЄС стурбований обмеженням свободи преси в деяких країнах під приводом коронавірусу

ЄС стурбований обмеженням свободи преси в деяких країнах під приводом коронавірусу
«В багатьох країнах через Covid-19 вводяться законодавчі обмеження, які обмежують свободу вираження поглядів та свободу преси» - Боррель

Журналісти повинні мати можливість працювати без перешкод, вважають єврочиновники

Європейський Союз стурбований тим, що в ряді країн пандемія Covid-19 використовується як привід для незаконного обмеження свободи преси.

«Журналісти повинні мати можливість працювати без перешкод», – заявив від імені ЄС його Високий представник із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель з нагоди Всесвітнього дня свободи преси, що відзначається 3 травня.

«Свобода преси зараз, мабуть, важлива як ніколи, будучи фундаментом демократії, процвітаючої тільки там, де громадяни отримують достовірну інформацію і можуть робити інформований вибір. Журналісти допомагають виявляти дезінформацію і протистояти їй», – зазначив Боррель.

Він додав, що в багатьох країнах через Covid-19 вводяться законодавчі обмеження, які обмежують свободу вираження поглядів та свободу преси. Журналісти стають жертвами кампаній з дискредитації, фінансового тиску, нападок з боку влади і ангажованих ЗМІ, часто змушені вдаватися до самоцензури. Вони піддаються переслідуванням, свавільним арештам і ув’язненню. Багато хто загинув, виконуючи свою роботу, нагадав Боррель.

«Європейський Союз веде боротьбу з наслідками пандемії в сферах охорони здоров’я, прав людини і соціально-економічній сфері, в тому числі медійній, як всередині своїх кордонів, так і за їх межами, – сказав єврочиновник.

Серед напрямків цієї боротьби відзначаються заохочення надійних джерел інформації, розвінчання помилкового і видалення протизаконного контенту.

Всесвітній день свободи преси відзначається щорічно 3 травня з 1992 року. Дата 3 травня обрана не випадково. Саме цього дня 1991 року в столиці Намібії представники незалежної преси країн Африки прийняли «Віндхукську декларацію», у якій містився заклик до урядів держав світу забезпечувати свободу преси та її демократичний характер. У декларації підкреслювалося, що найважливішою складовою частиною будь-якого демократичного суспільства є вільна, плюралістична й незалежна преса. 1993 року Генеральна Асамблея ООН прийняла рішення проголосити 3 травня Всесвітнім днем преси.

Нагадаємо, у Харкові побили журналіста після скарги в поліцію на порушення карантину.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: