Консерви, сіль і… шампанське. Як пересічні британці готуються до Brexit

Brexit
Консерви, сіль і… шампанське. Як пересічні британці готуються до Brexit
Фото: Reuters

Сто днів до «часу Х». Бізнесмени та пересічні британці хвилюються через вихід країни з Євросоюзу

У Великої Британії залишається три місяці для того, аби досягти домовленостей щодо умов виходу з Європейського союзу та законодавчо їх затвердити. Інакше почне працювати сценарій так званого жорсткого Brexit: автоматично почнуть діяти умови Світової організації торгівлі. «Цей сценарій передбачає, що буде існувати середній митний тариф на імпорт у розмірі 5% на всі товари. У конкретних секторах, зокрема, йдеться про продовольство та сільське господарство, ці тарифи можуть перевищувати 20%», – пояснив прес-секретар Асоціації німецьких торгово-промислових палат Німеччини Томас Реннер.

Поки прем’єр-міністр Тереза Мей домовляється з європейцями про умови виходу з Євросоюзу, пересічні англійці не гають часу і готуються до змін. Підготовку ведуть і громадяни, і бізнес.

29 березня 2019 року – крайній термін, коли мають бути затверджені усі домовленості між Британією та Євросоюзом щодо Brexit. Якщо так не станеться – вихід Туманного Альбіону  відбуватиметься за змальованим вище жорстким сценарієм. Якщо ж Терезі Мей вдасться домовитися і з європейськими політиками, і з власним парламентом, то діятиме «м’який» сценарій: серед іншого, він передбачає відсутність високих тарифів на імпорт.

Влетить у копієчку

Аналіз уряду Великої Британії показує, що будь-який сценарій Brexit завдасть збитків економіці країни. Глава казначейства Британії Філіп Геммонд проінформував, що відомство прорахувало усі можливі сценарії виходу країни з ЄС і передбачило на Brexit більше трьох мільярдів фунтів (3,36 млрд євро). «Мені було ясно, що ми готуємося до всіх можливих варіантів, і тому я зарезервував 3 млрд фунтів стерлінгів для  Brexit у цьому бюджеті і готовий витратити більше, якщо це буде потрібно», – зазначив він.

На думку Дейва Спікера, декана бізнес-школи в Університеті Солфорда, жорсткий варіант виходу з ЄС завдасть сильних збитків та призведе до занепаду економіки Великобританії. «Інвестиційні плани були призупинені протягом останніх двох з половиною років, – сказав він. – Якщо угоди не буде досягнуто, країна може поринути в національну кризу».

Наслідки голосування на референдумі щодо виходу Британії з ЄС відчуло на собі кожне домашнє господарство країни, стверджує голова Банку Англії Марк Карні. «Реальні доходи домогосподарств наразі на 900 фунтів  нижчі (ніж ми прогнозували на поточний період, –  «Главком») у травні 2016 року, а це досить велика сума», – сказав він, маючи на увазі втрачене зростання прибутків за два роки після доленосного рішення британців.

Читайте також матеріал «Главкома» Муки Brexit. Ультиматум Терези Мей

Консерви, сіль, олія і…шампанське

Зараз третина їжі в країну завозиться з Європи. В силу свого  розважливого темпераменту англійці не скуповують у найближчому магазині усе, що попадеться під руку, однак певну підготовку до змін внаслідок Brexit все-таки здійснюють. Найзапасливіші вже об’єдналися у Facebook-групу, нині вона налічує понад 2,5 тис. людей. Вони розмірковують, як і чим краще запасатися, основний орієнтир для них – брошура «Готуємося разом»,  складена на основі найновіших інструкцій шведського відомства цивільної оборони. Втім, вони беруть до уваги і поради з інших джерел. Приміром, газета Guardian рекомендує закуповувати оливкову олію, рис та консервовані томати, квасолю і тунець. Шотландське видання Scotsman пропонує інший список: шампанське, бельгійський шоколад, борошно, сіль, цукор і туалетний папір.

Мета людей, які перейнялися запасами харчів, – не врятуватися від голоду, а забезпечити власний комфорт. З полиць супермаркетів не зникне шампанське: просто улюблене французьке подорожчає і з міркувань економії британцям доведеться купувати вітчизняне, уточнює ВВС.

Продавці теж запасаються

Продуктові ритейлери активно готуються до Brexit. Мережа магазинів, що торгує алкоголем, MajesticWine додатково закупила мільйон пляшок французького, іспанського та італійського вина.

Мережа супермаркетів Tesco після Різдва розпочне активно запасатися товаром, повідомив ДейвЛьюїс, керівник найбільшої у Великій Британії. Крім того, і ця мережа, і інші ритейлери планують, заповнюючи вітрини, підвищити ціни на продукти, аби збити ажіотаж покупців.

Найближчим часом економіці Британії у будь-якому випадку загрожує спад. По-перше, через жорсткі умови СОТ. По-друге, за оцінкою Центру досліджень економіки і бізнесу (CEBR), британські компанії до Brexit створять додаткові товарні запаси майже на 40 млрд фунтів. В останні місяці це спричинило зростання британського ВВП, однак після березня ефект буде зворотний – неминуче загасання.

Бізнес у шоці

Великі та не дуже компанії також розпочали вживати заходів з підготовки до Brexit.

Банки, що працюють у Британії, зокрема DeutscheBank, GoldmanSachs та Citi, перемістили частину свого бізнесу в інші країни. Банк Barclays почав переносити свої офіси (загальною чисельністю у 150 тисяч робочих місць) з Британії до Франкфурта. Ба більше, Barclays збирається наймати нових співробітників на ці місця, а не зберігати їх за нинішніми співробітниками.

Загалом саме Німеччина найпопулярніша серед великого бізнесу, що емігрує з Британії. До речі, за даними експертів, у першій половині 2018 року фінансовий ринок Великобританії скоротився на 6%, в той час як Німеччина збільшила свої показники на той же відсоток.

Німецька інженерна група Schaeffler AD повідомила, що збирається закрити два підприємства у Великобританії.

Виробник двигунів для літаків Rolls-Royce заявив: аби зменшити збиток від безладного Brexit, почав у великій кількості закуповувати запчастини.

Частина великих компаній взагалі збираються покинути Британію у випадку жорсткого Brexit. Зокрема, про такі плани повідомив аерокосмічний гігант Airbus. Закрити свої британські офіси можуть також виробники таких автомобілів, як Nissan, JaguarLandRover та BMW. Саме для BMW Британія є надзвичайно важливим ринком збуту: в Туманному Альбіоні компанія продавала 10% своєї продукції. Можливе введення імпортних мит призведе до подорожчання німецьких автівок, а слабкий фунт стерлінгів ще більше знизить їхню цінову конкурентоспроможність.

Великобританія, яка повністю забезпечує себе ягодами, фруктами, овочами та зеленню, може зіткнутися із величезним браком робочої сили. Нік Марстон, голова організації BritishSummerFruits (BSF), яка об'єднує 97% всіх виробників полуниці в країні, заявив: більшість його колег прогнозують брак робочої сили навесні і влітку 2019 року. Річ у тім, що англійці особливо не тяжіють до роботи у полі, працівників із тих країн Євросоюзу, що розвиваються (наприклад, рівень безробіття в Румунії, звідки до Великої Британії люди їздили на заробітки, нещодавно оновив історичний мінімум) дедалі меншає. Нові обмеження в міграційній політиці, які наберуть чинності після виходу з ЄС, додадуть роботодавцям труднощів. З цієї причини частина ферм скорочує виробництво, інші розмірковують про перенесення плантацій в іншу країну.

Нова імміграційна система запрацює в ЄС з січня 2021 року після завершення Brexit. Приїжджим з європейських країн доведеться подавати запит на робочі візи у Великобританії так само, як і громадянам інших країн світу. Туристи, натомість, зможуть вільно приїжджати до Туманного Альбіону, користуючись спрощеним режимом, як і ті, хто приїхав у короткострокове відрядження. Залишитися у країні матимуть право 3 млн громадян ЄС, які вже живуть на британській території.

Від Brexit постраждають не лише бізнесмени, а й науковці. Завдяки членству в ЄС Британія отримувала з Брюсселя велике фінансування своїх наукових досліджень. Тоді багатьом вченим, які приїхали в Англію з усього світу, доведеться перебиратися в лабораторії та інститути інших країн. Від цього «витоку мізків», за попередніми прогнозами, виграє також Німеччина, яка виділяє дедалі більше грошей на науку.

Втім є вірогідність, що усі ці приготування виявляться марними. У британському уряді таки розглядають можливість повторного референдуму щодо Brexit, хоча раніше таку ймовірність категорично відкидали. Тепер більшість членів кабінету прем’єр-міністра Великої Британії Терези Мей вважає «мертвим» нинішній варіант угоди з ЄС щодо Brexit. Сама ж Мей переконана: проведення нового референдуму щодо Brexit завдасть «непоправної шкоди» політиці британського уряду. Вона також наголосила: референдум може спричинити розділення країни та підкреслила, що має намір продовжити свою роботу з виходу країни зі складу Євросоюзу.

Водночас у Британії досі залишається правова можливість відмовитися від виходу з ЄС. 10 грудня Європейський суд ухвалив, що Туманний Альбіон може скасувати Brexit без дозволу інших 27 членів ЄС.

Наталія Сокирчук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: