Столичних школярів годують небезпечними обідами: до їдалень ідуть ревізори

Столичних школярів годують небезпечними обідами: до їдалень ідуть ревізори
До якості шкільних обідів у Києві є зауваження

У проблемних шкільних їдальнях відбудуться перевірки

Харчування у школах Києва страждає від ставки на дешеві ціни. Держпродспоживслужба Києва виявила 37 суб’єктів господарювання з постачання шкільних обідів у навчальні заклади столиці, до якості яких були зауваження, шість з цих компаній забезпечували школярів небезпечними обідами.

Протягом цього тижня Держпродспоживслужба Києва повторно проведе перевірки у проблемних раніше закладах.

Про це під час прес-конференції розповів начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Києві Олег Рубан.

Найпроблемнішими раніше визнали постачальників харчування у школах Солом’янки. Директор Департаменту освіти і науки КМДА Олена Фіданян пояснює, що ціна за гарячий сніданок в київських школах становить в діапазоні від 11 до 15 з копійками гривень. «Найдорожчим» прийом їжі виходить в Шевченківському районі – 16,5 грн, найдешевшим – понад 11 грн саме у Солом’янському районі. Та дешевизна відображається на якості. 

Рубан та Фіданян напряму називають вкрай проблемного постачальника – ТОВ «Понтем.юа». Саме після виявлених проблем проведуть повторні перевірки, адже деякі порушення несуть загрозу здоров’ю учнів. Якщо кухарі не виконали отриманих приписів – від їхніх послуг зможуть відмовитись.

Поширеними порушеннями, за словами Рубана, є: порушення технологічного режиму; порушення режиму зберігання овочів, м’яса; порушення в процесі миття, не маркується інвентар, одяг працівників; відсутні профогляди; занижена калорійність страв тощо.

«У цьому році ми зустрілися з великою кількістю порушень ветеринарного, санітарного господарства, які загрожують школярам… Це все підтверджується в лабораторних дослідженнях», - пояснив головний санепідеміолог Києва.

За словами Фіданян, на сьогодні безкоштовне харчування отримують понад 127 тисяч київських школярів (більшість це початкові класи, кілька тисяч пільговиків). Загалом на рік місто виділило 267 мільйонів гривень на ці цілі.

Постачальника шкільних обідів обирають на тендері. Так, процедура зобов’язує адміністрацію обирати ту компанію, яка запропонує найдешевшу ціну. Фахівці наголошують, що подібна практика не гарантує якості такого харчування. 

Фіданян наголошує, що є і позитивні приклади організації харчування, де за 15 грн/обід, діти можуть обирати за принципом швецького столу. Йдеться про потребу вдосконалення процесу обрання постачальників. 

Поки триватимуть «чистки» серед недобросовісних бізнесменів, діти голодними не залишаться, наголошує міська влада. Адже цей навчальний тиждень є останнім, далі – канікули. Протягом цього часу влада сподівається вирішити цю проблему. Адже разом з цим і завершуються договори з постачальниками, згодом мають відбутися нові тендери.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: