ОБСЄ не знайшла порушень на референдумі у Македонії

ОБСЄ не знайшла порушень на референдумі у Македонії

Основні свободи зібрань, асоціацій і висловлювань були дотримані протягом всього процесу, зазначили в ОБСЄ

Референдум у Республіці Македонія 30 вересня був проведений неупереджено та з дотриманням основних свобод, хоча правова база й не покривала достатньою мірою усі аспекти процесу.

Про це йдеться у заяві міжнародних спостерігачів, опублікованій на сайті ОБСЄ.

«Основні свободи зібрань, асоціацій і висловлювань були дотримані протягом всього процесу. І хоча відсутність офіційної кампанії «проти» означає, що думка кампанії «за» домінувала, ЗМІ представили багато інформації і широкий спектр думок», - заявив голова місії зі спостереженням за референдумом Ян Петерсон.

Спостерігачі також зазначили, що хоча влада й намагалася надати громадськості інформацію, що стосується угоди, «її зміст, втім, не був достатнім чином роз’яснений». Головною стороною, яка очолювала кампанію «за», був парламент, передусім, в особі правлячої партії; також до неї долучилися іноземні лідери та представники ЄС, НАТО і США. І хоча активної кампанії «проти» не велося, до бойкоту референдуму закликала коаліція громадських об’єднань та дві невеликі політичні партії, використовуючи соцмережі та акції, часто з акцентом на націоналістичній риториці.

«Якщо ми поважаємо тих, хто не голосував, то ми, очевидно, повинні поважати і тих – понад півмільйона осіб – які взяли участь у референдумі та вирішити вкинути свій бюлетень заради майбутнього країни», - зазначив голова делегації спостерігачів від ПАРЄ Стефан Шеннах.

Нагадаємо, на референдумі у Македонії понад 90% громадян, які прийшли на дільниці, підтримали зміну назви країни на Республіка Північна Македонія. Однак, явка на референдумі була дуже низька – близько 37%.

Для визнання референдуму таким, що відбувся, в ньому повинні були взяти участь понад 50 відсотків виборців.

Референдум має консультативний характер, і остаточне рішення про перейменування Македонії буде прийматися в парламенті країни.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг привітав Македонію з референдумом про зміну назви країни.

Також генсек НАТО і президент Європейської ради ДональТуск закликали Македонію до «руху вперед».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: