Осінній призов у Росії. Що готує Путін для чоловіків із 1 жовтня

Осінній призов у Росії. Що готує Путін для чоловіків із 1 жовтня
З 1 січня 2024 року набрав чинності закон, згідно з яким призову на військову службу у Росії підлягають чоловіки віком від 18 до 30 років
фото з відкритих джерел

Голова комітету Держдуми Росії з оборони Андрій Картаполов, підставою для призову на термінову військову службу восени будуть паперові повістки

У 2024 році осінній призов до російської армії традиційно триватиме з 1 жовтня до 31 грудня, але правила отримання повісток дещо зміняться: згідно з постановою російського уряду, запрацює спеціальний електронний реєстр. Про це повідомляє російський «Інтерфакс».

Повістка вважатиметься автоматично врученою через тиждень із дня її розміщення у реєстрі. Повідомлення про це з'явиться у кабінеті призовника на сайті «Держпослуги». Таким чином, стає неможливим ухилення від вручення повістки.

Як уточнив голова комітету Держдуми з оборони Андрій Картаполов, підставою для призову на термінову військову службу восени будуть паперові повістки.

Він додав, що «говорити про змішаний варіант», коли надсилаються і паперові, і електронні повістки, не можна. «У трьох регіонах проводитиметься тестування єдиного реєстру військовозобов'язаних: це Рязанська область, республіка Марій-Ел і, на мою думку, Сахалін», – сказав Картаполов.

За словами голови комітету Держдуми, «у цих регіонах будуть спрямовуватися, зокрема, й електронні повістки».

«Зараз необхідно напрацювати методологію застосування реєстру з розрахунком, щоб 1 січня 2025 року, як поставив завдання верховний головнокомандувач (російський диктатор Володимир Путін, – «Главком»), він уже запрацював у повному обсязі та був переданий на експлуатацію міністерству оборони», – пояснив голова комітету Держдуми з оборони.

Вік призову у РФ

Військовий призов у Росії відбувається двічі на рік в той самий час: весняний – з 1 квітня по 15 липня, осінній – з 1 жовтня по 31 грудня. Жителів Крайньої Півночі завжди призивають на місяць пізніше, педагогічних працівників – лише навесні (з 1 травня), мешканців сільської місцевості, які працюють на посівній та збиральній кампанії, – лише восени (з 15 жовтня). Указ про призов росіян на службу двічі на рік підписує президент РФ.

З 1 січня 2024 року набрав чинності закон, згідно з яким призову на військову службу підлягають чоловіки віком від 18 до 30 років.

Нові правила отримання повістки до військкомату

З 1 листопада 2024 року в Росії зміняться правила отримання повісток: згідно з постановою уряду від 19 квітня 2024 року, запрацює спеціальний електронний реєстр. Документ буде вважатися автоматично врученим через тиждень із дня його розміщення у реєстрі. Повідомлення про це з'явиться у кабінеті призовника на сайті «Держпослуги». Таким чином, стає неможливим ухилення від вручення повістки.

За новими правилами з дня вручення повістки військовозобов'язаний не зможе залишити Росію. Заборона на виїзд збережеться «до виконання обов'язку з'явитися на порядку денному до військового комісаріату» або підтвердження поважної причини для відстрочки, серед яких: захворювання, каліцтво, втрата працездатності або тяжкий стан члена сім'ї. У разі неявки без поважної причини протягом 20 днів військовозобов'язаний вважатиметься ухилянтом і щодо нього набудуть чинності такі обмеження:

  • заборона проведення угод з нерухомістю через Росреєстр;
  • заборона на керування транспортним засобом та отримання прав водія;
  • неможливість реєструватися як індивідуальний підприємець;
  • неможливість отримувати кредити та позики в банку.

Регіональна влада має право вводити додаткові обмеження, «спрямовані на забезпечення явки на порядку денному».

У тестовому режимі повістку вже розсилали під час весняного призову. Опитані експерти говорили, що технічних перешкод для повноцінного запуску реєстру повісток 1 листопада немає, а проблема його наповнюваності здебільшого може бути вирішена за рахунок баз даних Держслужби. 4 липня депутат Держдуми Андрій Картаполов заявляв, що восени «у переважній більшості суб'єктів» використовуватимуться паперові повістки.

Ухилянтам у Росії загрожує кримінальна відповідальність (ч. 1 ст. 328 КК РФ): до 200 тис. руб. штрафу до шести місяців арешту до двох років примусових робіт або позбавлення волі.

Нагадаємо, Російська Федерація планує залучити у збройні сили більше контрактників, щоб принаймні на деякий час уникнути чергової масової мобілізації. Саме вона може підірвати підтримку війни серед населення. Про це повідомило видання Bloomberg з посиланням на трьох неназваних співрозмовників, поінформованих про обговорення цього питання. У матеріалі зазначається, що Кремль прагне не повторити вересневу мобілізацію 2022 року, яка похитнула довіру суспільства та спровокувала втечу з країни мільйона росіян. Тому військове керівництво хоче залучити більше контрактників.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Уночі 18 вересня у місті Торопець Тверської області пролунали потужні вибухи. За попередньою інформацією, дрони уразили склад з боєприпасами, спалахнули масштабні пожежі
Удари СБУ і Сил Оборони по складах у Торопці: демілітаризація за планом
Путін потроху добиває Росію своїми діями
Кремль панікує? Санкції продовжують завдавати удару по російській економіці
Середній вік танкерів, що перевозять російську нафту, складає 20 років
Данія готується до аварій танкерів тіньового флоту Росії – Bloomberg
Путін, Лукашенко та Кучма на молитві у 2004 році
«Путін – непунктуальна людина». Ексшеф президентського протоколу розказав про візити до Києва російських лідерів
Винищувач F-16 зазнав катастрофи в понеділок, 26 серпня
В Україні розбився американський винищувач F-16: деталі від The Wall Street Journal
РФ нанесла у Суджі удари по будинках у приватному секторі
Курська операція: ЗСУ повідомили, що відбувається у підконтрольних містах та селах РФ
Путін не буде оголошувати мобілізацію
ISW пояснило небажання Путіна оголошувати нову хвилю мобілізації
«Велика втрата для ВДВ». На Курщині ЗСУ ліквідували командира десантно-штурмового полку росіян
«Велика втрата для ВДВ». На Курщині ЗСУ ліквідували командира десантно-штурмового полку росіян
Еммануель Макрон заявив, що після війни в Україні варто буде переосмислити відносини з Російською Федерацією
Макрон зробив резонансну заяву про перегляд відносин з Росією
Дата публікації новини: