Прем’єр-міністр Македонії назвав проведення референдуму успіхом демократії

Прем’єр-міністр Македонії назвав проведення референдуму успіхом демократії

Рішення про зміну назви країни має ухвалювати парламент Македонії шляхом зміни конституції

Прем’єр-міністр Македонії Зоран Заєв, який підтримує зміну назви країни, виступив із заявою. Попри низьку явку він назвав проведення референдуму успіхом для демократії в країні.

Глава уряду додав, що в разі недостатньої явки на референдумі Македонії потрібно «використати інший демократичній інструмент», а саме — дострокові вибори.

«Македонія стане членом НАТО і ЄС», — наголосив він.

Зазначимо, що незалежно від результатів плебісциту, рішення про зміну назви країни має ухвалювати парламент Македонії шляхом зміни конституції. Для цього потрібна підтримка двох третин депутатів

На голосуванні стояло питання: «Ви підтримуєте членство в НАТО і ЄС, визнаючи угоду про назву країни, укладену між Республікою Македонія та Грецією?».

Йдеться про угоду про перейменування колишньої югославської республіки Македонія в Республіку Північна Македонія, бо Греція блокує інтеграцію Македонії з ЄС і НАТО через нинішню назву країни. 

Нагадаємо, у Македонії в неділю, 30 вересня, проходив референдум щодо зміни назви країни - на Республіка Північна Македонія. Утім, ішлося не лише про топонім, а й про геополітику.

Запитання у бюлетенях: «Чи підтримуєте ви вступ до ЄС і НАТО, погоджуючись із договором між Македонією та Грецією?». У разі позитивного результату має завершитися суперечка з Афінами, яка триває від початку 1990-х, та відкритися шлях країни до євроатлантичної інтеграції.

Прихильники позитивної відповіді лідирували до останнього часу - їх, за даними соцопитувань, було близько 57 відсотків. Утім, ключовим може виявитися питання активності виборців: для визнання референдуму таким, що відбувся, у ньому мають взяти участь понад 50 відсотків виборців. За оцінками, приблизно четвертина із зареєстрованих у Македонії виборців працюють за кордоном.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: