Санду анонсувала створення нових антикорупційних органів та «чистку на всіх рівнях»

Санду анонсувала створення нових антикорупційних органів та «чистку на всіх рівнях»

За прогнозом президентки Молдови, через кілька місяців найголовніші інститути судової системи і прокуратура пройдуть перевірку

Фото: kommersant

Президентка Молдови розраховує, що в країні з'являться чесні судді

Президентка Республіки Молдова Майя Санду анонсувала створення нових антикорупційних інституцій і велику перевірку суддів і прокурорів. Про це молдавська лідерка заявила в інтерв'ю російському виданню «Комерсант».

«У нашій судовій системі з'являться нові структури, які займатимуться найсерйознішими корупційними схемами», – сказала Санду.

За словами молдавської лідерки, Вища судова палата (ВСП) стане першим органом, який пройде через серйозну оцінку. Таким чином, Санду розраховує, що в Молдові з'являться чесні судді.

«Це складна реформа (реформа юстиції, – ред.), Але зараз вона можлива, тому що у нас в парламенті є достатньо чесних людей, які проголосують за реформу судової системи. Кілька законів ми вже підготували. За них можна проголосувати в перші тижні роботи нового парламенту», – зазначила Санду.

До того ж, за словами Санду, команда «Дія і солідарність» вже підготувала ряд законопроєктів, з яких почнеться судова реформа.

«Перший закон – це чистка судової системи і системи прокуратури від корумпованих людей. Це реформа, яка не робиться за два місяці, тому що навіть якщо закон буде проголосований дуже швидко, потрібно створювати команду, яка буде займатися оцінкою суддів і прокурорів ... Чистка буде проведена на всіх рівнях, але почати потрібно з судової системи і з прокуратури. Через те, що ці органи не працюють нормально, у нас велика корупція», – розповіла президентка Молдови.

Санду підсумувала, що за кілька місяців найголовніші інститути судової системи і прокуратура пройдуть перевірку.

Раніше у партії Санду розповіли, в чому полягає проблема відносин між Україною і Молдовою.

Як повідомляв «Главком», в Молдові сформують відділ прокурорів по боротьбі з топкорупцією.

До слова, у партії Санду розповіли, коли представлять кандидата на пост прем'єр-міністра.

Як відомо, 11 липня в Республіці Молдова відбулися дострокові парламентські вибори, в яких перемогла пропрезидентська партія «Дія і солідарність». Політсила отримає 63 зі 101 мандата, за попередніми результатами, і сформує монобільшість.

Нагадаємо, президент Зеленський осоромився з привітанням президентки Молдови. Згодом Зеленський провів телефонну розмову з главою Молдови Майєю Санду. У ході бесіди Зеленський привітав колегу з успішним проведенням позачергових виборів до парламенту країни.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: