У Литві відбудеться референдум щодо подвійного громадянства

У Литві відбудеться референдум щодо подвійного громадянства
Литовський паспорт

Референдум про розширення інституту подвійного громадянства відбудеться 12 і 26 травня наступного року

У четвер, 18 жовтян, литовський парламент вирішив, що референдум про розширення інституту подвійного громадянства відбудеться в травні наступного року одночасно з президентськими виборами.

Про це повідомляє портал Delfi.

За ухвалу Сейму про референдум про розширення в Литві інституту подвійного громадянства проголосували 66 депутатів, четверо утрималися.

Згідно з прийнятою ухвалою, на обов'язковому референдумі відбудеться голосування за твердженням наступного тексту 12 статей Конституції: «Громадянство Литовської Республіки отримується за народженням і за інших підстав, передбачених конституційним законом. Громадянин Литовської Республіки за походженням, який набув громадянство держави, що відповідає критеріям обраною Литвою європейської і трансатлантичної інтеграції, не втрачає громадянства Литовської Республіки. В інших випадках громадянин Литовської Республіки не може бути одночасно і громадянином іншої держави, за винятком передбачених конституційним законом випадків. Порядок набуття і позбавлення громадянства встановлює конституційний закон».

Критерії європейської і трансатлантичної інтеграції будуть встановлені в конституційному Законі про громадянство.

Референдум про розширення інституту подвійного громадянства відбудеться 12 і 26 травня наступного року, коли плануються перший і другий тур президентських виборів. Поправки до Конституції, якщо вони будуть прийняті на референдумі, наберуть чинності 1 січня 2020 року.

Зараз Конституція Литви передбачає, що за винятком окремих передбачених законом випадків ніхто не може бути одночасно громадянином Литви і другої держави. Це положення Конституції можна змінити тільки шляхом референдуму.

Оскільки Cейм Литви прийняв ухвалу про підготовку референдуму, планується звернутися до Конституційного суду за оцінкою відповідності референдуму основному закону країни.

Нагадаємо, між Україною і Угорщиною спалахнув дипломатичний конфлікт через роздачу угорських паспортів громадянам України у Берегово.

10 жовтня посла України в Угорщині Любов Непоп викликали у Міністерство закордонних справ Угорщини через публікацію сайтом «Миротворець» інформації про понад 300 закарпатських чиновників, які мають українське та угорське громадянство.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: