США мають інформацію, яка може зруйнувати репутацію політичної еліти Грузії

США мають інформацію, яка може зруйнувати репутацію політичної еліти Грузії
США підготували законопроєкт про санкції проти грузинських посадовців
фото: radiotavisupleba.ge

США можуть ввести санкції проти грузинських посадовців, відповідальних за просування скандального закону про «іноземних агентів»

Сполучені Штати Америки мають у своєму розпорядженні інформацію, яка «може зруйнувати репутацію представників грузинської політичної еліти». Про це пише грузинська служба «Радіо Свобода» з посиланням на джерела у Вашингтоні.

«Викриття російських агентів у політичній еліті Грузії, а також викриття випадків впливу Китаю підірве наратив «Грузинської мрії», згідно з яким вона захищає суверенітет країни законопроєктом про «іноземних агентів»», – йдеться у статті.

Як зазначається, США можуть ввести санкції проти грузинських посадовців, відповідальних за просування скандального закону про «іноземних агентів», який порівнюють з аналогічним російським законом.

У законопроєкті США, викликаному ухваленням скандального закону у Грузії про «іноагентів», йдеться про заморожування активів чиновників та заборони на поїздки.

Джерело повідомило виданню, що США мають інформацію, яка «може зруйнувати репутацію представників грузинської політичної еліти».

Що стосується можливих санкцій, то санкції США забороняють окремим особам і компаніям, які ними контролюються, вести бізнес з громадянами США і, що більш важливо, забороняють цим особам і їхнім компаніям проводити фінансові операції в доларах США.

За словами джерела, санкції можуть бути болючими, оскільки економіка Грузії має високий рівень доларизації, а банківські кредити та депозити видаються в доларах.

Член Палати представників США від республіканської партії Джо Вілсон представить законопроєкт вже сьогодні. Його умови зобов'язують американських чиновників інформувати Конгрес про неправомірний політичний вплив, клептократію та корупцію у грузинській еліті, а також про російські та китайські розвідувальні активи, що діють у цій країні.

Законопроєкт передбачатиме санкції проти урядовців та інших осіб, які «є матеріально відповідальними за підрив або заподіяння шкоди демократії, правам людини чи безпеці в Грузії»

Покарання також стосуватимуться грузинських правоохоронних органів і служб безпеки, які придушили протести проти законопроєкту. Влада застосувала до демонстрантів сльозогінний газ і водомети, побивши й затримавши активістів та опозиційних політиків.

Нагадаємо, парламент Грузії в третьому, остаточному читанні ухвалив закон про іноагентів – законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу». За затвердження скандальної ініціативи «Грузинської мрії» проголосували 84 депутати – попри протести десятків тисяч громадян країни, які виходять на акції, і критику міжнародних партнерів Грузії. 30 опозиціонерів проголосували проти.

Як повідомлялося, Вашингтон може підписати широкий пакет економічної та безпекової підтримки Грузії, якщо уряд країни відмовиться від антизахідної риторики і припинить відступ у сфері прав людини. 

У відповідь правляча партія Грузії назвала «шантажем» спроби тиснути на Тбілісі погрозами жорстких дій та зажадали, щоб США задля покращення відносин з країною пішли на низку поступок. 

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

У Грузії тривають протести проти ухвалення законопроєкту про іноагентів
МЗС звернулось до українців у Грузії на тлі масових протестів у Тбілісі
Зурабішвілі закликає припинити розгін мітингу
Президентка Грузії закликала негайно припинити розгін мирної демонстрації проти закону про «іноагентів»
Деканоїдзе вважає, що США треба накласти персональні санкції на Іванішвілі, його сім’ю та інших грузинських чиновників
Опозиціонерка підказала, як Захід може покарати грузинську владу
Конгресмени закликав прем’єра Іраклія Кобахідзе не ухвалювати скандальний закон про іноагентів
Конгресмени США звернулися до прем’єра Грузії через закон про іноагентів
Десятки тисяч людей вийшли на мітинг у Тбілісі
У Грузії проходить багатотисячний мітинг проти закону про «іноагентів» (фото)
Учасники мітингу викрикували: «Так Європі! Ні російському закону!»
Закон про «іноагентів»: протестувальники перекрили рух у центрі Тбілісі
Кобахідзе пригрозив протестувальникам, які проводять мітинги
Прем'єр Грузії анонсував ухвалення закону про «іноагентів», пригрозивши мітингувальникам
О'Браєн нагадав, що Сполучені Штати передали Грузії $390 млн допомоги, спрямованої зокрема на посилення громадянського суспільства
США попередили Грузію про застосування обмежень через закон про іноагентів
Штати пропонуватимуть пакет економічної та безпекової підтримки Тбілісі в разі його відмови від антизахідної риторики
Politico: США запропонують підтримку Грузії за відмову від закону про іноагентів
Дата публікації новини: