Володимир Філенко: Якщо вибори будуть чесними, то мером Харкова стане Аваков

Володимир Філенко: Якщо вибори будуть чесними, то мером Харкова стане Аваков

Бютівець розповів, хто стоїть за «фальшивими» бюлетенями у Харкові...

Ситуація в Харкові напередодні голосування продовжує загострюватися. Боротьба за крісло мера тут фактично ведеться між кандидатом від «Батьківщини», колишнім губернатором Харківщини Арсеном Аваковим та нинішнім в.о. мера, регіоналом Геннадієм Кернесом. Окремі соцдослідження показують, що розрив між ними близький до розміру статистичної похибки.

Тим більша увага до одного з найгучніших скандалів нинішніх виборчих перегонів – нардепи від БЮТ знайшли на території типографії «Фоліо-плюс» більше 730 тисяч виборчих бюлетенів, які не мали жодної супровідної документації. Скільки ще було надруковано і вивезено – ніхто з посадовців та керівників підприємства сказати не міг. На цій же друкарні, разом з бюлетенями, знайшли чимало агітаційної продукції Партії регіонів та Геннадія Кернеса.

Керівництво країни відреагувало на цей скандал, в ситуацію навіть втрутився Віктор Янукович, який закликав правоохоронців розібратися в ситуації і не дати можливості фальшувати вибори. Прокуратура, не довго думаючи, відрапортувала Президенту: все в порядку, ніяких порушень не було, і все, що було знайдене, – справжні бюлетені, а бютівці все видумують. Те, що бюлетені друкувалися і розвозилися без жодного контролю, прокуратуру явно не збентежило. Тепер можна чекати, що самих бютівців звинуватять у псуванні документації суворої звітності, адже навіть Тимошенко вже встигла з примірниками знайдених бюлетенів дати прес-конференцію в Києві і відправити документи в ОБСЄ.

Що насправді відбувалося в Харкові, і як вплинуть на результати виборів тисячі «лівих» бюлетенів «Главкому» розповів харківський народний депутат від БЮТ Володимир Філенко, який і викрив злощасну друкарню.

Володимире Пилиповичу, що вдалося з’ясувати стосовно сотень тисяч бюлетенів, які ви знайшли на території типографії «Фоліо-Плюс» у Харкові? Хто був замовником друку?

Ми вже з’ясували, що замовником знайдених бюлетенів є територіальна виборча комісія. Але замовили вони їх видавництву «Майдан», а друкувалися бюлетені в іншому місці – у типографії «Фоліо-плюс». Жодного обліку бюлетенів не було, ніхто не знав, скільки їх видруковано, скільки завезено на склад і скільки звідти вивезено. Тому я маю всі підстави вважати, що знайдені бюлетені – фальсифікат! Ми знайшли 720 тисяч бюлетенів тиражу, і ще трохи більше 12 тисяч так званого «сверхтиражу», як вони його називають. Можливо, цих бюлетенів там було надруковано і два мільйони, ми ж не знаємо. І найгірше, що ніхто не може точно сказати, скільки і яких бюлетенів без будь-якого офіційного обліку було надруковано, і скільки їх тепер гуляє областю.

Можливо буде довести, що ці бюлетені – фальсифікат?

Я не кажу, що це фальсифікат. Вони призначаються для виборів, але ніхто не знає, скільки їх, і в кого вони тепер на руках.

За вашою інформацією, яка доля очікує на ці бюлетені? Вони підлягають утилізації чи, незважаючи на все, їх ще можуть використати на виборах?

Ми вимагаємо, щоб вони були відкрито знищені, і щоб було проведено прозору і зрозумілу процедуру передруку бюлетенів.

На які виборчі округи були надруковані бюлетені? Це Харків чи ще якісь райони області?

Насправді, бюлетені, які ми знайшли, призначаються для виборів обласної ради. А де друкуються інші бюлетені, чи друкували тут бюлетені на вибори мера Харкова – ми не знаємо, і дізнатися це практично неможливо.

Ще в суботу на видавництво прибули правоохоронці і почали якісь слідчі дії. Чи є якісь результати їх роботи?

Насправді, правоохоронці більше займаються з’ясуванням того, як ми дізналися про друк бюлетенів, ніж хто і як це друкував. Єдине, що вони зробили – опечатали бюлетені. В такому стані виборчі документи зараз і перебувають. Жодних справ стосовно посадових осіб, відповідальних за друк бюлетенів станом на зараз не порушено. І, за словами керівників прокуратури, – не буде.

А як ви насправді дізналися про бюлетені, це був сигнал з підприємства «Фоліо-плюс»?

Так, дійсно, нам зателефонували з підприємства. Більше подробиць ми не повідомляємо.

Віктор Янукович вже відреагував на ситуацію з бюлетенями в Харкові – дав доручення правоохоронцям розібратися…

Я від Януковича нічого доброго не чекаю.

А правоохоронці у місті якось відреагували? Можливо, пожвавили роботу?

Вони ведуть і вели слідство. Але кримінальну справу як не порушували, так і не порушують.

На вашу думку, кого треба було б притягувати до відповідальності за цю ситуацію і безконтрольний друк бюлетенів? Хто організатор цієї схеми?

Формально - це територіальна виборча комісія. Але більшість у ній – у Партії регіонів. Вгадайте з трьох разів, хто замовник цієї схеми.

Припустимо, що зараз на руках у представників Партії регіонів десятки чи сотні тисяч неврахованих бюлетенів. Як можна використати їх на виборах? Адже є норма, що якщо на дільниці виявиться більше 10% «зайвих» бюлетенів, то там вибори визнаються недійсними. Як виглядає схема махінацій?

Все дуже просто – щоб не зірвати вибори на дільниці, треба витягнути бюлетені за неугодних кандидатів, і вкинути туди замість них папери з потрібними позначками.

Це все буде зроблено на дільницях при підрахунку голосів. А можна, для впевненості, замінити реальні виборчі скриньки спеціально підготовленими, з тією ж кількістю бюлетенів, але з потрібним результатом. Якщо є бюлетені, то чому б не попрактикуватись у таких вправах?

Чи є можливості у партії «Батьківщина» за допомогою своїх членів виборчих дільниць проконтролювати підрахунок голосів?

Звичайно, ми маємо своїх членів виборчих комісій. Але навіщо створювати додаткові загрози і, наприклад, вимикати світло на дільницях при підрахунку і міняти урни, якщо є вже готові бюлетені. Найбільший гріх – гріх спокуси. І спокуса у Партії регіонів використати ці бюлетені неймовірна.

Сьогодні Юлія Тимошенко заявила, що можна вже зараз визнавати місцеві вибори фальсифікованими. Щодо Харкова ви з цими словами погоджуєтесь?

Юлія Володимирівна заявила, що наперед можна визнавати фальсифікованими вибори у Львівській, Київській областях і місті Тернополі та про створення умов для фальсифікації на всій території України.

За таких обставин, які ваші прогнози щодо результатів виборів у Харкові?

Якщо вибори будуть чесними, то ми виграємо вибори в Харкові. Тобто мером міста стане Арсен Аваков. Сьогодні ми йдемо з позитивною електоральною динамікою, ми йдемо нога в ногу з нашим опонентом за рівнем підтримки, що для Харкова, на думку регіоналів, величезна дивина. Тому вони і вдаються до сумнівних методів ведення виборчої кампанії і готуються до махінацій під час підрахунку голосів. Партія регіонів не впевнена у свої перемозі.

Зараз вам вже відомо про можливі вкидання десятків тисяч «брудних» бюлетенів. Є вже якась стратегія протидії цьому?

Така стратегія розробляється, і ми цьому вже протидіємо. Але, на жаль, для нас це додаткові зусилля, і замість того, щоб займатися агітацією, ми протидіємо фальсифікаціям і ночами стережемо «ліві» бюлетені.

Відео: Youtube

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: