Олександр Чорноволенко: «Онаніст розуміє, що вже пора кінчати, а не може зупинитись. Так і влада з Тимошенко»

Олександр Чорноволенко: «Онаніст розуміє, що вже пора кінчати, а не може зупинитись. Так і влада з Тимошенко»

Рухівець про мотиви ходіння на суд Тимошенко

Судові процеси над Тимошенко та Луценком й далі замінюють українцям «мильні опери» в денних ефірах. Та й драматизму, скандалів і штовханини там не менше, ніж в серіалах. Минулого тижня депутати ледь не побилися з бійцями «Грифону», коли ті намагалися вивести їх із судової зали. Тоді виштовхали кілька людей, включаючи колишнього політв’язня Михайла Косіва. Депутати ж нібито побили дівчину, яка намагалася щось викрикувати в залі суду проти Тимошенко.

Вчора засідання продовжились, як і пов’язані з ними перипетії. Спочатку суддя Родіон Кірєєв вигнав із зали Михайла Лівінського, якого вже виставляв за двері минулого тижня. Потім перейшов до нардепа Олександра Чорноволенка, що намагався піддакувати Тимошенко в її звинуваченнях у бік судді. Кірєєв не стерпів і наказав міліції вигнати і цього «порушника порядку».

Олександр Чорновленко – формально представляє фракцію НУНС і очолює центральну контрольно-ревізійну комісію Народного Руху і київську організацію партії. І хоча рухівці відкрито ще не говорять, що вже вирішили вливатися в «Батьківщину», проте з їх поведінки навіть в тому ж суді зрозуміло – ця справа вирішена. А відстоювання Тимошенко для деяких депутатів занадто вже скидається на кастинг перед самою Юлею Володимирівною.

Олександре Віленовичу, під час вчорашнього судового засідання у справі Тимошенко вас вивели через порушення порядку у залі. Навіщо провокувати суддю?

Почнемо з того, що я не порушував порядок у суді. Юлія Володимирівна сказала, що суддя Кірєєв своїми діями допомагає будувати авторитарну державу. Він почав на цю тему розмірковувати, при цьому робити дуже здивований вигляд і дитяче обличчя. На це було настільки гидко дивитися, що в мене вирвалося, це був крик душі. Звісно, він допомагає будувати авторитарну державу.

Я з самого початку спостерігаю за процесом - суддя постійно порушує закон. До речі, він не мав права видаляти із залу не тільки мене, як народного депутата, а й жодного іншого громадянина. Згідно із законодавством, він мав право попередити, а потім видалити виключно прокурора, підсудного, адвокатів і свідків. Про людей, які сидять у залі, в Кримінально-процесуальному кодексі нічого не сказано. Суддя посилався на 282 та 283 статті кодексу, але ж почитайте їх, там нічого подібного немає. Більше того, видалити народного депутата взагалі неможливо. Якщо діяти згідно закону, то суддя мав зафіксувати в протоколі порушення порядку в суді, а далі звернутися до прокуратури. Тоді Генеральний прокурор мав би звернутися до Верховної Ради з проханням дати дозвіл на відкриття проти мене кримінальної справи за адміністративне правопорушення. Аби парламент проголосував, то я б отримав штраф або арешт. Після вчорашніх подій я буду сам проводити схожу процедуру, але проти судді Кірєєва.

Ви будете судитися з Кірєєвим?

Він грубо порушив закон, але у нас обох недоторканість. Тож я звернусь до Генерального прокурора, щоб він розглянув справу щодо нападу на народного депутата. Не мав права «Грифон» виштовхувати мене із зали. Підбурювачем таких дій був саме Кірєєв. Хлопці ще молоді, дурні і недосвідчені, тож порушили закон. Відтак, він, будучи суддею, хоч і з дворічним стажем, має розуміти, що недоторканість є не тільки у суддів, а і в депутатів. Я маю представляти інтереси виборців й бути присутнім в будь-якому місці, де порушуються права людини.

Почекайте, бути присутнім - це одне, але ж перетворювати суд на фарс постійними вигуками не дуже схоже на представлення інтересів виборців…

Я не порушував дисципліну і нічого не викрикував. На записах видно, що я тихеньким голосом сказав «Ну звісно». Це був крик душі, звернутий не в бік судді, а до Господа Бога.

Як думаєте, навіщо Кірєєв видаляє одного депутата за іншим, розуміючи, що у вас є недоторканність?

Він чітко показує, що в Україні закон не діє. До того ж, в жодному законі не написано, що я не маю права сказати репліку в суді.

Ви погрожуєте зверненням до прокуратури щодо дій Родіона Кірєєва. Але ваших колег минулого тижня теж виштовхали із зали суду, і вони також обіцяли звертатись, але безрезультатно…

Раз не допомагає, два не допомагає. Все одно будемо звертатися до прокуратури, потім до Президента, потім до Вищої ради юстиції й голови Верховної Ради. Потім до Європейського суду, Європарламенту і Єврокомісії. Будемо боротися, це ж процес!

До речі, деякі європарламентарі навпаки говорять, що українська опозиція і Тимошенко виявляють недопустиму зневагу до суду. Тимошенко не встає, не звертається до нього належним чином. Що ж до них тоді звертатись, якщо вони критикують поведінку екс-прем’єра?

Я такого не чув. Знаю, що європарламентарі своїми рішеннями визнають цей суд незаконним і замовним. Хоча і там є різні люди, і таке могли сказати. В Європарламенті знайдуться люди з певними збоченнями.

Але ж вони не читали наш Кримінально-процесуальний кодекс. Там немає всього того, про що ви говорите. Українські закони не зобов’язують Тимошенко звертатись «Ваша честь» до судді. В адміністративному процесі є таке, а в кримінальному – немає.

Як вам нова тактика міліції поводження з депутатами – брати в кільце і «лагідно» виводити?

Я навіть не збирався опиратися міліції. Її дурно підставили. Попередив, що я депутат, а вони порушують закон про статус народного депутата. Сховав руки в кишені і спокійно стояв. Вони ж оточили мене колом, взялись під руки й почали сунути до дверей. Я йшов спокійно, але коли ми підійшли до дверей, виник курйоз. Три товсті людини – я політичний ваговик, і вони здорові хлопці, втрьох в одні двері не пролазили. Їм довелося розірвати коло й тягнути за руку. А це вже навіть за інструкціями міліції – застосування сили. Поки вони штовхали колом, то казали, що просто переміщаються залом. А тут вже застосували силу до депутата, нанесли тілесні ушкодження.

Формально ви - представник фракції НУНС, а ходите на засідання до Тимошенко. Паралельно ж судили Луценка. Хоча б для пристойності краще було б світитися саме на його процесі, хіба не так?

Я був і в Луценка. Чи ви хочете, щоб мене з обох судів вигнали? Я раніше був у Луценка, і буду надалі ходити. Планую ціле літо провести в Києві, тож буду ходити на всі засідання: і до Луценка, і до Тимошенко, і сам судитись буду. Для мене це нормально. До речі, я ж єдиний, хто заступився за Олега Ляшка. Я зробив запит депутатський, який зачитав Мартинюк, що сам Мартинюк вчинив замах на народного депутата. Більше того, коли приймали пенсійне законодавство, я казав, що не можна суддям піднімати вік на два роки. Навіть для суддів-нелюдів з Печерського суду.

Чи не кожен день проти Тимошенко порушують нову справу. В чому сенс такої тактики, адже Юлія Володимирівна і так тепер кожен день світиться на екранах? Навіщо це Януковичу: відволікти від виборів чи не допустити її до них?

Не її відволікати від виборів. Люди дивляться: когось побили, якогось депутата придушили, екс-міністра за гратами тримають, прем’єра судять за абсурдними звинуваченнями. За такою завісою найлегше робити непопулярні дії з пограбування народу.

На вашу думку, Тимошенко винесуть вирок?

Все можливо. Я ось теж не думав, що мене із зали суду будуть виганяти. Але ж вигнали. Думав, що не приймуть пенсійну реформу, але ж прийняли, з порушенням Конституції та регламенту ВР. Всяке буває.

Влада розуміє, що від суду в опозиції та самої Тимошенко рейтинги тільки ростуть, а вибори не так і далеко?

Знаєте, онаніст розуміє, що вже пора кінчати, а не може зупинитись, так йому приємно. Так і у справі Тимошенко влада розуміє, що можуть бути подряпини на члені, але продовжує розважатися.

Які шанси «Батьківщини» без Тимошенко у списку?

Дуже красиво сказано, що вона буде наступним президентом, незалежно звідки прийде: з камери, з офісу керівника партії чи депутатського крісла.

Але ж у неї завжди був козир – особиста участь в кампаній і поїздки по Україні. Так вона й витягувала вибори. З камери цього не зробиш…

Буде список, який вона підтримає. Люди розумітимуть що вона сидить у тюрмі та не може їздити. Або під підпискою про невиїзд, або не матиме права балотуватись. Але партія Тимошенко все одно переможе.

Вже пішли розмови, що депутати ходять на суд до Тимошенко, випрошуючи місця в майбутньому списку. Хто більше показує себе її захисником, той і отримає прохідне місце. Не боїтесь такого звинувачення щодо себе?

Я б не думав вже так погано про депутатів, які ходять на суд до Тимошенко. Найперше – всім їм Партія регіонів пропонувала великі гроші, підтримку бізнесу, посади і місця в списку. Багато хто взяв, а тепер ходять на різні ток-шоу. Хто думає тільки про свої блага, давно ходить під Партією регіонів.

Особисто у вас які плани на вибори? Попасти у список «Батьківщини» через квоту Народного Руху?

Ще в 2001 році ми створили блок «Наша Україна». Тоді Народний Рух запросив туди всі демократичні реформістські сили, а Ющенко його очолив. Останній з’їзд партії ухвалив майже таке ж рішення – створити широкий виборчий блок демократичних сил і запросити Тимошенко його очолити.

Так блоки ж забороняти зібралися…

В чинному законодавстві блоки дозволені.

Вже восени заборонять…

Якщо заборонять, будемо приймати інше рішення. Дивна ситуація: є чинний закон, але всі знають, що влада висунула проект, який чомусь вважають ледь не законом.

Ви сумніваєтеся, що проект Лавриновича ухвалять? Було хоч раз, щоб вказівку Банкової не виконали?

Було таке з Податковим кодексом. Кілька разів не ухвалювали, а потім ще й вето було. Кінцевий документ зовсім не схожий на початковий варіант. Те ж стосується і Бюджетного кодексу. Багато документів або відхиляються, або ухвалюються з великими змінами.

Я дійсно вірю, що закон про вибори якщо і пройде в парламенті, то його суттєво поправлять. Документ голосувати будуть дуже важко, і його кінцевий варіант буде значно відрізнятися від нинішнього проекту. Комусь може вистачити розуму не робити 5% бар’єр, вже зараз говорять про 4%. Може так буде і з блоком. Хоча змішану систему ПР мабуть відстоїть.

Ви вже собі округ обрали?

Я вже мав пропозиції майже з усіх округів Києва та й не тільки. Звісно, для мене було б найкраще перемогти в тому окрузі, де я балотувався в 1994 році і переміг, але тоді була вимога, що на 2 тур мають прийти 50% виборців. Їх прийшло трохи менше. Потім була перемога в 1998-му. Дійсно, мені цей троєщинський округ дуже близький, я його люблю. Довго добивався, аби туди почали будувати метро. Але мені близький і Голосіївський район. Я народився в Києві і все життя тут прожив, знаю кожен двір. Але балотуватимусь там, де ми погодимо. Бо я ж прихильник, щоб всі опозиційні сили, від «Свободи» до соціалістів, об’єдналися проти цієї влади.

Якщо блоки таки заборонять, НРУ буде проситись в список «Батьківщини»?

Будемо приймати рішення в залежності від прохідного бар’єру й інших чинників. Якщо буде змішана система, то можна буде іти в окрузі і від своєї партії, погодивши з іншими опозиційними силами. Головне, щоб від демократів не було більше одного кандидата.

Ви в таку домовленість серйозно вірите?

Я вірю в те, що люди зрозуміють – хто не приймав участі в погоджені, за того не треба голосувати. Такі люди будуть представниками влади, хай ділять між собою голоси. І взагалі, влада думає, що на мажоритарці просто куплять людей. Все ж буде не так просто, людей так дістануть, що вони всі самі прийдуть контролювати вибори.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: