Регіони вже фальсифікують вибори

Регіони вже фальсифікують вибори

«Незалежних кандидатів» просуватимуть мережеві технологи?

Напередодні місцевих виборів 2010 року вся країна була вражена хитрістю губернатора сумської області Юрія Чмиря, який зумів вибудувати геніальну піраміду мережевого маркетингу для перемоги Партії регіонів.

Схема була до болю проста, запозичена та пристосована відомим гуру мережевого маркетингу. Так само, як продавалися парфуми, біододатки та інші товари, «парили» бренд Партії регіонів. Принцип піраміди діяв дуже просто – кожен залучений до системи мав привести ще десятьох, ті ще і так далі. Всі мали голосувати і агітувати за ПР. Кожен отримував за приведених людей кошти, а остаточні бонуси визначалися набраним Партією регіонів в конкретному окрузі відсотком голосів. За даними журналістів, в піраміду було залучено біля 130 тисяч мешканців області, а поствиборчі бонуси вираховувалися мільйонами гривень. Два роки тому українські Інтернет-користувачі захоплено дивилися відео ролики з неприхованим підкупом виборців мережевими технологами та губернатором, проте правоохоронці нічого незаконного в цьому не знайшли.

Схоже, на парламентські перегони винахідливі сумські регіонали вигадали не менш креатину схему. За нашими даними, в ній будуть елементи мережевого маркетингу, адміністративного ресурсу, бюджетних коштів й, зрозуміло, інтересу правлячої Партії регіонів.

Детальніше про заплановану схему передвиборного мережевого маркетингу в Сумській області «Главкому» розповів директор Центру досліджень регіональної політики, координатор Мережі підтримки реформ в Сумській області та депутат Сумської міської ради Олександр Хоруженко.

Олександре Олеговичу, є інформація, що на Сумщині створюється громадська організація «Асоціація громад області», яка буде брати бюджетні кошти та виконувати функцію «тіньового штабу» провладних кандидатів в мажоритарних округах на виборах. Що вам відомо про цю ініціативу та як це утворення буде працювати?

Я депутат Сумської міськради й на нас давило керівництво обласної ради та обласної адміністрації – всі з Партії регіонів, щоб на сесії на початку лютого ми ухвалили рішення про вступ до «Асоціації громад області». Тиск був настільки потужним, що стає очевидним велика зацікавленість влади в цій організації. Я знаю, що більшість місцевих рад в області вже вступили в цю Асоціацію.

На 10 лютого в цієї організації були заплановані установчі збори, але їх перенесли на початок березня, адже сесія міськради буде 29 лютого, тому керівництво області таки очікує додавити Сумську міськраду, щоб ми також туди вступили.

Є різна інформація від людей, які займаються створенням цієї організації. Поки що відомо, що бюджет «Асоціації громад області» складатиме близько 500 тисяч гривень, для чого муситимуть скинутися бюджетними грошима всі місцеві ради-члени.

Так чим буде займатися Асоціація й на що підуть кошти?

Справа у тому, що, за нашою інформацією, формально кандидати в мажоритарних округах від влади йтимуть у якості самовисуванців. Я припускаю, що ось ця мережа «Асоціація громад області» буде займатися передвиборчою підтримкою незалежних кандидатів. Фактично, на Сумщині створюється новий вид виборчого мереженого маркетингу. Технології, які використовувалися провладними силами під час останніх місцевих виборів, удосконалюються для застосування на парламентських.

В чому сенс такої структури, навіщо так ускладнювати й створювати додаткові надбудови?

По-перше, можна буде без зайвого галасу пустити державні кошти на виборчу кампанію. По-друге, ця асоціація буде замінником адмінресурсу, що також дасть можливість уникнути звинувачень влади у його використанні. Формально, це буде легалізація адміністративного ресурсу через рішення всіх місцевих рад. Відповідальність та удар на себе візьме не Партія регіонів, а «представник громадянського суспільства» - Асоціація.

В мене є застереження, що ця асоціація може стати продовженням мережевої піраміди передвиборчої агітації Партії регіонів, що вже була на Сумщині на місцевих виборах 2010 року. Адже створенням «Асоціації місцевих громад» займаються ті ж самі люди: губернатор Юрій Чмирь, славнозвісний мережевий технолог Нікіта Громико, консультант Денис Маркішев. Їх прізвища добре відомі, вони засвітилися на скандалі з пірамідою, вони ж займаються новою мережею й зараз. Я бачу, як це все зараз запускається.

Хоча на даний час конкретних фактів ще не багато. Більше інформації з’явиться тоді, коли пройдуть установчі збори Асоціації. Тоді ствердно можна буде говорити про кінцеву мету всієї структури. Проте зараз можна констатувати – штаби ще не починають працювати, а вся ініціатива й пожвавлення направляються саме на створювану Асоціацію.

Яка позиція мера Сум, він різко проти цієї справи, якщо зумів з першої спроби відмовити керівництву області?

Після того, коли Азаров його грубо облаяв, Близнюк на колегії ЖКГ вичитав за тарифи, а губернатор жорстко розкритикував, він фактично зайняв нейтральну вичікувальну позицію. Підтримувати ініціативу губернатора з цією Асоціацією не хоче й на навряд чи буде. Я, принаймні, в це не вірю.

Як депутат міськради, поясніть, як можна бюджетні кошти передати незрозуміло якій асоціації? Хіба це не є нецільовим використанням коштів?

Чому? Якщо Асоціація буде створена, то їм можна виділити кошти. До прикладу, ми даємо членські внески на відому «Асоціацію міст України», ми є її членами та засновниками. Таким же чином можуть оформити передачу коштів і в нову передвиборчу Асоціацію. Це поки ще моє припущення й документально не підтверджене. Можливо, я розповідаю про цю схему трохи на випередження, але краще так, ніж потім, коли вже буде запізно.

Без міської ради сама ідея асоціації буде провалена. За вашими даними, якщо обласна влада добре натисне, Суми вступлять в цю організацію?

Єдина можливість, щоб сумська міськрада вступила в «Асоціацію громад області» - за це проголосує фракція «Батьківщина». Інших варіантів немає. У нас в раді коаліцій як таких немає, все вирішують бізнесові інтереси. Я особисто не належу ні до якої політичної сили, але входжу до фракції «Рідне місто» пана Мінаєва. Ми голосувати за вступ не будемо. Будемо чекати 29 лютого – сесію міськради, і від результату цього засідання буде залежати процес створення Асоціації на початку березня.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: