Ігор Славгородський: Єнакіївські бандити кажуть: «Все підгрібає Стоматолог…»

Ігор Славгородський: Єнакіївські бандити кажуть: «Все підгрібає Стоматолог…»

Свободівець, який балотується на Батькіщині Януковича, про місцевий менталітет і українізацію Сходу

Єнакіївський виборчий округ №53 – унікальний. На малій батьківщині Віктора Януковича кандидатами в народні депутати зареєструвалось лише четверо чоловік. Це своєрідний рекорд малої кількості кандидатів. Мабуть тому, що фаворит тут відомий – це діючий нардеп, колишній керівник Єнакіївського металургійного заводу Леонід Литвинов. Член, звичайно, Партії регіонів,.

Об’єднана опозиція «люб’язно» віддала цей округ «Свободі», у якої в Єнакієві навіть немає партосередку. Тому кандидатом зареєстрували головного свободівця з сусідньої Горлівки – 49-річного шахтаря Ігоря Славгородського.

Колеги з більш лояльних до «Свободи» регіонів характеризують його надзвичайно позитивно. «Знаєш, де у нас партійці найбільш радикальні? Не у Львові, не у Тернополі! «Свобода» на Донбасі – це справжня бойова бандерівська зашифрована контора, а Славгородський – один з найбільш діяльних її членів», - хвалять вони свого висуванця.

Він, до речі, в «Свободі» всього півтора року, хоча опозиційного стажу має достатньо – у 2005-2009 роках розбудовував на Донбасу «Нашу Україну». Про своє балотування Славгородський говорить дещо приреченим тоном, однак значно веселішим голосом переказує цифри падіння рейтингів Партії регіонів і мріє про те, як внесе до парламенту проект закону про люстрацію.

У розмові з Ігорем Славгородським «Главком» намагався виявити, як це – бути головним опонентом Партії регіонів у її вотчині, славному місті Єнакієві.

-- Навіть єнакіївські бандити зараз кажуть: «Щось йде не так, бо все підгрібає Стоматолог…»

Як взагалі можна стати націоналістом, членом партії «Свобода», живучи в Горлівці чи Єнакієвому?

(сміється) Стати українським націоналістом можна всюди. Головне – бути українцем.

Тим більше, зараз на Донбасі це неважко. У нас тут з приходом Януковича до влади шириться приказка «Чем дольше правит Янукович, тем больше я люблю Бандеру». Сьогодні Янукович робить все, щоб національний дух на Донбасі проснувся.

Балотуватися в народні депутати – це було ваше рішення чи радше партійне?

Взагалі-то, «Свобода» наполягала, щоб її кандидат йшов у сусідньому, 51-му окрузі, по Горлівці. Але оскільки, як ви знаєте, ми маємо певні домовленості з «Батьківщиною» і «Фронтом змін», вийшло так, що Горлівка нам не перепала. Нам залишили Єнакієве, і я був висунутий партією саме тут, виходячи з того, що балотування є важливим засобом поширення партійної програми і партійних позицій…

А ви всерйоз вважаєте, що в Горлівці вам було б легше? Що там більше українського національного духу, ніж в Єнакієві?

Горлівська організація «Свободи» на слуху, ми проводимо там дуже багато заходів. Деякі донецькі ЗМІ навіть пишуть, що Горлівка стала націоналістичним центром Донбасу. Наприклад, 1 січня цього року ми проводили смолоскипний марш пам’яті Бандери…

І багато людей у ньому приймало участь?

Ну, може, й небагато – близько трьох десятків, але ж врахуйте, що подібний захід відбувся на сході України вперше! Тому я й кажу, що в Горлівці і «Свобода» на слуху, і Славгородського там знають, тому сподіваюсь, що й підтримка «Свободи» буде вагомою.. В Єнакієві, звичайно, своя специфіка…

Що ви маєте на увазі? Відчувається, що звідти родом Янукович?

Наші міста знаходяться поруч – 12 км одне від одного. Але ще з 90-х років про них казали: «Енакиево – бандитский город, Горловка – ментовский город». Тому там своя специфіка. Це треба зрозуміти… Там в ходу ці навіть не бандитські, а, скажімо так, зонівські уявлення про те, що якщо ти – свій, то яким би ти поганим не був, ти все одно залишаєшся своїм.

Але навіть там ситуація потроху міняється. Я маю деякі контакти з, умовно кажучи, бандитами, (зітхає) хоча зараз вони всі підприємці, хто «світлий», хто «чорний». Але навіть у їхньому середовищі зараз є такі, що кажуть: «Щось йде не так, бо все підгрібає Стоматолог…»

Однак, незважаючи на це, вони все одно будуть голосувати за Партію регіонів, за Януковича?

Розумієте, підтримка Партії регіонів сьогодні впала, і впала дуже істотно – це стосується і Горлівки, і Єнакієва. Сьогодні, наприклад, коли ми роздаємо газети в Горлівці, то нам люди, які їх беруть, кажуть: «Газети – це добре, але коли ви вже будете автомати роздавати?»

У Єнакієві такого немає. Там буде дуже важко. Ви ж подивіться: у Єнакієві в депутати висунулися в депутати найменше кандидатів по всій Україні – всього чотири. В жодному іншому окрузі такого немає! Ніхто не хоче сюди йти, бо всі розуміють, як тут буде важко. Але (приречено) я все одно йду перемагати.

Перемагати?

Звичайно. А як можна вв’язуватись у бійку, будучи налаштованим на поразку? Так не можна.

А за рахунок чого ви можете перемогти Леоніда Литвинова?

За рахунок того, що покращення життя дістало вже всіх, і навіть єнакіївців. У приватних розмовах це відчувається. Але ж знову…

Крім того, у нас вакуум підтримки політичних сил сягає відсотків 50. Я, чесно кажучи, поки що погано знаю Єнакієве, але по Горлівці реальна підтримка Партії регіонів, згідно з соцопитуваннями, сьогодні складає близько 25%.

А решта тоді хто?

Близько 10% – комуністи, близько 10% – опозиція: «Батьківщина», «Фронт змін», УДАР, «Свобода». Решта – а це більше 50% - це ті, хто не визначився, не піде на вибори, або настроєний проти всіх. З цими людьми можна і потрібно працювати…

Але, скажу відверто, я багато чого не розумію. «Батьківщини» тут фактично немає. «Фронт змін» якісь слабкі рухи робив, але теж фактично завмер… Я пам’ятаю, ще коли я був у «Нашій Україні», скільки ми казали тому ж Ющенку і керівництву партії, що на Донбас потрібно заходити активніше. Відповідь була така, що кожен голос на Донбасі вартує втричі дорожче, ніж на Західній Україні, тому не варто сюди вкладати якісь гроші. «Свободі» з цим простіше, бо ми гроші взагалі не вкладаємо, у нас все робиться на ентузіазмі, люди працюють за ідею…

Тим не менше, який результат ви плануєте показати на виборах?

Я вже казав, що йду за перемогою. Ви знаєте, коли на вибори йде всього чотири кандидати, перемогти важко. Бо якби було двадцятеро, то голоси розпорошилися б між ними, і перемогти було б легше. Але високий результат у таких обставинах показати теж легше, бо голоси будуть ділитися на чотирьох, а не на двадцятьох.

Високий результат для вас – це скільки?

Для мене це – перемога. Давайте так: варіанти можливі. Якщо голоси розляжуться між трьома кандидатами від влади, бо кандидата від УДАРу я теж відношу до влади – там, м’яко кажучи, виставлений дуже цікавий кандидат, але не хотів би зараз про нього говорити... Отже, якщо голоси розляжуться між трьома кандидатами від влади, і якщо врахувати, що я йду не просто від «Свободи», а як єдиний кандидат від опозиції, то можливі різні варіанти…

Крім того, врахуйте, що металургійний завод, з яким асоціюється Литвинов, – це дуже велика проблема для Єнакієва і для єнакіївців в екологічному плані. Цей завод знаходиться у центрі міста, і все місто від нього чорне. Тому далеко не всі там у захваті від цього підприємства. Так само, до речі, як і у Горлівці від «Стіролу». Це теж може зіграти проти Литвинова.

-- Всі фальсифікації будуть відбуватися на рівні окружної виборчої комісії

Загальновідомо, що на Донбасі опозиція має серйозні проблеми з людським потенціалом, більше того, «Свобода» навіть не має свого партосередку в Єнакієвому. Звідки ви братимете членів виборчих комісій, спостерігачів?

Я ж йду в депутати не тільки від «Свободи», я йду як єдиний кандидат від опозиції. Опозиція має штаб, люди в них нібито є. Інша річ, чи є довіра до цих людей – так, тут є питання. Ну, але маємо те, що маємо.

Залучаємо людей з-поза регіону. Однією з моїх довірених осіб буде свободівець зі Стрия, депутат тамтешньої райради, друг Василь Каружак, він приїде в середині вересня. Можливо, підтягнуться допомогти інші стрийчани, я їх просив. Зрозуміло, їхню роботу ми не проплачуватимемо – просто знайдемо, де жити, і все.

Вам взагалі важко вести кампанію у Єнакієві, відчуваєте якісь перешкоди? Чи ніхто на вас особливої уваги не звертає?

Щоб щось перешкоджали – важко сказати. Звичайно, скоса дивляться у виконкомі – то зрозуміло. Але от днями я спілкувався з головним директором об’єднання «Орджонікідзевугілля» - це компанія, якій підпорядковані всі шість єнакіївських шахт, - і, здається, ми з ним знайшли спільну мову. Можливо, тому, що я й сам – шахтар, працюю у вугільній галузі в Горлівці. Він пообіцяв забезпечити можливість моїх зустрічей з виборцями на шахтах Єнакієва.

У цьому напрямку важко, мабуть, буде, але я все одно спробую прорватися на Єнакіївський металургійний завод (зітхає). Не пустять – то не пустять, виставимо намет біля прохідної.

Неодноразово доводилося чути від знайомих, які були спостерігачами у ваших краях на виборах і в 2004, і в 2006 році, що у вас насправді фальсифікацій як таких немає. Нібито на Донбасі величезні маси людей просто в один голос голосують за Партію регіонів, не звертаючи увагу на жодні альтернативи. Фальсифікувати вибори тут нібито просто немає сенсу…

Ні, у 2004 році у другому турі фальсифікації були, і я можу про них багато розказати. У перших двох турах тих виборів я був спостерігачем, бо членів комісій від Ющенка просто не реєстрували. В окружній комісії (тоді її називали територіальною) в кожній заяві знаходили якісь помилки: то кома пропущена, то крапка, то буква «а» написана схоже на «о» – одним словом, нас не реєстрували членами комісій, і ми йшли на дільниці просто спостерігачами.

На моїй дільниці зареєстровано було 2000 виборців. У першому турі проголосували 1500 чоловік, результат був, в принципі, прийнятний, жодних фальсифікацій не було. У день другого туру на дільниці закінчились бюлетені вже о 16:00. Люди йдуть, а я їм кажу: «За вас вже проголосували». У підсумку проголосувало 2150 осіб. А в третьому турі – голосують знову 1600.

Я просто знаю, що на Донбасі були масові вкидання, були каруселі, ці порушення були зафіксовані на відео. А те, що всі ці справи не довели до суду, що нікого за це не покарали, – це вже інша річ. Хоча, звичайно, не можна заперечити, що за Януковича голосували масово.

Але зараз ситуація сильно змінилася. На місцевих виборах у Горлівці при явці в 44% за Партію регіонів віддали голоси 42% виборців. Тобто реально за них у кращому разі проголосувало 20% горлівчан…

Що ви відчуваєте з настрою влади: на Донбасі готуються до таких фальсифікацій, які ви пригадуєте з другого туру виборів-2004, чи вибори будуть відносно чесними?

Поки що це невідомо. Але мені, наприклад, дуже не подобається склад окружних комісій. Я ще не знайомився з членами нашої окружної комісії особисто, тому скласти враження про них не встиг, але питання все одно є. Багато людей – і тих, кого подавала «Свобода», і тих, кого подавала «Батьківщина» - просто не пройшли. Зате голова комісії в Єнакієвому представляє Союз анархістів України…

Подивимося ще на склад дільничних комісій. «Свободівців» у мене в розпорядженні мало, тому будемо співпрацювати у цьому напрямку зі штабом «Батьківщини» - подамо своїх кандидатів, побачимо, чи пройдуть вони… Але у мене є таке враження, що всі фальсифікації будуть відбуватися саме на рівні окружної виборчої комісії.

-- Щоб зробити схід України українським, тут треба викорінити совок

Ви проводите свою кампанію українською мовою?

Так, звичайно.

І як це люди сприймають?

Та нормально сприймають. У нас тут взагалі цієї проблеми немає. Я вам більше скажу: по спілкуванні з людьми стосовно цього мовного закону мені взагалі здається, що його прийняття зіграло не на користь Партії регіонів. Люди все бачать і дивуються: «А кто тут ущемляет русский язык? Кто запрещает говорить на русском?»

У нас тут всі газети російською, всі місцеві телеканали російською, Інтернет-сайти місцеві всі російською. Ви мене вибачте, але жодного геройства у захисті російської мови на Донбасі люди не бачать…

Відомо, що Олег Тягнибок в рамках всеукраїнського туру навідає округ кожного мажоритарника від «Свободи», в тому числі й ваш. А Арсеній Яценюк до вас як до узгодженого кандидата від опозиції приїде?

Я не чув такого…

А, якби у вас була така можливість, ви б просили його приїхати до Єнакієва, щоб допомогти єдиному кандидатові від опозиції, свободівцю Славгородському?

Я не знайомий з ним особисто, але вважаю, що було б добре, якби він приїхав.

Якщо станеться так, що ви таки пройдете у Верховну Раду, яким буде ваш перший законопроект?

Звичайно, в парламенті ми будемо діяти фракцією. А список першочергових законопроектів, ухвалення яких домагатиметься «Свобода», вже не раз був озвучений нашим лідером.

Але якщо йдеться про мене особисто, то я наполягав би на ухваленні закону про люстрацію. Бо я не знаю, як там у Києві, на заході і в центрі України, але тут, на сході – скрізь совок, совок і совок. Викорінювати його треба жорстко. Скажімо так, щоб зробити схід України українським, тут треба викорінити совок. А без люстрації цей процес затягнеться на довгі роки. Мойсей водив свій народ по пустелі сорок років. Нам чекати сорок років немає сенсу.

А за скільки часу схід України стане українським, якщо тут провести люстрацію й викорінити совок?

Ви знаєте, у нас тут дуже цікавий менталітет. Якби у 2005 році, коли посадили Колесникова й Кушнарьова, коли Луценко ввів БТРи в «Люкс», в резиденцію Ахметова, якби там посадили ще з десяток хлопців, бо там в кого не ткни пальцем, і знайдеш, за що - якби на цьому не зупинились, не почали підписувати меморандуми і універсали, а довели до логічного кінця, то Ющенко був би на Донбасі найпопулярнішим Президентом. Тобто, відповідаючи на ваше питання, часу для цього треба мало. Донбас полюбляє силу.

В такому разі Донбас повинен до кінця часів любити Януковича, бо Янукович – це ж сила у чистому вигляді…

Та яка він сила? Всі ж вже все побачили… Якби він хоч щось робив для Донбасу, а не тільки для Межигір’я, то, може, і став би тут знову популярним. А так - ні…

А у Тягнибока є шанси стати найпопулярнішим Президентом на Донбасі, власне, з тих міркувань, що Донбас полюбляє силу?

Безумовно. Я в це вірю, і всім це говорю. І багато хто зі мною погоджується.

Фото зі сторінки Ігоря Славгородського у соціальній мережі Facebook

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: