Юрій Бублик: Губернатор Полтавщини отримає по шиї від Януковича

Юрій Бублик: Губернатор Полтавщини отримає по шиї від Януковича

Найсхіднішим регіоном, де взяв округ свободівець, стала Полтавщина. Cвоє перше інтерв’ю він дав «Главкому»

На цих парламентських виборах націоналістична «Свобода» здивувала не тільки результатом свого списку – біля 10,5%, а й своїми мажоритарниками. В Галичині вони взяли майже всі свої округи, перемогли у Рівненській, Волинській і Хмельницькій областях, а також у Києві. Найсхіднішим регіоном, де «Свобода» взяла округ, стала Полтавщина. В 145 окрузі в обласному центрі перемогу відсвяткував мало кому відомий сільський голова Ковалівки Полтавського району Юрій Бублик, який зумів обійти самовисуванця Володимира Макара. Що, до речі, мав підтримку всього обласного і міського керівництва.

Показово, що опозиція загалом зуміла взяти тільки три округи Полтавської області, крім «Свободи» тут перемогу святкували ще два ударівця. Також виграв олігарх Костянтин Жеваго, якому Батьківщина не висувала суперників, а також самовисуванець-бізнесмен Юрій Шаповалов, який переміг двох опозиціонерів й відомого регіонала Олега Надошу. Влада провела трьох гарантовано своїх людей – главу Держрезерву Олексія Лелюка, а також двох самовисуванців – Олега Кулініча та Володимира Пилипенка.

Юрію Васильовичу, ви сільський голова з Полтавського району, проти вас балотувався ставленик влади Володимир Макар, якого підтримував мер, губернатор і весь адмінресурс, а ви зуміли перемогти під прапором націоналістичної «Свободи». Як вдалося виграти – адмінресурс недопрацював, чи губернатор занадто м’якотілий?

Виграти вдалося тому, що до виборчих скриньок прийшла не Партія регіонів з губернатором і мером, а такі ж прості громадяни, як і я. Вони проголосували за свого, навіщо їм чужий?

Але ж ми бачимо, що відбувається по всій країні, як там адмінресурс долає розрив між кандидатами опозиції та влади в чотири тисячі голосів. Полтава з вашою перемогою видається аномалією…

Ми цю аномалію поширимо на терени всієї України.

Добре, в чому специфіка міста Полтава у порівнянні з областю, де перемогли в основному представники влади?

Мій виборчий округ дійсно специфічний. Це - третина міста Полтава, решта – чисто сільські райони. Я в селі народився, вмію з людьми спілкуватись. Проводив виборчу кампанію просто, не брехав, а тому люди відчули різницю.

Коли ви питаєте про адмінресурс, то в нас же було так само, як і по всій Україні – «нагинали» всіх бюджетників, змушували їх носити продукцію за Партію регіонів і тому подібні. Але знаю, що у багатьох це викликало спротив, вони на цих буклетах «Від стабільності до добробуту» наклеювали роздруковані вдома букви і виходило замість стабільності «дебільності» і той ще гірше. Таке було, люди виконували вказівки керівників, але трохи у викривленому вигляді.

Володимир Макар півроку засівав округ під егідою фонду «Наш дім -Полтава», йому показували величезні рейтинги. Чому не спрацювала «гречка», адже в інших округах засівання допомогло?

Два роки він засівав, але вони не чекали спротиву. Керівництво Полтави і області не чекали небезпеки від Бублика. Ще три місяці тому влада не сприймала мене як опонента. А за цей час ми мобілізували свою виборчу кампанію й свого виборця, донесли до всіх ідею, що в цій країні все залежить від кожного з нас. Як говорив В’ячеслав Чорновіл – «Україна починається з тебе». Полтавці в мене повірили, що щось можна змінити.

Відомо, що вас суд засудив до трьох років позбавлення волі, після того як в 2010 стали сільським головою. Проте за півроку до виборів з вас зняли судимість й допустили на вибори. Що це за чудеса правосуддя?

Коли вони відкривали кримінальну справу й виносили вирок, переслідували мету не пустити мене на вибори, щоб не плутався поміж ногами. Але крім того, що я сільський голова, я ще й політик. Завжди відстоював інтереси територіальної громади, тому вона повстала на мій захист й захистила свого сільського голову. Ми пікетували Полтавський районний суд, облдержадміністрацію і обласний апеляційний суд. Який 30 травня 2012 року скасував вирок суду першої інстанції як безглуздий.

Просто так би вони це рішення не ухвалили, ми проводили масштабні акції. Одного разу понад тисяча людей пройшла маршем містом. Таких зібрань і ходи не було з 2004 року.

Інший округ Полтави також виграв опозиціонер – ударівець Сергій Каплін. Він також обійшов представника влади Олександра Залужного з того ж фонду «Наш дім - Полтава». Але у вас на окрузі людина з «Удару» ледь не допомогла владі вас перемогти, відтягши на себе голоси. Які вас стосунки з цією політичною силою?

На жаль, не було досягнуто порозуміння на рівні Києва між Тягнибоком і Кличком про зняття непрохідних кандидатів. Я вів перемовини напряму з опонентом від Кличка, але також нічого не вийшло. Але мені вдалося на фініші кампанії мобілізувати виборця «Удару» на свій бік. Люди повірили, що голосуючи не за мене, вони допоможуть владі.

Щодо пана Капліна я утримаюсь від коментарів. Сподіваюсь, що в парламенті ми зробимо всі умови, щоб «Удар» працював разом з нами. «Удар» – наш стратегічний партнер, без якого ми Януковича не здолаємо.

Є багато випадків, коли в різних областях навіть після підрахунку 100% протоколів несподівано оголошують представника влади. В Полтаві цього не має, чому влада не пішла на крайні заходи?

Мабуть тому, що бояться. Тут може піднятися велика кількість людей, наша громада, ми вміємо її піднімати. Коли були на мене наїзди й малювання кримінальних справ, я чітко дав зрозуміти, що піднімемо 5 тисяч населення села й перевернемо облдержадміністрацію. Я її тоді обізвав курятником й пообіцяв витрусити з неї усіх. Допомогло. Тому радикальних кроків на нашу адресу не приймають.

Можуть бути санкції з Києва губернатору Удовиченку за здачу Полтави опозиції?

Гадаю, губернатор Удовиченко отримає по шиї від Януковича, так само як і мер Мамай. Я в цьому впевнений.

По одному з округів області виграв самовисуванець Шаповалов, що обійшов реального кандидата влади від Партії регіонів Надошу. Чого від Шаповалова чекати – пристане до ПР в парламенті?

Не знайомий з цією людиною, не володію такою інформацією.

Наскільки в Полтаві поширені націоналістичні настрої?

Я у своїй виборчій кампанії більше акцентував не на національних питаннях. Хоча казав, що в Україні є 80% українців, тому в такій же пропорції вони мають бути представлені в органах місцевого самоврядування та Верховній Раді, а не навпаки. Говорив, що потрібно повернути графу «національність» в паспорт й свідоцтво про народження. Поряд з цим спростовував міф про українського націоналіста, що це страшна істота з рогами й копитами. Наголошував, що на теренах моєї ковалівської громади проживає велика громада вірмен, корейців та ромів. При цьому вони всі як один голосують за «Свободу» й Бублика.

Багато хто закидає «Свободі» антисемітизм. Ви поділяєте нелюбов до євреїв?

Та брехня це все. Яка може в мене бути нелюбов до євреїв? Я приходжу до кума в гості, він мене просить присісти, наливає чарку, вечеряємо. Я живу за законами тієї родини, куди прийшов у гості. Якщо українець в українській державі буде господарем, то тут буде комфортно всім – росіянам, євреям, вірменам – всім. Проте за законами України й української нації.

Ще одна скандальна тема виникла після голосування в парламенті за заборону пропаганди гомосексуалізму. Його багато експертів назвали дискримінаційним, також була жорстка реакція з боку європейського співтовариства. Ви проголосуєте за цей закон в другому читанні?

Плював я на реакцію Заходу. В Україні мають бути українські традиції, традиційна українська родина, до якої не входить гомосексуалізм й інші не традиційні для України речі. Тому ми будемо дані речі забороняти, у всякому разі, щоб це не афішувалося й не пропагувалося. Щоб не проводили гей-парадів й всього іншого. Якщо людина цим хвора, будь ласка, зі своїми проблемами хай не йде на люди, якщо потрібна медична допомога – треба допомагати. Той законопроект я не читав, а тому не можу сказати, чи його підтримаю.

В парламент буде значна фракція «Свободи», до 40 депутатів. Експерти прогнозують появу тушок у всіх опозиційних фракціях. Що буде робити «Свобода», якщо в ній хтось стане тушкою?

Серед свободівців тушок немає і бути не може. Це виключено, тому що у «Свободі» тушок знищують – морально, політично, врешті решт, можуть натовкти пику за зраду. Навіть не за зраду побратимів, а виборців, які віддали свої голоси за нашу політичну силу.

Більше того, розкажу вам таку жартівливу історію. Коли я в 2010 році формував списки до районної ради «Свободи», то до нас пристав один фермер й висловив готовність балотуватись. Я йому пояснив, що в «Свободі» не може бути зрадників. Якщо ви зайшли до нас, то стоїте на позиціях «Свободи» до останнього дня каденції ради. Він запитав, чому зрада не проходить? Я відповів, бо їх знищують. Ну й пожартував, що у нас працює служба безпеки, яка контролює процес. А там вже як організують – чи ДТП, чи серцевий напад. Він повірив й пропав, з того часу я його не бачив. Люди знають таку нашу позицію.

Розкажіть, за які кошти ви проводили свою виборчу кампанію, яким бізнесом займаєтесь?

Я 15 років був підприємцем. В 2010 році я зайняв посаду сільського голови й передав підприємство своєму брату. Він його очолив й працює керівником, це наш родинний бізнес.

Наша компанія займається автоперевезенням, виготовленням будівельних матеріалів й орендними відносинами. Невеличке підприємство, називається Товариство з додатковою відповідальністю «Полтавський райагрохім». Ним керує Бублик Олександр Васильович.

Фото: «facebook», «poltava.pl.ua», «kolo.pl.ua»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: