Сергій Пачесюк: В Черкасах Партію регіонів очолили нечесні на руку хлопці

Сергій Пачесюк: В Черкасах Партію регіонів очолили нечесні на руку хлопці

Опальний черкаський регіонал розповів про конфлікт в парті.

Призначення губернатором Черкащини донеччанина Сергія Тулуба в області сприйняли за образу. Але іншого виходу в Януковича не було – місцеві керівники погрузли в скандалах, а на виборах штаб прокрався на мільйони гривень.

Конфлікт в Черкасах розгорівся на початку 2009 року. Тоді з партії «пішли» голову облорганізації Сергія Пачесюка, а на його місце поставили близького до Нестора Шуфрича ректора Академії пожежної безпеки Віталія Бута. Новий очільниик критикував відставленого голову, а той на всю область розтрубив про дружбу Бута з помаранчевим губернатором Черевком і зв\'язках з кримінальним світом.

Напередодні виборів черкаські регіонали влаштували проти Бута невдалий заколот, а вже після другого туру звинуватили обласний штаб в розкраданні трьох мільйонів зарплатних гривень. Про черкаську партійну гризню справно доповідали на Банкову, а тому місцевих шукачів посади губернатора залишили з нічим. Більше того, Сергій Тулуб навіть на посади своїх заступників нікого з чекращан не призначає.

Проте і Тулуб може не затриматися в Черкасах надовго, його вже сватають на міністра вугільної промисловості. З іншого боку, ображені рік тому регіонали сподіваються, що він залишиться й очолить черкаську Партії регіонів.

Колишній головний регіонал області Сергій Пачесюк до 2007 року вже був народним депутатом від ПР. Невдовзі він може повернутися у велику політику – до крісла під куполом йому лишилося подолати 7 сходинок у списку. В очікуванні виклику до Києва він розповів «Главкому» про скандали в черкаській ПР, причини «прольоту» над губернаторським кріслом керівництва парторганізації й партійне майбутнє Сергія Тулуба на Черкащині.

Сергію Никоновичу, чи реально, що ви таки просунетеся по списку і станете нардепом?

Перспектива таки є. Якщо підійде черга, то буду працювати.

Рік тому вас зі скандалом звільнили з посади глави Черкаської організації Партії регіонів і ледь не вигнали з партії? Тоді ви багато чого цікавого наговорили про нового голову Віталія Бута. І що він у тісних стосунках з помаранчевим губернатором Черевком, а з ним у партію прийшли грошові мішки з сумнівним минулим. В Черкасах їх навіть називають «Адідас» і «Мєля»…

Це все говорив мій заступник, але я з ним погоджувався. Віталій Бут несподівано зайшов в Черкаську область. Його мало хто знав, тому і реакція була відповідна. В нас був скандал, я не погоджувався з тим, що в Черкасах партію очолили нечесні на руку хлопці. Вони дуже непорядно поводили себе.

Ваша думка про нього і його команду не змінилася?

Зараз у нас новий губернатор. Зрозуміло, що буде нова партконференція, будемо обирати нового керівника обласної Партії регіонів. Бут пішов працювати першим заступником міністра з надзвичайних ситуацій і керувати організацією не буде.

Ви залишилися членом партії? Може вас знову виберуть?

Я заяву про вихід не писав. В первинній парторганізації залишився. Але два рази в одну й ту саму річку не входять.

Чому ні Віталія Бута, ні його заступників, не призначили губернатором? Вони ж претендували на цю посаду, навіть їздили до Києва на «оглядини» …

По-перше, керівник нашого виборчого штабу Петро Душейко, якого сватали на посаду, у списках Литвина. Там у нього був конфлікт, тому він зумів влаштуватися в Партії регіонів. Надіявся стати губернатором після виборів. Але не склалося. Всьому є межа… Та й вік теж бере своє – Петро Душейко вже далеко за 65.

Чому ж не зрослося з Віталієм Бутом?

Він займав посаду ректора Академії пожежної безпеки, а в минулому уряді Віктора Януковича працював замом міністра МНС Нестора Шуфрича. То його стихія, він має відповідну освіту. Напевно, це йому стало ближче до душі.

У нього були немалі «шороховатості» з місцевими регіоналами. Багато голів районних відділень партії так і не знайшли з ним спільної мови. Напевне, всі ці конфлікти та імідж керівництва обласного ПР призвели до того, що губернатором він не став.

До речі, перед самими виборами у нас тут збиралася ініціативна група впливових партійців, які хотіли зняти Бута з посади голови облорганізації ПР й відсторонити від штабу. Тоді конфлікт «розрулили». Але враження про Бута у людей склалося, тому в апараті партії правильно вчинили, що призначили в міністерство.

Ходять чутки, що Бут навіть за певну винагороду обіцяв посади заступників губернатора. Можете це підтвердити?

В мене такої інформації немає. Але якщо він комусь говорив, що при призначенні його губернатором він когось поставить на посаду – це нормальне явище, по-іншому й бути не могло. Кожен формує команду під себе.

Говорять, що він навіть з області тікав від тих, кому всього наобіцяв…

Тікати – не тікав. Збирав людей і партактив, говорив з ними.

В Черкаську область призначили далекого від проблем Черкащини спеціаліста по вугіллю Сергія Тулуба. Як в області сприйняли це призначення?

По-перше, Сергій Тулуб на Черкащині не новачок. Він, так би мовити, черкащанин. Його батько і мати з Черкащини, а тому і він родом звідси. В мене немає точних адрес, але на представленні губернатором він сам сказав, що батько чи мати з Золотоніського району, і там проживає його дядько. А батьки виїхали з Черкащини, коли вирішили допомагати підйому Донбасу.

З іншого боку, треба, аби на Черкащині пішли реформи, які декларував Віктор Янукович. Для цього в області мали поставити авторитетну людину. Серед черкащан, серед членів Партії регіонів, такої людини не було. Принаймні, керівництво партії їх не побачило. Такою людиною на їх погляд виявився досвідчений Сергій Тулуб. На мою думку, вибір Президента був правильний.

Перед ухваленням рішення Президенту доносили інформацію про керівників місцевої ПР і їх репутацію?

Ну так він відповідно до цього і вчинив!

Як оцінюєте його перші кроки на посаді, щось вже встиг зробити?

Особливо не вивчав його дії, але він дуже енергійно взявся за роботу, підняв багато проблем. Я вірю, що йому все вдасться і Черкащина це відчує. Я особисто знаю Віктора Януковича, а тому впевнений, що він не дасть спуску нікому – чи це буде Тулуб, чи Іванов або Петров. При ньому на Черкащині ніхто розслаблятися не буде. А така людина, як Тулуб, зуміє навести порядок. Його для цього і прислали.

Які стосунки з Сергієм Тулубом у черкаських регіоналів? Зараз на посади в області призначають «донецьких», зокрема голову КРУ, а місцеві ображаються…

Кожен керівник підбирає людей, яким довіряє. Знаю, що він проводив співбесіди з керівниками партії, з керівниками партійних районних організацій. Декого він подав на посаду, хтось не пройшов. Чув, що в когось освіти не вистачало, у когось ділових якостей було замало. Не всім до снаги обійняти серйозні посади. Деким з керівників партії в області ставиться питання - чому Тулуб не хоче нікого з них призначати заступниками губернатора. Але я вже достатньо розповів про їх авторитет. Саме тому губернатор в них сумнівається. Тим більше, що вони на виборах не дали Партії регіонів достатнього результату.

Є інформація, що місцеві регіонали ображені на Тулуба через історію з невиплаченими грошима на виборах. Обласний виборчий штаб ніби прокрався на 3 мільйони зарплатних гривень, а Тулуб відмовився «розрулювати» цю ситуацію. Це правда?

Я чув цю історію. Я б на його місці так само вчинив. Він не створював цю проблему, не йому її вирішувати. Ті, хто ці гроші десь подів і повинні відповідати. Місцеві партійці, тобто люди в районах, на нього вони не ображені. А от керівництво обласної партії, пан Душейко – якраз створили ситуацію. Наскільки я знаю, саме до нього були питання по фінансам. І якщо вони хотіли все скинути на Тулуба, то це не правильно.

В Києві заговорили про те, що Сергія Тулуба можуть повернути в міністерство вугільної промисловості. В Черкасах цьому зраділи?

В Україні немає нічого постійного. Я хочу вірити, що Тулуба таки залишать в Черкасах.

Ви говорили, що незабаром обласна партконференція обере нового голову. Якщо Сергій Тулуб має наводити в області порядок, то може саме він очолить партію в Черкаській області?

Ну, а чому ні? Якщо буде його згода, то Тулуб може очолити черкаську парторганізацію. Я з ним на цю тему не говорив, але так може бути. Це логічно, - якщо він прийшов сюди працювати, то може стати головою обласної організації Партії регіонів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: