Андрій Клименко Журналіст, економіст і громадський діяч

Зернова угода. Росія почала новий етап війни

Станом на зараз, Росія відновила участь у зерновій угоді
фото з відкритих джерел

Перешкоджання РФ «зерновому коридору» – це зовсім не про зерно

Хочу акцентувати вашу увагу на фундаментальних деталях «зернової проблеми», які дещо потонули на загальному фоні важливих, але все ж таки другорядних питань.

  1. Ми одразу розуміли, що перешкоджання РФ «зерновому коридору» – це зовсім не про зерно... Мав бути ширший контекст або ширша рамка. Це «золоте правило» аналітики та прогнозування.
  2. В нас був чималий досвід – з травня 2018 року, з дати відкриття Кримського мосту і початку тривалих утримань суден, шо йшли Керченською протокою до/з українських портів Азовського моря, ми моніторили цей процес 24/7 по кожному судну. І впевнились, що показники подібних процесів, тобто динаміка по днях/місяцях – один з індикаторів змін в загальній поведінці ворога.
  3. Ми завдалися питанням: «А коли точно це розпочалося? – місяць, день?»... І проаналізували весь вересень. Кожне судно. Руками та очима. І ми цей день знайшли абсолютно точно – 18-19 вересня 2022 року – коли однозначно розпочалося кардинальне, в 5 разів одразу, збільшення тривалості очікування інспекції суднами із зерном.
  4. Ми розуміли, що в тоталітарних державах таке може бути тільки «по команді» зверху. З самого верху. Тобто 17-18.09.2022 була команда «гальмуй процес...» з Кремля. Чому звідти – бо тут є інтерес президента Туреччини особисто, і замахнутись на нього могла лише відповідна за рівнем особа.
  5. Ми перегорнули хроніку у пошуках відповіді на питання: «А що ж було безпосередньо перед та після 18-19.09.2022 року? – а 14-16.09.2022 був великий самміт ШОС в Самарканді, де президенту РФ довелося витерпіти критику за війну з боку перших осіб Китаю та Індії та навіть деяке приниження в процедурних питаннях з боку лідерів азійських членів СНД. А ще він пообіцяв президенту Китаю, що він постарається скоріше завершити війну в Україні.

А безпосередньо після 18-19.09.2022 було 20-21.09.2022, коли всі чекали звернення президента РФ всю ніч і дочекалися його вранці 21.09. Він оголосив мобілізацію вперше в історії сучасної РФ. А надалі за пару тижні вперше призначив командуючого об'єднаним угрупованням військ в Україні.

Цікавий контекст?

Висновки та прогнози

  • Блокування «зернового коридору» – складова путінського плану нового етапу війни на виснаження України. Розглядати цю тему окремо від війни не має жодного сенсу.
  • Ми не бачимо жодної причини для президента РФ змінити це розпорядження, оскільки говорити про те, що він змінив свої наміри щодо України – передчасно.
  • Звичайно він може використати цю тему, щоб затягнути час для поповнення та злагодження своїх військ, а для цього буде прагнути «зернового перемир'я» – бажано місяців на 2-3. (Звісно, на такі пропозиції Україна не піде).
  • Вони до цього готувалися – аналітично – мали час. Вони розрахували, що (цитую):

«...Блокування постачання зерна до ЄС на першому (до 19 листопада) та наступних можливих етапах вивезення українського врожаю ще відчутніше розкрутить інфляцію в Європі та особливо у Британії.

Хліб із бензином генерують інфляцію. Обмеження надходження українського зерна на ринок не менш ніж на 15% додасть кумулятивним ефектом до зростання цін 5-7%, що у поєднанні з стрибком тарифів на тепло виведе загальну інфляцію у листопаді-грудні на рівень 13-15% (вересень – 10,1%).

Екстраполяція цих оцінок на країни ЄС дає прискорення зростання цінового індексу в діапазоні 11-18%. Як наслідок, соціальна напруженість у ЄС як результат сукупного зростання споживчих цін та базової інфляції виходить на рівень «зона значних ускладнень (33-67%) ближче до верхньої межі, за якою слідує кризова зона з масовою соціальною непокорою, ослабленням та руйнуванням державних інститутів.

Енергія соціальних протестів неминуче буде каналізована у вигляді тиску на владні структури з вимогою переглянути політику щодо СВО та Росії загалом...»

  • Єдиним (ще раз – єдиним) фактором, що може відтермінувати зрив українського морського експорту зерна в найближчі дні-тижні може бути лише побоювання РФ кардинально зіпсувати відносини з президентом Туреччини, для якого це успішний глобальний (!) лідерський проект.
  • Тобто – пинципове рішення в РФ прийняли, все питання – в часі, коли вони почнуть фізично, силовими методами цьому заважати безпосередньо в морі.
  • Змінити цю «переговорну позицію» РФ можуть тільки ЗСУ з допомогою достатньої кількості сучасної зброї... Нам здається, що прогнозувати подальший розвиток подій треба саме в такому широкому контексті.

Отже ще раз: перешкоджання РФ «зерновому коридору» – це зовсім не про зерно, це про новий етап війни.

Читайте також: Зернова угода з дияволом
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: