Богдан Яременко Народний депутат України

Чому для Путіна настільки важливі «вибори» на окупованому Донбасі

Спроба Росії провести вибори на окупованих територіях Донецької та Луганської областей була очевидною і легко прогнозовано

З одного боку попередні «вибори» відбулись чотири роки тому, і «виборчий цикл» вимагає проводити їх знову. З іншого – Росія провела і продовжує повну зачистку так званих лідерів «ЛНР» та «ДНР». Якщо «легітимність» попередніх, знищених або в силовий спосіб відсторонених, лідерів випливала з їх участі у війні проти України, то після відсторонення бойовиків 2014 року «скликання» постає питання – звідки беруть свої повноваження нинішні керівники окупованих територій? Вибори повинні дати для Росії і росіян відповіді на ці питання.

Проведення якого-небудь «плебісциту» важливе для Росії і з точки зору подальшої імітації життєспроможності та інституалізації утворених нею «ЛНР» та «ДНР». Це в свою чергу буде використано як додатковий аргумент на міжнародній арені, де Росія намагається відстоювати позицію про відсутність у неї контролю на окупованими територіями на сході України. Це також важливо для Росії з огляду на її наполягання, що будь-які сценарії врегулювання необхідно узгоджувати з «ЛНР» та «ДНР».

Позиція Росії природно є неприйнятною для України і переважної більшості демократичних правових держав світу. Вибори на окупованих територіях, що проводяться поза рамками узгоджених між учасниками конфлікту та міжнародними посередниками процесів миротворчості, не мають шансів бути визнаними. Так само, не може бути визнана легітимність будь-яких обраних в результаті подібних «виборів» осіб чи створених інституцій.

Це щоправда не означає, що якісь, призначені після цих «виборів» особи не будуть допущені до міжнародних переговорів (скажімо, на заміну «вибулих» підписантів Мінських домовленостей Захарченка та Плотніцького). Але відбудеться це з огляду на право Росії, як учасниці конфлікту, призначати своїх представників на переговори, а також за «правом сили» Росії.

Україна, як і низка її впливових міжнародних партнерів, вже заявила про невизнання цих виборів.

Окрім цього Україна має запровадити санкції та розпочати кримінальне переслідування проти усіх громадян України, причетних до організації цих «виборів», переможців цих виборів, проти громадян Росії та іноземних держав, які беруть участь у підготовці та проведенні цих підривних заходів. 

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: