Дмитро Тимчук Народний депутат України (Народний фронт)

Путін може прибрати ватажків «ДНР-ЛНР»

Ватажки «ДНР-ЛНР»
Фото: EPA/UPG

Кремль готовий змінити тактику, щоб Україна виконала політичну частину Мінських угод

Перш за все, ми спираємося не на достовірну інформацію, а на чутки, які фігурують в різних колах ДНР і ЛНР. Але вони підтверджуються багатьма джерелами - чутками, що широко циркулюють - тому ми вважали за доцільне оформити їх у вигляді повідомлення. Плюс, відомо про те, що напередодні проходила нарада з представниками адміністрації президента РФ, до якого не були допущені деякі з нинішніх гравців першого ешелону ДНР, наприклад, пан Пушилін, що викликає певні питання. Але, за нашою інформацією немає чіткої конкретики – не названі імена і терміни. Орієнтовно називається жовтень, але імена, на кого мінятимуть – не називалися.

Дані чутки – не першої категорії. Протягом останніх півтора року говорилося про те, що гряде якась зміна «керівництва» ЛНР/ДНР, а цього не відбувалося.

Але події останніх тижнів можна пов'язати з тими процесами, що відбувалися в так званих ДНР/ЛНР протягом останнього року. Перш за все, це ліквідація фактично всіх «видатних», так би мовити, бойовиків, більш-менш відомих з весни 2014 року, які брали найактивнішу участь у так званій «русской весне». І після ліквідації того ж Мотороли було питання, чи буде ліквідовано Захарченка. Я тоді казав, що Захарченко є занадто серйозною розмінною фігурою для того, щоб російські спецслужби його просто так ліквідували.

Що мається на увазі – він може бути предметом торгу. Якщо Москва наполягатиме на своєму сценарії реінтеграції Донбасу в Україну - ми розуміємо, що РФ збирається повісити відновлення інфраструктури Донбасу, вирішення соціальних проблем на плечі Києва, залишивши цю територію під своїм управлінням - то в момент такого торгу заміна Захарченка якраз і може бути складовою таких переговорів. Тобто, прибрати Захарченка і замінити його якоюсь менш дратівливою для Києва фігурою.

Зараз ми бачимо рухи Москви навколо можливої миротворчої місії на Донбасі. Ми бачимо, що сценарій, який пропонує Путін, не дозволяє говорити про вирішення конфлікту за допомогою такої місії. Тобто, по суті, Путін бачить миротворців як охорону спостерігачів ОБСЄ - і не більше того. Це може якось підвищити наглядову функцію ОБСЄ, але навряд чи може стати ключем до мирного врегулювання конфлікту.

Проте Москва на цьому тлі може говорити, що йде назустріч побажанням Києва, що вона за миротворчу місію. Відповідно, можемо говорити про те, що якщо бойовики під контролем ОБСЄ припиняють обстріли - а зараз ми бачимо, що в результаті «шкільного перемир'я» інтенсивність бойових дій різко зменшилася, - то, якщо будуть виконані перші пункти Мінських угод, на тлі цієї так званої миротворчої місії можна говорити про те, що Київ повинен виконувати свою частину - політичні зобов'язання. А це проведення місцевих виборів, легалізація так званих народних міліцій і так далі, і тому подібне.

У цій ситуації предметом торгу, щоб схилити Київ до виконання політичної частини Мінських угод, Москва може бачити зміну фігур в особі Захарченка та Плотницького та їх найближчого оточення, що дратують Київ

На кого можуть поміняти – мені важко сказати. Ми пам'ятаємо, називали фігури, починаючи від Азарова та інших представників оточення Януковича. Але я думаю, це дуже кардинальний і екстремальний сценарій, оскільки такі фігури будуть дратувати Київ не менше. Я не виключаю, що це можуть бути абсолютно несподівані фігури, запропоновані Кремлем, аж до представників якихось нинішнього опозиційного блоку. І на цій підставі Москва може потім стверджувати, що Донбас фактично реінтегровано в Україну. Але де-факто він буде залишатися під контролем Москви.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: