Високі рейтинги Кличка – це лише аванс, який можна втратити

Дві найбільші опозиційні сили сьогодні намагаються знайти компроміс.

Дві найбільші опозиційні сили сьогодні намагаються знайти компроміс. І зараз це вже не декларативні заяви, як це було перед виборчою кампанією або під час виборчої кампанії. Є дві мети. Перша - встановлення ще до виборів партнерських стосунків між собою. Обидві політичні сили матимуть перспективу в майбутньому парламенті тільки співпрацюючи. Коаліція між ними – це збереження перспективи для опозиції. Друга - за рахунок цих домовленостей, вони збільшать потенційну кількість депутатських мандатів від обох політичних сил і від опозиції в цілому по мажоритарних округах. Звичайно, є проблеми, але є й спільні інтереси. Треба виходити з них в першу чергу.

В останні дні посилився потік інформації, на те, щоб зірвати домовленості. Є ще й треті сили, молода команда Черновецького, кандидати якого є головними конкурентами для обох опозиційних сил по Києву.

Наприклад, по округу на Оболоні, де балотується опозиціонер Олександр Бригинець, спостерігається дивна ситуація. Я досі в своєму будинку не отримав жодної агітаційної продукції від нього. Агітація за Бригинця майже не помітна. Не знаю, з чим це пов’язано, можливо, не вистачає ресурсів, можливо, впевнені, що його й так знають, хоча це не зовсім відповідає дійсності. А от кандидат від «Удару» веде дуже активну агітацію.

Наскільки я знаю, по даних різних опитувань, в Києві і в багатьох округах, в центрі і навіть на заході України, дуже сильно спрацьовує бренд «Удару». Він додає достатньо багато відсотків кандидатам, які навіть невідомі. Спрацьовують не стільки відомі прізвища, як ставлення до партії. Я думаю, що з боку «Удару» дуже правильно, що вони пішли на цей компроміс з узгодження кандидатів не на початку компанії, а зараз, коли вже є рейтинги. А рейтинги їх кандидатів достатньо високі. Я думаю, спрацював той чинник, що вони вивісили рекламні щити з зображеннями своїх кандидатів, які були не дуже відомі разом з Кличком. Люди на це реагують, популярність Кличка працює на кандидатів від «Удару».

Лише діяльність «Удару» після виборів дасть відповідь на питання, чи виправдають вони довіру виборців. Також треба враховувати те, що вже зараз Віталій за рейтингом стає головною альтернативою, головним конкурентом Януковичу на майбутніх президентських виборах. Він виходить на друге місце в президентських перегонах, Кличко зараз є єдиним політиком в Україні, який має позитивний баланс довіри. У нас два роки не було таких політиків. Зараз з’явився перший. Це дуже гарний шанс для Віталія, зокрема з перспективи другого туру президентських виборів і, мені здається, що в Партії регіонів вже відчули небезпеку такого піднесення Кличка. Критика від влади останнім часом звертається не на опозицію, а на Кличка і «Удар». В рекламі Партії регіонів головним об’єктом критики фігурує Кличко. Нервова заява Азарова про Кличка свідчить про те, що для них, головним викликом стає саме Кличко і «Удар». Але треба розуміти, що сьогоднішня популярність Кличка і його партії – це аванс. Саме президентські перспективи ставлять Кличка в опозицію до влади. Якщо він піде на компроміс із владою, він знищить свої президентські перспективи. Команда Кличка налаштовується на 2015 рік. Думаю, що це правильне рішення, але треба враховувати, що шанси перемогти у опозиційного кандидата можуть бути лише тоді, коли опозиція між собою домовиться перед виборами. Факт нинішньої домовленості дуже важливий не тільки з точки зору прийдешніх парламентських виборів, але й з логіки спільної діяльності в Верховній Раді і з точки зору президентських виборів.

Ризики є. Можуть бути тушки в обох політичних силах, влада буде активно працювати в цьому напрямі. По мажоритарниках сказати важче тому, що там дійсно багато невідомих людей і лише їх діяльність в Верховній Раді буде іспитом тому, на скільки вони віддані партіям і опозиційній справі.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: