Війна Іраку проти Кувейту. Чого може навчитися Україна

Вторгнення іракської армії до Кувейту 1991 року
фото: AFP

Ірак є однією з країн засновниць ООН. Не допомогло

Дивлюся зараз останні новини і трансполюю їх на історичні події минулого. Є багато схожого та відмінного, а подекуди виникає мікс історичних паралелей. А головне, що і тактики та стратегії людства особливо не міняються.

Росія дійсно схожа на Гітлерівську Німеччину 39 року. Репресії, паради та салюти, пропаганда, мілітарна істерія, ідеї реваншизму.

З іншого боку, війна в Україні схожа на безліч інших російських воєнних кампаній з деякими відмінностями, головною з яких є підтримка України усім світом, чого не було в Ічкерії, Грузії, Молдові.

А на сьогодні, після заяв Байдена, Макрона та Шольца в ООН, мені згадалась ще одна паралель.

Ірак та Кувейт.

Мені довелося навчатися на американському комплексі імітаційного моделювання JCATS, на якому відпрацьовувалась операція Буря в Пустелі. Це був надцікавий досвід.

Так повернусь до Іраку та Кувейту.

13 січня 1991 року Генеральний секретар ООН Перес де Куельяр прибув до Багдада і спробував врегулювати відносини між країнами та запобігти початку великої війни, але домовитися з Хусейном не вдалося. Усі спроби світової спільноти, спрямовані на врегулювання кризи, викликаної окупацією Іраком Кувейту, завершилися безрезультатно.

17 січня 1991 року відповідно до рішення Ради Безпеки ООН (резолюція № 678) багатонаціональні сили антиіракської коаліції почали воєнні дії під кодовою назвою «Буря в пустелі».

Ірак є однією з країн засновниць ООН. Не допомогло.

Правда у Хусена не було ядерної зброї. Але і Коаліція не застовувала ядерну зброю, яка в неї була.

Кувейт сильно постраждав.

Я зацікавився долею Кувейта після війни.

Ввів «Кувейт рівень життя»:

«Сьогодні Кувейт – незалежна держава з високим рівнем життя. Валюта цієї країни належить до однієї з найбільш дорогих у світі – один кувейтський динар еквівалентний приблизно 3 американським доларам. Утім, так було не завжди. Всього лише тридцять років тому Кувейт був окупований Іраком.

Привілеї корінних кувейтців:

Корінні жителі Кувейту мають неймовірні привілеї. Якщо людина прагне здобути освіту та проявляє хист, то держава повністю оплатить навчання у будь-якому навчальному закладі світу. Окрім цього, студент отримає кошти на переїзд та проживання, а також йому виплачуватимуть стипендію».

Ще одна можлива паралель. Головне вибороти Незалежність.

Тобто такі подібні, а не схожі, історії вже були багато разів в історії людства. Отже, ми можемо їх повторити у своєму унікальному варіанті. Маємо додати усіх зусиль, аби це зробити.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: