Геннадій Москаль Ексголова Закараптської ОДА

Може, Мельник в Гондурасі? або Як відбілюють главу МВС

Так звані «джерела» з МВС, повідомленнями яких про Мельника сьогодні рясніє весь Інтернет

Так звані «джерела» з МВС, повідомленнями яких про Мельника сьогодні рясніє весь Інтернет – не більше ніж провокатори, які прикривають бездіяльність міліції і відбілюють недолугу заяву Захарченка про встановлення місцезнаходження Мельника.

Судіть самі: «джерела» кажуть, що Мельник знаходиться в європейській країні, з якою в України не підписаний договір про екстрадицію. Ну і що, що немає договору про екстрадицію? Якщо він перебуває в одній з європейських країн, то ця країна є членом Ради Європи. А в усіх країнах—членах Ради Європи діє Європейська конвенція про видачу правопорушників (підписана в 1957 році в Парижі). Україна її ратифікувала в 1998 році.

Стаття 2 Конвенції говорить, що видача здійснюється у зв’язку з правопорушеннями, які караються законами запитуючої сторони та запитуваної сторони позбавленням волі, або згідно постанови про утримання під вартою не менше 1 року чи більш суворим покаранням. Мельник під ці критерії підходить – хай скажуть, в якій країні він знаходиться, і я скажу, яким шляхом вирішити питання екстрадиції. Але всі мої джерела в МВС говорять, що там поняття не мають де він.

Друге. «Джерела» плачуть, що, мовляв, Мельник легально втік закордон, бо в нього, виявляється, було два закордонні паспорти, а Печерський суд забрав тільки один. Ну це вже взагалі сміх! Повідомляю «джерелам»: кожен громадянин має право на два паспорти, а в МВС є автоматизована база всіх виданих закордонних паспортів! То чому вилучили тільки один паспорт, якщо достовірно знали скільки він їх має? Тим більше, він їх міг мати взагалі купу, враховуючи статус. Не смішіть курей, клоуни!

Третє. Яке взагалі відношення має МВС до екстрадиції? Цим займається спеціальний підрозділ Генпрокуратури. То хай ГПУ прокоментує, чи зверталося до них МВС про екстрадицію Мельника з країни перебування? Чому мовчить МЗС? Чи викликався до них посол країни, в якій за інформацією МВС, переховується ректор-утікач? Чи повідомили послу, що на території його країни переховується злочинець, якого шукає вся українська міліція разом із відомчими собаками?

Крім екстрадиції, є й інші способи повернення біглого Мельника додому. Наприклад, країна може його просто депортувати, адже на яких підставах він там знаходиться? Якщо не хоче депортувати, то місцева міграційна служба може видворити в країну, з якою є договір, на підставі червоної картки Інтерполу.

Інтерпол – це взагалі окрема тема. Жодна європейська країна не може собі дозволити легальне проживання на своїй території громадянина, що розшукується Інтерполом. Для легального проживання людини, розшукуваної Інтерполом, можуть бути тільки наступні підстави: він може бути громадянином цієї країни (у випадку з Мельником, той мав можливість отримати подвійне громадянство), він може мати посвідку на тимчасове або постійне проживання (наявність нерухомості, бьізнесу, вкладів у банках), він подав заяву про надання статусу біженця (до розгляду заяви не може бути депортований). Питання естрадиції вирішується в судовій площині.

Але все одно – якщо на людину виставлена червона картка, то країна, в якій нібито перебуває Мельник, просто зобов’язана повідомити про це Інтерпол та надати інформацію, на якій підставі розшукуваний там знаходиться. Сьогодні, прочитавши чергові зливи інформації з «джерел» МВС, ще раз зателефонував до знайомих у штаб-квартиру Інтерполу в Ліоні. В неофіційній бесіді мені повідомили, що з жодної країни—члена Інтерполу інформації про перебування в них Мельника не надходило.

То може Мельник не в європейській країні, а в Гондурасі? Хоча ця країна теж є членом Інтерполу…

Тож хай «джерела» МВС не мутять воду і припинять відбілювати свого міністра, який недолугими заявами про встановлення місця перебування Мельника фактично дав йому втікти. І хай, нарешті, разом з міністром, розшуком, слідством, радниками, помічниками і всією іншою челяддю МВС підуть на «Битву екстрасенсів» покаються і попросять вказати їм де цей Мельник. Думаю, толку від цього буде більше.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: