Геннадій Москаль Ексголова Закараптської ОДА

Чому закордонний паспорт в нас в 3-5 разів дорожче, ніж в Європі?

З подивом сьогодні прочитав, що Кабмін встановив ціну закордонного паспорту з біометричними даними в 350 гривень

З подивом сьогодні прочитав, що Кабмін встановив ціну закордонного паспорту з біометричними даними в 350 гривень (раніше у поліграфкомбінаті «Україна» собівартість виготовлення закордонних паспортів становила 11,94 гривень).

Повідомляю: крім цих грошей, українцям доведеться доплачувати - 170 грн державного мита та ще 85 гривень 15 коп. (сплата послуг при оформленні і видачі біометричних паспортів).

Таким чином, вартість закордонного паспорту з біометричними даними для громадян України (не термінове виготовлення) буде коштувати 605,15, а при терміновому виготовленні паспорту – вдвічі більше - 1210 грн.

Якщо перерахувати ціни в доларах та євро, вартість біометричного паспорту буде становити 75,64 дол. США (терміновий - 151,25), та, відповідно, 57,8 євро (терміновий – 114,15).

Раніше я вже офіційно звертався до Міністерства закордонних справ з проханням надати інформацію щодо ціни аналогічного документу для громадян країн Євросоюзу та інших держав.

Наведу кілька прикладів. В Іспанії вартість закордонного паспорту з біометричними даними для жителів країни коштує 25,5 євро; в Болгарії - 29 дол.США; в Словаччині - 40 євро; в Чехії - 60 дол. США, а дітям до 15 років - 20 дол. США; в Кореї - 53 дол. США;

Найцікавіше, що в нашій корумпованій країні ніхто не відміняв хабарі, які, нажаль, існують і в Державній міграційній службі на місцях. Сьогодні, щоб у громадянина прийняли документи на виготовлення закордонного паспорту з біометричними даними, встановлена добре налагоджена система поборів, які треба вкласти в паспорт.

До речі, надаю розцінки хабарів:

-для першого виготовлення (нетермінового) закордонного паспорту треба вкласти 250 грн.; для термінового – 400 грн.

- нетермінове оформлення закордонного паспорту взамін раніш втраченого - 450 грн.; термінове оформлення паспорту взамін раніш втраченого - 650 грн.

- нетермінове оформлення проїзного документу для дитини (30 календарних днів) - 100 грн, термінове (10 днів) - 200 грн.; термінове (3 дні) – 300 грн.

Порахуйте самі, чи зможе більшість населення України мати можливість отримати закордонний паспорт з біометричними даними?

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: