Олексій Голобуцький Заступник директора «Агентство моделювання ситуацій»

Чому важливо, щоб Рада встигла прийняти бюджет до першого грудня

Якщо на 1 грудня держава не матиме бюджету-2019 - це знов ускладнить стосунки з МВФ

У бюджетному процесі пішов зворотній відлік: до 1 грудня лишилось менше чотирьох тижнів. Тобто, дуже бажано, щоб у найближчі пленарні тижні депутати ухвалили бюджет. Адже якщо на 1 грудня держава не матиме бюджету-2019 - це вже буде порушення закону. І це знов ускладнить стосунки з МВФ, додасть проблем в отриманні наступного траншу кредиту. Це при тому, що на 2019 рік припадає пік виплат за довоєнними запозиченнями – маємо віддати більше 400 мільярдів гривень.

Ну і вже стандартні моменти: або держава має новий бюджет, і за ним пенсіонери (з 1 січня – військові, з 1 березня – всі) отримують збільшені пенсії, а працівники державного сектору – мінімальні зарплати в 4200 грн, або нового бюджету не буде і українці житимуть за видатковими статтями бюджету-2018. А в ньому не передбачалось жодних підвищень, жодних додаткових витрат.

Тобто, лишаться без підвищень зарплати вчителі і військові на передовій, відкладено буде безкоштовну діагностику за скеруванням сімейного лікаря, додаткові рецепти на безкоштовні ліки. Однак як це узгодиться з навалою бюджетних пропозицій депутатів – суто видатковими, аж на 2 трильйони гривень, при тому, що весь бюджет лише 1,2 трильйони, - побачимо в найближчі тижні. Чи намагатимуться депутати витиснути з бюджету по максимуму для себе, своїх округів і лобійованих галузей – чи все ж оцінять ризики і приймуть притомний бюджет держави.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: