Ігор Романенко Екс-заступник голови Генштабу ЗСУ

Путін поставив завдання виходити з Донбасу. Але в диктатора є умова

Фото: EPA/UPG

Кремль шукає шляхи виходу з Донбасу зі збереженням впливу в регіоні

В районі Горлівки бойовики так званої ДНР стали використовувати підступну тактику, яку вони час від часу застосовують на Донбасі: обстрілюють сили Операції об'єднаних сил з житлових масивів, намагаючись спровокувати вогонь у відповідь з боку українських військ.  Навіщо бойовики знову використовують цю тактику і чому Володимир Путін вирішив шукати варіанти виходу з ОРДЛО та за якої умови він це хоче зробити.

Тут, у цій тактиці, щонайменше дві обставини. По-перше, наші не зможуть відповідати по житлових районах, тобто дії бойовиків залишаться безкарними. По-друге, навіть якщо наші будуть обстрілювати їх, коли вони тільки заходять на ці позиції або виходять звідти, то вони це знімають і використовують у пропагандистських цілях, щоб показати, які в Збройних силах України «бандерівці», «фашисти» і яким чином вони «знищують мирне населення».

Бойовики давно проводять подібні «операції». Нагадаю, що Путін ще під час анексії Криму казав: «Ми поставимо попереду жінок і дітей». Мовляв, подивимося, як «бандерівці» будуть стріляти. Тому бойовики використовують тактичний прийом під час цієї війни, який багаторазово реалізований як під час анексії Криму, так і на Донбасі.

Є ще третій момент. Показати під час чемпіонату світу, які «звірі» в Україні. Мало того, що підрозділи Збройних сил України (згідно фейкам російської пропаганди) обстрілюють житлові квартали. Так бойовики ще повинні себе виправдовувати, оскільки отримують гроші і засоби, які розкрадаються верхівками цих превдореспублік. 

Той же ватажок ДНР Олександр Захарченко вже скільки разів говорив, що з боку України готується масштабний наступ. Зараз вони кажуть, що під час ЧС-2018 Україна хоче почати такі дії.

Тобто вони намагаються прив'язати свої дії до якихось моментів: політичних, громадських, соціальних, під які влаштовують військові провокації.

Так, сили ООС зараз очищають від бойовиків ті території, які за Мінськими домовленостями відходять Україні. Звичайно, бойовики не можуть це залишити без агресії та намагаються повернути території. До того ж, таким чином вони себе виправдовують в очах своїх російських покровителів. Тому зараз в районі Горлівки ведеться боротьба на рівні тактичних дій.

Чому Путін залишив Суркова (куратором бойовиків ОРДЛО, - «Апостроф»)? Я думаю, що Путін поставив завдання знайти варіанти виходу з Донбасу. Тобто вийти з окупованих територій у військовому сенсі, а політично там залишитися. А Сурков - досить розумна людина. Питання лише в тому, куди його розум спрямований і як використовується.

Для Путіна зараз важливо знайти рішення щодо Донбасу, тому що для нього це дуже великі витрати. Нинішній стан його не влаштовує. Адже він хоче реалізувати на Донбасі таку ж політику, як Росія реалізувала в Чечні: щоб Україна платила гроші Донбасу, а управлятиме цим Росія. Він же Кадирову проплачує, якого це влаштовує. А у нас ситуація інша: нас це не влаштує, і ми на це не підемо.

Звичайно, на Донбасі є ще варіант врегулювання із введенням миротворчих сил, але для цього треба дотиснути Путіна. А поки цього не виходить: ні в американців, ні у нас, ні у європейців.

 

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: