Ігор Романенко Екс-заступник голови Генштабу ЗСУ

Вибух на полігоні під Рівним. Важливі моменти трагедії

Про вибух міномета на полігоні під Рівним

Вранці 6 липня внаслідок вибуху міномету на полігоні під Рівним загинули троє військовослужбовців 128-ї бригади, ще дев'ять людей отримали поранення. Йдеться про міномет «Молот», під час використання якого українські солдати гинуть вже не вперше.

Перший такий інцидент трапився на Миколаївщині у 2016 році, тоді загинуло двоє, а з того часу — не менше 11 бійців. Президент Петро Порошенко вже розпорядився призупинити використання мінометів цього типу. Всі висновки треба робити вже після завершення розслідування.

У таких випадках причини можуть бути або технічні, або організаційні, тобто пов'язані з людським чинником. В цьому випадку потрібно провести розслідування і з'ясувати, що саме і яким чином спричинило вибух міномета. Міністерство оборони вже оприлюднило інформацію, що винен людський чинник, необережне застосування.

Навіть якщо тут організаційна причина, вже вирішили призупинити навчання, а від Міноборони буде комісія на чолі з заступником. Крім того, президент тримає питання на особистому контролі, бо точно загинуло троє, і дев'ятеро поранені цим озброєнням. Тому важливо, щоб комісія була компетентною, професійною, незаангажованою і чітко зафіксувала, що саме відбулося і які недоліки треба усунути.

Таке озброєння потрібне Збройним силам, але не можна, щоб від нього гинули наші військові. «Молот» — це відносно нова зброя, і були випадки, коли виявляли технічні недоліки. Коли нове озброєння вводять до строю, бувають моменти, коли не в усьому відразу розібралися. Однак потім воно може працювати десятки років, якщо під час тестування всі недоліки усунули.

Щоправда, бачимо, що спрацьовує і людський чинник. Проте остаточні висновки повинна надати комісія. І заборона використовувати ці міномети на час розслідування — це, безумовно, адекватний захід. Часто-густо до таких заборон вдаються, коли трапляється інцидент, пов'язаний із авіаційною технікою — тоді однозначно припиняють всі навчання і застосування до з'ясування причин.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: