Ігор Луценко Народний депутат 8 скликання

Рада зробила перший крок у питанні громадянства для іноземців, які воювали на Донбасі

Хорвати, які боронять Україну на Донбасі 
Фото: Радіо Свобода

Радуватися передчасно не варто. Боротьба за друге читання буде складна

Сьогодні гарний день. ВР проголосувала у першому читанні законопроект 3433, де співавторами виступають Андрій Білецький, Олег Петренко з Національного корпусу і я.

3433 - це про процедуру надання громадянства України іноземцям, котрі воювали за нас, і супутні питання.

Приводом для такої несподіваної уваги Верховної ради до законопроекту, котрий в цьому парламенті був нікому не потрібен з 2015 року, стали вуличні сутички, котрі трапилися після видачі Росії інгуша Тумгоєва.

Якби не гнів вулиці, то керівництво парламенту, мабуть, іще з десяток років ігнорувало б проблему іноземних добровольців, котрі воювали за Україну, але при цьому від України не дочекалися нічого.

Я вдячний усім, хто тягне цю законодавчу ініціативу – Нацкорпусу, ветеранським організаціям, простим активістам. добре, що сьогодні ми почали віддавати моральний борг перед нашими бойовими побратимами.

Радуватися передчасно не варто. Боротьба за друге читання буде складна. Сто відсотків даю, що намагатимуться максимально затягнути, отож основна наша битва ще попереду.

Ще раз скажу, повторю: якби була вказівка Головнокомандуючого чиновникам ДМС та комісії в АП, то нинішня нормативна база цілком дозволила б вирішити проблеми іноземних воїнів з дозволами на перебування в Україні та з отриманням громадянства згодом. Натомість зараз сотні, якщо не тисячі отримують статус біженця тощо за хабар. А іноземні добровольці, навіть ті, хто отримав інвалідність в ході війни, змушені платити штрафи як нелегали.

Тому ми змушені так заходити з боку парламенту і програмувати державу на безумовно справедливе ставлення до тих, хто допомагає нам вижити у війні. В нормальних країнах чиновники наввипередки б бігли, щоб віддати належне захисникам, а от у нас держава стабільно стоїть до ветеранів спиною. Що ж, сьогодні починаємо її примусово розвертати обличчям.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: