Інна Совсун Народна депутатка України

Чи збанкрутує «Газпром» найближчим часом?

Як санкції впливають на російську економіку
фото з відкритих джерел

Гранична ціна закупівлі газу на біржі тепер – €1 900 за тисячу кубометрів

Євросоюз офіційно встановив стелю цін на газ. Чи розвалить це російський Газпром?

Спойлер: ні. ЄС просто хоче застрахувати свої ринки від надвисоких цін на блакитне паливо. Сильно радіти цій новині нам немає жодного сенсу.

Тепер давайте розберемося, чому.

Отже, гранична ціна закупівлі газу на біржі тепер – €180 за МВт*год, або у звичніших для нас кубометрах – €1 900 за тисячу кубометрів.

Це стосується будь-якого природного газу, а не лише пального pociйського походження. Оскільки ціни на природний газ та зріджений газ (LNG) дуже тісно корелюють, ЄС сподівається, що ціна і на LNG буде стриманою.

Щодо того, чи можна вважати обмеження цін дієвими санкціями проти Рociї – звернемося до відкритих даних. Нижче викладаю графік із біржовими котируваннями на природний газ на основному газовому майданчику – біржі TTF. На ньому чітко видно, що стеля від ЄС далека від різкого обмеження газових доходів Рociї, адже за останні два роки ціна перетинала позначку у €180 за МВт*год у 52 торгові дні з 507 – тобто лише у 10% випадків.

У 2021 році ціна на біржі в середньому склала €48 за МВт*год – майже в 4 (!) рази менше від введеної стелі. Поставки ж за довгостроковими договорами зазвичай проводяться за ще нижчими цінами.

Тобто, на жаль, Рociї від цього рішення Євросоюзу ні холодно, ні спекотно.

Читайте також:
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: