Ігор Кабаненко Адмірал, експерт з питань оборони та безпеки

Военно-морские силы: что скрывается за словом «оптимизация»

Командування і Штаб ВМС Украіни все ж таки переводять до Миколаєва і структури флоту «оптимізуєть» (це до болі знайоме слово означає скорочення).

Командування і Штаб ВМС Украіни все ж таки переводять до Миколаєва і структури флоту «оптимізуєть» (це до болі знайоме слово означає скорочення). Таке рішення прийнято в МОУ та ГШ, директивні документи підписано.

Вважаю це стратегічною помилкою - російський проект «Новоросія» побудовано саме на намаганні позбавити Украіну виходу до морів - Чорного і Азовського. Саме тому усе, що стосується захисту національних інтересів на морі, формування активної морської стратегії і іі реалізації є принципово важливим. Особливо зараз, коли геополітичні протиріччя в цій сфері критично загострені.

Деякі аспекти у зв'язку з зазначеним (факти, запитання-відповіді, елементарна логіка, здоровий глузд і нічого більше):

1. В Миколаєві нема необхідної для розміщення командування і штабу ВМС інфраструктури: підготовлених пунктів управління, системи зв'язку для керівництва силами в морі та на суходолі, системи забезпечення та охорони. Створювати усе це прийдеться з нуля і коштуватиме воно мільярди гривень і багато часу - для чого витрачати такі кошти і час, якщо все це є в Одесі? У зв'язку з цим флот позбавляється оперативних спроможностей на роки (нема управління - нема результатів).

2. Давайте подивимося на інший аспект. Командування і штаб ВМС при переводі в Миколаів відривається від основних сил флоту і наближаються на 200 км до лінії бойового зіткнення і фактично розміщується в смузі ймовірних дій сухопутних угруповань противника (згадаємо російський «проект Новороссія»). Змоделюємо ситуацію: ворог наступає і Миколаїв стає під удар. Звичайно, противник буде масувати зусилля і діятиме з декількох напрямів - в тому числі по суходолу і морю на Одесу. Що тоді буде робити штаб флоту в Миколаєві? Захищати місто Миколаїв і свої пункти управління разом із сухопутними військами чи переміщуватися в інше місце (не зрозуміло яке) і облаштовуватися там. Тоді хто в цей період керуватиме силами в море по обороні Одеси і захисту приморського флангу наших військ? Риторичне запитання...

3. Цікавою є судьба фондів колишньго Південного оперативного командування в Одесі, з яких «знімуть» військових моряків. Тут два варіанти: або буде відновлено Оперативне командування (чи подібне з іншою назвою), або ці фонди... реалізують (це дійсно приваблива архітектурна композиція в центрі Одеси). Якщо знов ОК - то для чого? Загрожувати Заходу? Оборонятися? Тоді від кого? Якщо від ударів зі Сходу та моря, то: в цій смузі вже є ОК, для чого новий орган управління зі збільшенням вищіх офіцерських посад? При наступі зі сходу це ОК повинно буде «випаруватися», бо такі оперативні відстані в тому районі. А ось досвід оборони приморських міст свідчить, що керівником їхньої оборони краще мати військового моряка.

Але, якщо усе це на продаж - тоді слів нема...

4. Одеса - морське місто. Це ментальність і культура, що є вкрай важливим для військового флоту. Це морський спосіб мислення і дій. Це традиції, відданість морю і флоту. Це поруч військовий і цивільний флоти, контакти, флотське товариство на березі і в морі - захист цивільних морських коммунікацій і морегосподарчої діяльності одне з основних завдань ВМС. Зосередження головної адміністрації флоту біля корабельного складу, військово-морського коледжу та факультету підвищує оперативність управління силами і якість бойовоі підготовки. Тобто, розташування штабу ВМС в Одесі має переваги. Безумовно, Миколаїв - унікальне місто з величезною історією, суднобудівна столиця Украіни - місто корабелів, засновник чорноморського флоту (там свого часу розміщувався штаб чорноморського флоту як штаб керівництва кораблебудуванням, але... зараз не 1826 рік). В Миколаєві корисною є військово-морська база - реальна військово-морська присутність

і можливості для оборони на річці. Чи розуміють такі тонкощі в Києві?

5. Забезпечення безперервності і стійкості системи управління силами флоту - одне з важливих завдань штабу ВМС. Для цього, зокрема, передбачено утримання корабельного пункту управління (КПУ) на одному з бойових кораблів. Як у разі переводу штабу у Миколаів усе це працюватиме? Нажаль, з точністю до навпаки - на річці корабель обмежений у маневрі, вона блокується швидко ще й замерзає і КПУ також швидко перетворюється у... обмежену у маневрі мішень. Якщо КПУ залишать в Одесі - для чого тоді переводити штаб в Миколаів? Щоб на переїзді на значну відстань в колонах також бути мішенню?

6. В ліберальній демократіі саме людина є центром гравітації всього в вся - іі права, інтереси, цінності. Військові моряки після виходу з Криму за підтримки волонтерського руху і просто не байдужих громадян досить швидко облаштувалися в Одесі. Тільки самі офіцери і контрактники та іх сім'ї знають з якою купою проблем вони зустрілися при цьому. Сьогодні більш-менш дружини і діти влаштовані, з трудом знайдено житло і... зараз ім пропонують усе кинути і рухатися на нову цілину, нікого не запитуючи, без наявності житлового фонду...

7. Я чув слова військових моряків щодо відсутності позиції влади з офіційного визнання стану війни в ході розгортання подій в Криму. Що сьогодні в головах офіцерів і матросів, які думки - не важко здогадатися...

Сама структура «реформованого» флоту викликає грусть. Прикро, що знов все це робилося без моряків, далекими від військово-морської служби людьми - іх просто нема в просторих кабінетах і коридорах Генштабу. Навіть не порадилися з експертами - колишніми командувачами національних ВМС. Нічого. Все закрито. No arguments - no comments.

ВМС - це міні збройні сили. Вони мають в своєму составі кораблі, авіацію і берегові війска. Це потужний військовий інструмент, якщо грамотно і ЗБАЛАНСОВАНО його створювати і використовувати. Саме збалансування флоту по родам сил, місцям базування і розташуванню органів управління усі флотоводці вважали і вважають першочерговим завданням. Це мистецтво, яким не можливо оволодіти знаходячись в кабінеті на Повітряфлотському, Дегтярівській чи Банковій. Лише віддавші роки службі на борту корабля, літака чи вертольота морської авіації, в підрозділі морської піхоти. В гущі військових моряків. Лише так. Розуміючи матеріі і категорії. В іншому разі - знов на ті ж самі граблі. З втратою мотивів, людей і майбутнього.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: