Ярослава Міщенко Журналістка

Від Зеленського цього не чекали

22 листопада Свято-Успенську Києво-Печерську лавру відвідали неочікувані «паломники»
Фото: СБУ

Подивимося на результати обшуків у Києво-Печерській лаврі через дев'ять місяців після початку війни

– Я же не лох какой-то. Я президент. Мне 42 года. Я пришел тебе и сказал – оружие убери. – Два роки тому у ці слова Володимира Зеленського якомусь воїну були особисто мені непереконливими, а єдиним правдивим місцем у цьому пасажі мені здавалася цифра його віку.

Але події у Києво-Печерській лаврі і Корецькому монастирі дещо змінили. Принаймні у моєму сприйнятті нинішнього очільника держави. Зрештою, будь-який президент України проходив цей шлях – бажання та усвідомлення необхідності сильної автокефальної церкви.

Згадаємо поіменно, як це в кого було.

Кучма. Єрусалим. Святкування 2000-ліття Різдва Христового. Поруч з кожним президентом іде очільник Церкви. За Шеварднадзе – свт. Ілія. За Путіним – Алексій. А Кучма як сирота, бо очільник його Церкви у пошті патріарха РПЦ.  Обурився, приїхав і сказав у своїй Адміністрації: вивчити питання і працювала для створення власної Церкви. Кажуть, його делегації бували у Константинополі. Але мені хотілося б знати більше. Дарка, все ще хочу від Даниловича деталей про цей період. )))

Ющенко. Ну тут все ясно. Освічена людина, він знав про автокефалію все і дуже працював над тим, щоб це сталося. Свт. Варфоломій його зусилля цінував. Та й нам є що згадати у цьому періоді.

Янукович. Ви не повірите, але, кажуть, поки його міцно не взяли за барки в рф, то і він подумував. Ну але Бог йому суддя. А може й земний суддя ще настигне...

Петро Порошенко. Його ім'я в Томосі. І його команда просто була створена під таку мету. Тільки безтолкові та нечесні люди кажуть, що це було просто.

Але справа не була завершена. Ну не намагався чи не виявився здатний Московський патріархат до еволюції, знаходячи свою ідентичність у любові до рф та використовуючи благо демократії задля шкоди країні. Багато про це писали. І ще доведеться.

Але, повертаючись до президента, від якого ми нічого не чекали... Бо ж і невіруючий, некомпетентний, але деколи стежка (якщо не віриш в руку Господню) сама виводить...  Пару днів тому він в ефірі Єдиного марафону сказав, що його консультує Віктор Єленський. А це прекрасна експертиза. Віктор Євгенович і патріот и знавець своєї справи.

І таки не лох, якщо прийшов до МП і сказав: оружие убери. Подивимося на результати обшуку, все ж обшуки через дев'ять місяців  після початку війни – пізнувато, не знаю, чи можна щось знайти. Хоча рівенські групи пишуть, що в Корецькому таки знайшли когось. Подивимося на хід подій. Не я одна, багато хто втримується від прогнозів. Але поки що здається, що все рухається правильно.

Читайте також: Служба у Лаврі. Кому воздасться?
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: