Наталія Антонюк Шеф-редакторка стрічки новин «Главкома»

Заповіт Івана Ющука

Український мовознавець, літературознавець, перекладач, громадський діяч, професор Іван Ющук

Із відходом Івана Ющука пішла ціла епоха....

Сьогодні помер відомий мовознавець та автор багатьох підручників з української мови Іван Ющук.

Тоірк восени я спілкувалася з Іваном Пилиповичем. І мене щиро вразила його енергетика, життєлюбство, а найбільше - інтелігентність, незлобливість та виваженість.

Спілкування з такими людьми завжди наповнює.

Кілька важливих цитат з інтерв'ю із Іваном Ющуком:

«Україна повинна у світовий прогрес, у світову цивілізацію внести своє. Якщо ми повторюватимемо американців чи росіян, то не будемо нікому потрібні, бо американці своє краще подають, а росіяни – своє. Наше ж буде плагіатом, а кожен плагіат – нікчемний».

«Хочу налаштувати наших вчителів на те, щоб вони насамперед вчили дітей мислити, а не зубрили суфікси-префікси. Зараз світ такий, що треба в кожному випадку розв’язувати певне завдання».

«Наша мова логічно побудована. Вона усно розвивається більш як півтори тисячі років. Якщо в українській мові є винятки, то вони пов’язані тільки з іншомовними словами. Через те не бажано засмічувати ними нашу мову, бо вони породжують винятки, які не пристосовані до нашої мови. Я намагаюся це пропагувати».

«Зараз нам, українцям, треба бути панами у своїй країні. Нам потрібно працювати над утвердженням української мови в нашій державі. Не мовчати, а обзиватися, доводити, що українська мова – не гірша за російську».

Із відходом Івана Ющука пішла ціла епоха....

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: