Ростислав Павленко Народний депутат України

Чи хочуть росіяни продовження війни?

Росія все більше ізолюється від світу
фото з відкритих джерел

На Росії продовжує діяти мовчазний пакт: хан творить, що хоче, аби тільки маленьких людей не зачіпало

Комерсант опублікував дані опитування, проведеного соціологічною службою Russian Field. З усіма обмовками і допусками щодо опитувань у тоталітарній країні, загальні висновки підтверджують опубліковані раніше дані ВЦІОМ:

  • росіяни орієнтуються у рішенні на владу: 60% підтримали б новий наступ на Київ, водночас 65% – за початок переговорів;
  • особисто брати участь у військових діях готові більше третини тих, кому за 45 (і чиї реальні шанси потрапити під руку ЗСУ невисокі), – і менше чверті молодих росіян, яких хвилі прихованої мобілізації таки можуть торкнутись. Загалом же 62% чоловіків на Росії не готові воювати особисто. Хоча й вірять, що «операція» просувається успішно.
  • але навіть фінансово підтримати агресію проти України не готові 67% росіян; 12% готові жертвувати не більше тисячі рублів на місяць.
  • 30% очікують, що війна триватиме більше року, 18% – протягом року, 20% – більше півроку.

Тобто, на Росії продовжує діяти мовчазний пакт: хан творить, що хоче, аби тільки маленьких людей не зачіпало. «Вони там» хай воюють – аби «нас» не забирали. Але тривала війна розхитує цей «пакт». І санкції мають відправити його на дно чимшвидше.

Адже Україна платить за кожен день кров‘ю – і тому всі зусилля мають бути спрямовані на допомогу ЗСУ і отримання допомоги від союзників.

Перше

На Росії розпочали емісію рублів для підтримки бюджету, який зазнає значних труднощів після введення санкцій.

Другий місяць поспіль із російського фонду національного добробуту «зникає» іноземна валюта.

Друге

Західні енергокомпанії не можуть піти з Росії.

Вже оголошена угода з продажу російських енергоактивів італійської Enel виявилася замороженою на невизначений термін.

Причина – указ президента РФ, який до 31 грудня заборонив західним інвесторам у ПЕК та енергетиці виходити з російського бізнесу не інакше як за спеціальним дозволом.

Така сама доля спіткала фінський Fortum, який у липні активно збирав заявки покупців на свої російські активи.

Такий волюнтаризм зрештою штовхатиме західний бізнес тиснути на уряд не з метою «розуміння Росії і примирення з ним», а покарання зухвалих грабіжників.

Третє

За кордоном заарештували понад 30 літаків російських чартерних перевізників: AzurAir, iFly, NordWind, Pegas Fly та RoyalFlight.

Тим часом російські авіакомпанії, зокрема контрольований державою «Аерофлот», розбирають авіалайнери, щоб забезпечити запасними частинами, які вони більше не можуть купувати за кордоном через західні санкції.

Четверте

Казахстан приєднався до санкцій проти російського сбербанку.

Казахстанські банки почали відмовляти у проведення платежів на адресу місцевої «дочки» російського сбербанку, яка з початку березня перебуває під блокуючими санкціями США.

Під заборону потрапили не лише доларові платежі, а й операції у національній валюті – тенге.

П'яте

Сполучені Штати у річницю узурпації Лукашенком влади в Білорусі і жорсткої розправи з протестувальниками запроваджують візові обмеження щодо 100 представників узурпаційної влади в Білорусі або пов'язаних з ними осіб, причетних, на думку Вашингтона, до «підриву демократичних інститутів» у цій країні.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: