Закон про російську націю: чи будуть в РФ міряти черепи

Націоналісти вважають в Росії своїм лідером Путіна, і вони багато в чому їм розчаровані
Фото: EPA/UPG

Путін не хоче потрапити до розряду нацистів

Зрозуміло, чому цей законопроект буде про російську націю, а не про руську: чеченці себе росіянами не вважають, татари і башкіри теж. Закон про руську націю підірвав би Росію. Навіщо потрібен цей закон про російську націю, я зрозуміти не можу. Тому що в найкращому разі від нього не стане гірше, тобто від нього не виникне нове національне напруження. Але навіщо робити те, від чого в крайньому випадку не буде гірше, мені не зрозуміло. Однак на тлі інших малоосмислених справ, якими влада намагається відволікати суспільство, це вписується в контекст цієї гри, загальної імітації, коли керівництво Росії займається якоюсь нісенітницею. То Сирією, то, не в образу вам, Україною, «Донецькою республікою», то нескінченними боданнями з Америкою... Це все виглядає як постійне бажання відволікати людей від реальних нагальних проблем, дуже простих і дуже неприємних. Проблема Росії не в тому, як називаються її жителі, а в тому, що падає їхній рівень життя, що дороге ЖКГ... Замість цього займаються або зовнішніми справами, або піаром, або війнами за історію, або ось вигадуванням якихось законів про російську націю.

Україна, Білорусь чи Казахстан тут ні до чого — йдеться про російську націю. Природно, це суто внутрішній закон. По-перше, коли Путін говорив, що українського народу немає, він, зрозуміло говорив, що українці належать до російського народу, в контексті сентиментально-слов'яно-руського братерства. По-друге, це просто слова, просто піар. Тому що ухвалити закон, юридично зобов'язуючий документ, згідно з яким люди поділялися б за етнічною ознакою, — стовідсотковий нацизм. Причому «нацизм» я в цьому разі вживаю не як лайку або обвинувачення, а просто як юридичну констатацію. Тому що якщо це закон, а не крик на передвиборному або якомусь іншому зібранні, то потрібно запровадити критерії, що таке «руський», «слов'яни», «братство». Треба купувати штангенциркулі, міряти черепи... Зараз, правда, вже досить генетичного аналізу.

Тобто закон про російську націю був би стовідсотковим нацистським законом. Оскільки Путін зовсім не хоче потрапляти в розряд нацистів, жодного такого закону в Росії немає і бути не може за визначенням. Може йтися лише про громадян РФ, що не має жодного відношення до їхнього етносу або раси. У Росії немає проблеми етнічної нерівності, на державному рівні така проблема відсутня. Є етнічні забобони. Вони були, є і будуть. Але це особисті забобони людей: терпіти не можуть кавказців, як і раніше вистачає антисемітів. Жодним законом це не прибереш. Де-факто сьогодні ніяких державних обмежень чи привілеїв для малих народів у Росії немає.

Є досить галасливі російські націоналісти — нацисти, просто кажучи. Знову ж таки, не в плані лайки, а в плані констатації. Ті, які вважають, що громадяни країни — дурниця, а важливий – етнос. Але до них влада завжди ставиться поблажливо: пресує їх індивідуально, окремо, працює жорстко, але саму ідеологію намагається не зачіпати, щоб не ображати більшість населення. Природно, закон про російську націю цим людям вкрай неприємний, може статися конфлікт між націоналістами та урядом. Націоналісти вважають у Росії своїм лідером Путіна, і вони багато в чому їм розчаровані. Розчаровані тим, що та сама мова про слов'ян і росіян залишилася порожніми словами. Але оскільки іншого вождя в них немає, вони добре ставляться до Путіна.

Якщо з'явиться закон про російську націю, націоналісти будуть сприймати це як зраду, як плювок собі в обличчя. Вони б його переварили в одному єдиному випадку: якщо б в тексті було написано, що російський народ — старший брат, а всі інші усередині РФ — молодші. Але я впевнений, що нічого подібного в законі не буде, тому що такі слова підірвали б Татарстан, Кавказ та інших. Але націоналісти жодним чином не можуть загрожувати владі. Загрозою для влади, крім самої влади, в Росії не може бути ніхто.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: