Сергій Таран Політолог

Національна «генетика» реагування на «безвіз» в Україні і Росії

Зрілі нації вміють мислити критично

  1. В Московії сказали би, що «Путін – молодець», якби цей безвіз дали, або не дали, або якби всіх московитів тупо вислали закордон, або, навпаки, обгородили колючим дротом і ніколи б не пустили закордон.
  2. В Україні, якби безвіз не дали, сказали би, що «влада в усьому винна», що «поруйнували мрії», що це навмисна «зрада». А якби безвіз дали, сказали би, що «це нікому не потрібно», бо «нема грошей їздити», або «це заслуга не влади, а активістів», і що, взагалі, це «і так пізно», а «треба було раніше», і тому це навмисна «зрада».

В обох випадках – критичного мислення «0». Шаблони першої «генетики» творять тоталітарну державу. Друга «генетика» творить відсутність держави і вічне Гуляйполе.

Натомість, зрілі нації вміють мислити критично, розрізняти і приймати аргументи, дошукуватись причин, оперувати логікою, шукати конструктив. І саме тому вони і будують привабливі держави, які, потім, зрештою, і вирішують кому давати, а кому не давати той «безвіз».

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: