Сергій Таран Політолог

Росія програла енергетичну війну Європі

«Газпром» зазнав ганебної поразки
фото з відкритих джерел

Путін розвалив усі свої напрацювання у НІмеччині за багато років

Канцлер Шольц зробив архіважливу заяву про подолання залежності від російського газу. Зараз уряд Німеччини працює над новими контрактами з іншими країнами, а також – працює над тим, аби зробити ціну на газ нижчою.

Як варіант пониження ціни розглядається можливість використання європейського антиковідного фонду (€600 млрд), з якого було витрачена лише п’ята частина.

Все це означає, що Росія програла енергетичну війну Європі ще до початку зими. Весь розрахунок російських «стратегів» полягав в тому, аби під час холоду на тлі високих цін на газ та його дефіциту громадяни ЄС почали вимагати від своїх урядів згорнути підтримку Україна та почати «переговори з Путіним».

На Німеччину при цьому робилися особливі ставки – зважаючи на великі розміри, а отже, і енергозалежність її економіки та традиційні зв’язки частини її німецького політикуму з Кремлем.

Ці корупційні зв’язки вибудовували цілі покоління російських шпигунів та дипломатів, саме вони десятиріччями робили Німеччину надто обережною у ставленні до варварської політики Кремля. Але тепер, після восьми місяців війни в Україні всі ці зв’язки зруйновані. І це навіть важливіше, ніж ті гроші, які Росія тепер недоотримає у свій бюджет війни.

Так, ще попереду дуже складні перемовини щодо стримування ціни на російську нафту. Але зараз фсбший «Газпром» зазнав ганебної дострокової поразки, а Путін як завжди «всіх переграв».

Читайте також:
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: