Олександр Карпюк Бізнесмен та волонтер

Чому Україні не потрібно створювати власних «Шахедів»

Іран просто скопіював технології Ізраїлю для створення своїх безпілотників
фото з відкритих джерел

Всі нарешті зрозуміли, що ми як і Ізраіль, назавжди будемо мати божевільного сусіда

Коли я казав, що Україні не потрібні «Шахеди», а потрібні інші баражуючи боєприпаси, ця думка зустрічала критику.

Мовляв, що «Шахеди» якось же ефективні, у мирні міста ж долітають... Взагалом це думка цивільних та бплашників з гаражним виробництвом, які можуть зробити аналогі «шахедів», тому що вони доволі прості.

Тому цей текст – це роз'яснення моєї думки.

І перша думка що хочу донести – це неправильність парадигми «Ми можем ось це, ну воно ж якось працює, тому це не завадить ЗСУ». Правильна парадигма, це «Ми вивчили це питання, нам потрібен саме такий продукт з такими теххарактеристиками, і навіть якщо ми не можем зараз його зробити, то повинні знайти технології та запчастини які дозволять зробити виріб саме з такими характеристиками».

Це і є майбутнє ЗСУ. Всі нарешті зрозуміли, що ми як і Ізраіль, назавжди будемо мати божевільного сусіда. Який завжди буде нас ненавідити та у майбутньому чекає на реванш.

І Ізраіль зрозумівши це, зробив такий ВПК, що весь світ розуміє, що лізти до них буде дуже поганою думкою. Бо технічний рівень іх зброї та готовність всієї країни захищати свої землі там на рівні недосяжному для агресивних сусідів. Які теж дуже хочуть показати, що вони не гірші ніж Ізраіль та копіюють іх рішення.

Так і з'явився «Шахед». Доречі не без допомоги РФ, як і вся програма БПЛА у Ірані.

А тепер я вам покажу, з чого ж іранці копіювали свій виріб.

Знайомтесь. Це – Harpy. Він же «Гарпія».

Чому Україні не потрібно створювати власних «Шахедів» фото 1

Розмах крил – 2 метри

Довжина – 2,3 метри

Загальна масса – 125 кг

БЧ – 75 кг.

Максимальна швидкість – 250 км/ч.

Дальність роботи – 400 км.

Час у повітрі – 3 години.

Максимальна висота – 3000 метри.

Основна задача БПЛА – ураження цілій РЕБ та ППО. Дрон не має камери, але має пасивну РЛС яка сканує простір та знаходить РЛС РЕБ та ППО. Після захвата цілі крило баражує на нього.

Дата запуску у виробництво...1989 рік.

1989 рік. Тобто ми ще у совку були, коли ізраїльтяни розробили баражуючий боєприпас якій і зараз, за 33 роки для нас був би дуже актуальним. Подивіться на його фото. Знайомий силует?

Так, це «Шахед» на максималках. Контейнерний пуск, аеродинамічна схема та інше – це все запозичено Іраном у Ізраїля. Я колись сказав що «Шахеди» – це коли іранці дуже хочуть показати що вони теж таке щось можуть зробити, але ніт, до ізраїльских БПЛА «Шахед» не дотягує.

Доречі для Ізраїля і багаторазово модернизована «Гарпія» – це теж вже минуле. На озброєння Ізраїлю заходить «Гарпія-2 міні», це більш продвинутий БПЛА вже не тільки з пасивною РЛС, а ще й з оптичною системою наведення. І знаючи рівень ізраїльских технологій – він буде на озброєнні та актуальним не одне десятиріччя.

Але ми повернемось до першої «Гарпії». Тому що саме цей БПЛА був пробатьком наступного жаха з неба.

Його величність Harop. Небесний жах.

Чому Україні не потрібно створювати власних «Шахедів» фото 2

Загальна дистанція польоту – 1000 км.

Крейсерська швидкість – 185 км/ч.

Довжина – 2.5 м.

Загальна вага 125-135 кг.

БЧ-15-20 кг.

Час у небі 6-9 годин.

Цей баражуючий боєприпас може багато разів взлітати та садитись, він може займатись розвідкою, а якщо знайде достойну ціль – то атакує ії як баражуючий боєприпас. Ми доречі звикли що баражуючи боєприпаси заходять на ціль в піке. Так ось Harop атакує майже вертикально. Він знаходить ціль будучи високо у небесах, після чого практично вертикально летить на неї. Десь читав що у цей момент його швидкість більше ніж 400 км/ч. Так, підлітаючи він як і Шахед жужить як мопед, але... тобі це не дуже допоможе, його чисто фізично збити дуже важко.

Harop – це розробка початка двохтисячних. Два десятиріччя тому. І, згідно військовим Азербайджану, цей дрон був дуже успішний у бойових діях з Арменією.

Тобто через два десятиріччя цей дрон бив ББМ та ППО як ти лузгаєшь насіння. Окрім того, 28 вересня Азербайджан повідомив, що ударом Harop був знищений бункер, в якому знаходився начальник розвідувального управління Генштабу збройних сил Вірменії Аркел Мартикян.

Тільки вдумайтесь.

Ізраіль два-три десятиріччя тому зробив зброю, яка зараз актуальна при самому технологічному театрі бойових дій. Тому що в них божевільний сусід. І в них все вийшло.

Так ось, після цього лікбезу я таки донесу свою думку.

Так, випуск дешевих баражуючих боєприпасів у цій війні має сенс. Поки що. Але тіж «Шахеди» долітають навіть у мірні міста у кількості біля 10%. І коли ти починаєшь рахувати загальну вартість одного влучання, то не так вже дешево виходить. Тому якщо ми і зробим аналог «Шахедів» – то він повинен бути набагато технологічнішим, щоб його КПД влучання було значно вище.

Але це щоб кошмарити тилові якісь об'єкти. Ми такими війну не виграємо.

Тому я не хочу щоб Україна поставила собі місію зробити аналог «Шахеда». Я хочу щоб Україна зробила аналог Harop та Mini HARPY 2.

Я хочу щоб використавши знання цієї війни ми зробили комплекси на рівні ізраїльских, які ще десятиріччя будуть актуальними. І якщо ми поставимо собі таку ціль – ми ії досягнемо, в нас є гарні інженери народжені цією війною та багато пілотів які гарно розуміють які саме функції повинні закривати новітні українськи БПЛА.

Ось така повинна бути ціль. І я вважаю що ми з нею впораємся. Тому що зброя саме такого рівня є запорукою нашої безпеки у майбутньому.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: