Санкції США проти Росії почалися не з Донбасу та Криму, а раніше

США призупинили видачу неімміграційних віз громадянам РФ
Фото: УНІАН

Путін буде «бомбити Вороніж», поки його режим не припинить своє існування

Перш за все, хочу нагадати читачам, що Росія не відповіла взагалі ніякими санкціями на той закон, який було прийнято у США обома палатами Конгресу та підписано президентом Трампом. Висилка американських дипломатів - це лише відкладена відповідь РФ на висилку російських дипломатів, яка була оголошена президентом Обамою наприкінці грудня 2016 року.

Єдине, що зробила Росія: кількість російських дипломатів, висланих з Америки, обчислювалася десятками, а американських дипломатів, яких Росія висилає - обчислюється сотнями. Хоча американський Держдеп був змушений скорочувати переважну кількість російських громадян. Тому що серед тих сотень людей, яких Америка повинна була скоротити у своєму дипкорпусі, розташованому в Росії, саме російські громадяни, які працювали за контрактом з американським посольством і консульствами в різних містах Росії.

Відповідно, РФ нічим не відповіла на закон про протидію російській, північнокорейській та іранській загрозі. І тут виникає питання: а чи могла Росія чимось відповісти? Особливо так, як вони люблять говорити, - симетрично. Симетрично не могла і ніколи не зможе. Принаймні за путінського режиму.

Точно так само йде і вся історія санкцій і так званих контрсанкцій протягом останніх років. Те, що роблять Путін та його ОЗУ, дуже добре описується виразом «розбомбити Вороніж». Санкції (США проти Росії) почалися не з того моменту, коли Росія напала на Україну, анексувала Крим та розв'язала війну на Донбасі. Санкції і так звані контрсанкції почалися зі справи адвоката Сергія Магнітського, який загинув після приблизно року знущань у в'язниці і так званого «Акту Магнітського», прийнятого проти тих людей, які порушують права людини і є корупціонерами, злодіями на державному рівні.

Росія не могла відповісти на це симетричним чином, прийняти аналогічний закон вони не могли. І вони відповіли «симетрично»: заборонили американським сім'ям всиновлювати/удочеряти російських сиріт. Добре відомо, що абсолютно переважна більшість з цих усиновлених американцями сиріт була серед хворих дітей, які у притулках та дитбудинках були приречені на животіння та повільну смерть. А американці брали їх до своїх сімей, витрачали гроші в американській системі охорони здоров'я таким чином, що в кінцевому підсумку переважна більшість цих дітей була вилікувана. Ці хвороби не лікуються в Росії, вони лікуються в США. Ось це так звана симетрична відповідь - «розбомбити Вороніж».

Потім, як ви пам'ятаєте, були введені санкції проти путінського режиму у зв'язку з агресією проти України. У відповідь на ці санкції вони «розбомбили Вороніж» - за допомогою продуктового ембарго, заборонивши ввезення переважної більшості якісних продуктів харчування з тих країн, які вводили санкції проти путінського режиму за агресію проти України.

А тепер, коли в такий географічно великій країні, як РФ, по всій її території перебували американські консульства з візовими відділами для того, щоб російським громадянам видавати візи в США, так звані контрсанкції вдарили саме по цьому механізму, позбавивши російських громадян можливості просто отримувати американські туристичні візи, одні з найбільш ліберальних у світі з точки зору тривалості дії візи і тривалості права перебування в країні. Тобто ще раз «розбомбили Вороніж».

Насправді, це буде продовжуватися завжди, поки путінський режим так чи інакше не припинить своє існування. По-перше, тому, що цьому режимові нічим відповісти симетрично. Інакше б і не було ніякої війни санкцій і протистояння з Заходом. Це просто недоімперія з постімперськими синдромами, що розвалюється, та пострадянської ностальгією, загорнута в павутину жахливої путінської клептократії. По-друге, «бомбити Вороніж» будуть до тих пір, поки умовний Вороніж буде дозволяти це робити. Я думаю, ми зараз спостерігаємо, як кремлівська брехня припиняє діяти на все більшу і більшу кількість людей.

Цікавий елемент цього рішення Вашингтона: громадяни Білорусі повинні будуть отримувати візи вже не в Росії, а в Києві, Варшаві чи Вільнюсі (за деякими винятками, з січня 2017 року громадянам Білорусі потрібно було отримувати неімміграційні візи в Росії). Це в площині ще й великого-великого політичного тролінгу: «Ви, хлопці білоруси, вже визначиться». Тролінгом ще більш високого рівня було би припинення видачі віз росіянам у Москві взагалі і вимога отримувати американські візи в посольстві США в Києві.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: