Сергій Тихий Журналіст

Ювелірна війна у Сирії: Росію будуть повільно душити

Повітряний удар США, Франції та Великобританії по Сирії

Воєнна сила для Заходу лише інструмент, і якщо є інструменти більш ефективні і безпечні, то він скористається саме ними

Майже тиждень в західних столицях сушили голови над тим, як зробити щодо «хімічного Асада» рішучий крок. Але на місці… І у них все вийшло! Сто з лишком ракет щось там зруйнували без жодної пораненого, але як визнають самі американці, «не остаточно», жодної одиниці військової техніки не те, що не знищено, а навіть не пошкоджено, оборонна інфраструктура збережена – штаби, центри управління. Навіть якийсь «потенціал для виробництва хімічної зброї у Дамаска лишився» і якщо і після цього Асад продовжить убивати людей, Захід знову відповість найрішучішим чином. Що й не кажи – високоточний, ювелірний удар!

Звісно, це ніяка не війна. Бо на війні не попереджають противника в ЗМІ і по каналах зв’язку про обрані цілі і не залишають час для евакуації і перебазування. Війна має на меті завдання противнику поразки, а те, що було в ніч з п’ятниці на суботу в небі Сирії – то що завгодно інше – виховна робота, ставлення у куток, пролонгація ситуації, яка склалася, «договорняк», зрештою… Це стало очевидно остаточно, коли в Вашингтоні було заявлено: удар коаліції «не мав на меті усунення Асада». А потім ще й міністр закордонних справ уряду Її Величності, Борис Джонсон, додав, що жодних воєнних цілей удар не переслідував, він був просто покаранням і попередженням, а «війна в Сирії триває». Тоді навіщо все це було, навіщо були витрачені навіть не сотні мільйонів, бо рахунок іде не мільярди? 

Обвал ФБ-відповідей на це запитання, здається, уже не залишив шансу додати щось нове. Спектр оцінок – найширший: від «Захід показав Путіну його місце» - до «Путін переміг, бо все залишилось, як було». Як часто буває в таких випадках, всі обмежено праві. Обмежено – тому що кожний дивиться на проблему зі свого ракурсу. Справді, атака коаліції знову показала: російська армія в сучасній неядерній війні відстала безнадійно, тобто з нинішніми своїми ресурсами, Росія це відставання не ліквідує ніколи. Є обґрунтовані підозри, що в війні ядерній – те саме, але ніхто не хоче перевіряти. А «скрєпоносець», навпаки, переконаний, що пересиділи – значить перемогли: Асад – в Дамаску, ми – в Сирії, втрат немає – то хто переміг?
Залишаємось ще ми – дотичні, причетні, залежні, вимушено небайдужі. Звісно, українцям хотілося, щоби Путін кривавою юшкою умився, щоб Росія упала і не піднялася. Але Захід не хоче нічим ризикувати заради нашої нетерплячки. Захід показав готовність застосувати силу, від якої у Росії захисту немає. Пентагон запевняє, що всі ракети досягли цілей. Російське військове відомство переконує, що 71 ракета зі 104 були перехоплено сирійською ( російською) ППО, не наводячи жодного достовірного факту. Ви кому вірите? 

Але воєнна сила для Заходу лише інструмент, і якщо є інструменти більш ефективні і безпечні, то він скористається саме ними. Агресора, країну-спойлера, для якої шкодити усьому світові - де можливо і як можливо – перетворилось на національну ідею, Захід буде душити згідно прийнятого рішення, повільно - економікою, санкціями, технологічною блокадою. Щоби наш спільний ворог сам кривавою юшкою вмився, б’ючись головою в бетонну стіну ізоляції, щоби від виснаження він сам упав і не піднявся.

…Тут ради немає - доведеться почекати.

P.S. Тільки крапку встиг поставити - а вже пишуть: завтра, в понеділок, США оголосять про нові санкції щодо РФ. Тепер - «за Сирію». А ми що кажемо?


Читайте також 

«Це схоже на Судний день, коли навколо – смерть». The New York Times опублікувала свідчення про хімічну атаку у Сирії

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: